15. června 2010

Proč používám GMail

Gmail (emailová schránka zdarma od Google, více o něm zde, dále jen GM)  používám již od 4.4.2005, čili již přes 5 let a prakticky po celou dobu jej používám i jako svůj výchozí email. Kamarádi či známí se mne často ptají, proč používám zrovna Gmail, tento článek jim na tuto otázku odpoví.

GM je dle mého názoru absolutním technologickým lídrem na poli freeemailů - jako první zavedl 1 GB prostoru pro emaily, jako první zavedl řadu bezpečnostních opatření, namátkou zmíním možnost vzdáleného odhlášení, přehledný log s výpisem přihlašování na Váš účet, upozorňování na podezřelé aktivity s Vašim  účtem (např. když se přihlásíte v ČR a za hodinu v Kanadě). Taktéž neuběhne měsíc nebo dva aby nebyla nějaká novinka do GM přidaná.

Také ochrana proti zapomenutí hesla je špičková, pro případ zapomenutí svého hesla si můžete nastavit sekundární email, na který Vám přijdou instrukce. Krom sekundárního emailu můžete nastavit i kontrolní otázku, kterou v případě zapomenutí Vašeho hesla budete muset zodpovědět. Jako poslední možnost je uložení Vašeho telefonního čísla, na který Vám přijde sms s dočasným heslem.

Další devízou GM je i stabilita a prakticky žádné výpadky emailu (za celých 5 let, co GM používám, by se dali výpadky GM spočítat na prstech jedné jediné ruky, navíc jsem měl to štěstí, že jsem výpadky prakticky nezaznamenal) a reakční doba GM je okamžitá (emaily přicházejí velmi rychle). V době, kdy jsem přecházel na GM, tak české freeemailové služby s tímto měli velké problémy, pravda, jak je to dnes nedokážu posoudit.

Další devízou GM je, že neobsahuje žádné grafické reklamy, textové reklamy se zobrazují jen při čtení emailu. Konkurence je na tom daleko hůře, obsahuje grafické reklamy a některé z nich dokonce vkládají do emailu i textovou reklamu.

Jako další důvod, proč používám GM, je i velmi kvalitní spamfiltr. Někdy se však stane, že do spamu "spadne" i regulérní pošta (mě se to třeba stávalo, když jsem si nechával posílat školní poštu do GM), vše vyřeší vhodně vytvořený filtr, uznávám ale, že je to práce navíc. Proto všem doporučuji před vysypáním spam koše jej nejdříve projít.

Jako jeden z prvních GM hned od svého počátku používá tzv. "konverzační pohled". Představte si, že si s někým často dopisujete, GM tyto emaily navzájem pospojuje a pokud otevřete od tohoto člověka nově příchozí email, pak se Vám tento email otevře a pod ním se Vám načtou i předchozí emaily, které jste si navzájem vyměnili, čili máte ihned přehled o tom, co jste si již napsali.

Důvodů jsem měl samozřejmě více, třeba vzhled emailu, který byl a stále i je velmi líbivý. S GM jsem velmi spokojený a již bych prakticky neměnil. Jednou z mála nevýhod GM je fakt, že Vám nedovolí poslat exe soubor, což mi nevadí, přílohy používám velmi zřídka, raději vše řeším přes DropBox.

GMail tak můžu doporučit všem, registrací nezískáte pouze přístup ke svému GMailu, ale i ke všem ostatním službám společnosti Google (ne ke všem samozřejmě potřebujete účet).

Žádné komentáře:

Okomentovat