17. června 2010

Bude toto úterý vydána Mandriva 2010 Spring?

Oficiální datum vydání Mandrivy 2010 Spring (alias Mandriva 2010.1) bylo na začátku jejího vývoje stanoveno na 3. června tohoto roku. Avšak pár dní před vydáním Mandrivy 2010 Spring (dále jen M10.1) bylo rozhodnuto, že nejprve bude vydáno RC2 sestavení a až se uzná za vhodné, bude vydáno i sestavení finální.

Pokud se Vám na výše uvedené větě něco nelíbí, tak máte pravdu - opravdu nebylo stanoveno datum vydání finální verze M10.1, pouze bylo určeno, že RC2 sestavení bude vydáno 1. června tohoto roku (tak se i tomu stalo). Datum vydání (oficiální) můžete sledovat zde.

Proč nebylo stanoveno datum?

Ihned se vyrojili mnohé spekulace a dle některých z nich je toto zpoždění a neurčení data vydání finální verze M10.1 způsobeno tím, že Mandriva prý byla koupena firmou Linagora. Mandriva toto zdůvodnila tím, že se snaží ještě více vyladit distribuci a její pozici v ekosystému svobodného softwaru, bohužel neudala ani přibližné datum vydání distribuce, natož pak konečné datum jejího vydání a to je, dle mého názoru, celý kámen úrazu.

Navíc ani více nezdůvodnila, proč došlo k odložení vydání, a proto spekulace o možných důvodech se šíří např. anglickým fórem Mandrivy. Dnes to jsou přesně dva týdny, co měla být nová Mandriva vydána, avšak stále se neví, co se děje a tato uzavřenost Mandrivy před světem škodí distribuci jako takové, alespoň dle mého názoru podpořeným názory dalších uživatelů Mandrivy na výše uvedeném fóru.

Neoficiální datum vydání

Na EN fóru Mandrivy, ale také i ze stránek neoficiálního repozitáře MIB, se dozvídáme, že by Mandriva 10.1 měla být vydána už toto úterý. Zda-li tomu tak bude, uvidíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat