12. června 2010

Operační systémy Microsoftu jsou prý nebezpečné

Kauza Google vs. Microsoft (dále jen MS) ohledně bezpečnosti OS (operační systém) od MS je několik týdnů známá, dnes se do systémů od Microsoftu opřel Dell, když tvrdí, že Ubuntu je bezpečnější než Windows (bod č.6).

Já si osobně myslím, že bezpečnost jakéhokoli systému stojí a padá s uživatelem, pokud je uživatel zodpovědný, viry to mají těžké ne-li přímo nemožné i na Windows. Dalším problémem je podíl rozšíření operačních systémů na trhu, kdy systémy MS jsou stále dominantní, ale své postavení postupně ztrácejí na úkor systémů od firmy Apple. Tím pádem se i autoři virů soustřeďují na Windows, kde je prostě většina uživatelů počítačů.

Dovolím si tedy souhlasit s tvrzením, které prezentuje Dell a Google, ale s výše uvedenými výhradami. Avšak pevně doufám, že postoj Dellu a hlavně Google (který zakázal svým zaměstnancům používat Windows), budou postupně prosazovat i další důležité firmy a trh s operačními systémy se tak konečně pořádně rozpohybuje.

Reference:

http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/dell-ubuntu-je-bezpecnejsi-nez-windows
http://www.dell.com/content/topics/segtopic.aspx/ubuntu?c=us&cs=19&l=en&s=dhs&~ck=anavml
http://superapple.cz/2010/06/google-opousti-windows-vsichni-budou-mit-mac-nebo-linux/

2 komentáře:

  1. Někde jsem četl, že 80-90% virů pro Win se šíří díky tomu, že uživatelé pracují s právy admina. Je chyba MS, že toto umožnil. Jak si uživatele vychoval, tak sklízí co zasel. Teď se to snaží dohánět věcmi jako UAC které jsou pro mnohé otravné takže to každý vypíná. Potom se nemůžem divit ničemu.

    Martin Staněk (Aminux)

    OdpovědětVymazat