15. května 2010

Google Chrome 6 je mezi námi

První verze Google Chrome byla vydána 2. září 2008, čili před necelými dvěma roky. Za tu dobu již Google (a především komunita, od které přebírá jednotlivé verze Chromia) stihl vydat 4 stabilní (1.x - 4.x) a dnešním dnem i dvě nestabilní větve (5.0 - 6.0) svého prohlížeče.

Dnes se mi totiž mezi aktualizacemi zobrazila i první aktualizace Google Chrome, která jej povyšuje na verzi 6.0.401.1. Changelog o této verzi nám toho až tolik neřekne, abychom se dozvěděli, co nového tedy tato větev bude obsahovat (krom standardních oprav chyb, které jsou zmíněny ve výše uvedeném changelogu ), musím zapátrat jinde. První zastávkou je Wikipedia, z anglické Wikipedie tedy vybíráme článek o Google Chrome, ze kterého je patrno několik věcí hned po prvním letmém pohledu.

Do "šestkové" verze se stěhují především změny ve stylu zobrazování prohlížených WWW adres - ano, jde především o ono skrývání jmen některých protokolů - zatím tedy pouze HTTP pokud se nepletu. Do "šestkové" verze se tak přesunuly prozatím pouze vylepšení adresního řádku, krom výše uvedeného skrývání HTTP prefixu se do této verze přesunul i tzv. " Omnibox ".

Více o funkcích Omniboxu se dozvíte například i z níže uvedených videí:







Na závěr tedy malé shrnutí toho, co budou obsahovat verze 5.x a 6.x Google Chrome (nové funkce):

Verze 5.x:

Tato verze obsahuje mimo jiné podporu rozšíření, správce záložek s možností otevření v novém tabu, HTML5 Geolocation API, integrovaný flashplayer, a Google Chrome si také pamatuje úroveň zoomu pro každou stránku. 

Verze 6.x:

Výše uvedené.

Samozřejmě obsah obou verzí se ještě v průběhu času může změnit...

Žádné komentáře:

Okomentovat