16. května 2010

Sociální sítě a Pidgin

V dnešní době jsou velmi populární tzv. sociální sítě a v České republice hlavně dvě z nich - Facebook a Twitter. V dnešním článku si povíme, jak se k těmto sítím připojit i alternativní cestou - pomocí chatovacího programu Pidgin.

a) Facebook

K Facebooku se můžete připojit pomocí Pidgina hned dvěma způsoby - pomocí externího pluginu (musí se tedy extra po nainstalování Pidgina nainstalovat) či přímo jako nový klasický Jabber účet. V obou případech se Vám nakonec do Pidgina načtou všechny kontakty z Facebooku a budete s nimi moci komunikovat naprosto stejně, jako v případě klasického ICQ.

Když jsem obě možnosti testoval, shledal jsem externí plugin za méně praktický a to hned z několika důvodů:

- co několik minut vypadával
- pokud se někdo např. přihlásil, zobrazila se mi sice o tom klasická notifikace, ale bohužel místo jména jsem v notifikaci viděl pouze jejich Facebook identifikátor (číselný), takže jsem ani nepoznal, kdo se přihlásil.
- pokud jsem si přejmenoval skupinu s lidmi z Facebooku v Pidginovi a spojení poté vypadlo, tak se po opětovném přihlášení zobrazila skupina s původním jménem

Z výše uvedených důvodů tedy osobně doporučuji použít pro připojení k Facebooku klasický Jabber účet, který máte automaticky ke svému Facebook účtu. Pěkný tutoriál, jak si přidat Facebook účet touto cestou jsem našel třeba zde. Jedinou nevýhodou je, že v notifikacích nepoznáte, zda se daný uživatel přihlásil na Jabber účet nebo na Facebook účet (pokud jej máte pojmenován stejně) - oba mají stejnou ikonku, v případě pluginu toto bylo vyřešeno lépe - Facebook kontakty mají jinou ikonku (logo Facebooku). I přes tuto výhodu jsem se rozhodl, že se raději nebudu na tento plugin odkazovat - je zatím problematický, zkušenější uživatelé si jej jistě najdou a začátečníci se alespoň nebudou potýkat s výše uvedenými problémy.

b) Twitter

I k Twitteru se můžete přihlásit pomocí Pidgina, opět však musíte nainstalovat externí plugin - "pidgin-microblog", viz zde. Poté stačí přidat do Pidgina nový účet a jako síť při zakládání účtu vyberete "TwitterIM".

Tímto Vám ve seznamu známých v Pidginovi vznikne nový kontakt - "Twitter.com", ve kterém se Vám budou zobrazovat všechny zprávy z Twitteru, které jsou určeny pro Vás. Pokud tomuto kontaktu něco napíšete, objeví se tato zpráva i ve Vašem Twitteru.

Žádné komentáře:

Okomentovat