10. dubna 2010

Můj nový desktop

Jak jistě víte, vyšlo nové KDE - KDE 4.4.2. Při této příležitosti jsem se rozhodl, že si vytvořím nový profil pro KDE (přejmenováním adresáře .kde4 v mém domovském adresáři) a začnu tak na zelené louce. S novým KDE jsem velmi spokojen, ale o tom až jindy. Dnes bych se rád pochlubil se svým novým vzhledem desktopu.

Jeho základem je samozřejmě výše uvedené KDE 4.4.2 stažené z oficiálního mirroru KDE, čili z pohledu Mandrivy se tak jedná o ryze neoficiální, a tím pádem nepodporované, sestavení KDE pro Mandrivu.

Mou novou plochu si můžete tedy prohlédnout níže:


Základním prvkem je motiv plazmy jmenující se Oxygen, v KDE jsou zapnuty pokročilé efekty, díky kterým jsou panely částečně průhledné. Tapeta je stažena přímo z kde-look.org pomocí nástroje KDE a jmenuje se 44667-Plitvicka05, případní zájemci jistě tuto tapetu lehce najdou.

Jak vidíte, opět jsem použil dvoupanelový systém, kdy na horním panelu mám pouze ikonky nejčastěji používaných aplikací a adresářů a dole je pak klasický, výchozí, panel KDE. Z něj jsem odstranil jen některé nepotřebné widgety, jako například pro vypínání a uzamykání systému (používám klávesové zkratky), jiné jsem poupravil, třeba čas.

Na ploše se nachází ještě 4 další widgety - klasické hodiny od Google, rámeček na fotografii, kalendář se jmeninami pro každý den a widget informující o volném místě na všech pevných discích (případně i na CD/DVD).

Google widgety se sice nedají nějak nastavit, ale v případě mnou používaných hodin to ani nevadí, protože vlastně ani není co nastavovat. Do rámečku jsem si vložil fotografii své partnerky, abych její fotku měl kdykoli na očích.

Kalendář se jmény se pak hodí pro všechny, co si nepamatují svátky všech svých známých, díky tomuto widgetu na žádný svátek nezapomenete. Posledním widgetem je widget informující o volném místě na všech pevných discích. Jelikož často zápasím s volným místem na disku, tato ultilita pro mě jako dělaná.

A to je vlastně vše. Více toho na ploše nepotřebuji. Díky použití panelů a několika málo widgetů tak mám na ploše pořádek a místo, aby mohla vyniknout velmi povedená tapeta. Použití panelů navíc šetří i čas - nemusím hledat určitou ikonku v záplavě dalších ikonek a také panely nabádají k pořádku.

2 komentáře:

  1. delas neco jineho nez instalujes nove verze kde? ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Samozřejmě :) instalovat nové KDE je otázkou chviličky :)

    OdpovědětVymazat