21. března 2010

Přecházím na Chrome...prozatím

Před více než 1/4 rokem jsem se zde na blogu zabýval otázkou, zda-li se dá Google Chrome nahradit Operou. Tehdy jsem došel k závěru, že v mém případě ne. Bohužel se za tu dobu mnoho změnilo, ale pěkně popořadě.

Opera na platformě Windows nemá žádnou konkurenci, je prostě nejlepší, alespoň dle mého názoru. Vyzkoušel jsem všelijaké prohlížeče, ale Opera byla vždy nejlepší. Když jsem přicházel na Linux, myslel jsem si, že volba prohlížeče bude jasná - Opera. Bohužel jsem ihned zjistil, že Opera v Linuxu si špatně rozumí se službami Google - Gmail se při "rolování" ze shora dolů seká a i reakce Gmailu je žalostná. Tohle mi vadilo, ale vždy jsem to nějak překousnul.

Google vytvořil pro uživatele své blogovací služby Blogger nový nástroj pro tvorbu vzhledů, psal jsem o něm zde,  a opět linuxová Opera jako jediná ze 4 nejpoužívanějších prohlížečů (IE, Firefox, Chrome)  má s tímto problémy a v dolní části každé stránky zobrazuje bílé místo, ač má být hnědé.

Jak jistě víte, Opera před nedávnem zrychlila vývoj připravované Opery 10.5, aby stihla termín vydání Ballot screenu pro systémy Windows. Aby své výkon ještě zvětšila, přestala vyvíjet linuxovou a mac verzi svého prohlížeče. Nejdříve jsem někde (bohužel nevím již kde) četl, že vyjde po vydání Windows verze. Nyní má vyjít až po vydání verze 10.51 a já se začínám bát, že Opera pomalu zapomíná na alternativní operační systémy. Uvidíme, co se bude dít po vydání Opery 10.51 pro Windows.

Dalším problém je ne vždy optimálně fungující synchronizace. Některé záložky mám dvakrát, ikonky se v osobní liště sami přesunují a podobně. Tohle se mi u Google Chrome zatím nestalo.

Naopak, v Google Chrome je možné blokovat reklamu a i jsem našel přenositelnou verzi Google Chrome, čímž byly odstraněny jeho dva nedostatky, které jsem zmiňoval ve svém výše uváděném dřívějším článku.

Nakonec tedy přecházím dočasně na Google Chrome, alespoň do doby, než bude vydána finální verze Opery 10.5. Snad se stav Opery v Linuxu zlepší a já budu moci přejít zpět na Operu.

Žádné komentáře:

Okomentovat