22. března 2010

KVP č.9 - Špatné kódování češtiny v Pidginovi

Pidgina používám prakticky stejně dlouho jako Linux coby výchozí systém, čili od roku 2008, až dnes jsem se však setkal s podivným chováním - špatně se zobrazuje diakritika - a to dokonce od protějšku s Pidginem, jedná se však o problém pouze s ICQ účtem...

Řešení je naštěstí velmi jednoduché - stačí přenastavit výchozí kódování v nastavení ICQ účtu, vypnout a zapnout Pidgina a je po problémech. 


Nejprve si tedy otevřete hlavní okno Pidgina a v něm vyberte z menu "Účty" svůj ICQ účet a zvolte z nabídky možnost"Upravit účet", mělo by se Vám objevit podobné okno, jako vidíte níže:


Nastavení ICQ účtu v Pidginovi...

V tomto okně klikněte na záložku "Pokročilé", na screenshotu jsem ji označil jedničkou. Následně by jste měli vidět toto okno:


Pokročilé nastavení ICQ účtu v Pidginovi...

Zde stačí nastavit správné kódování (CP1250) do kolonky "Kódování" a mělo by být po problémech, musíte však ještě nejprve uložit nastavení a vypnout a zapnout Pidgina. 

Pokud máte problémy s příjmem souborů od ICQ kontaktů, zaškrtněte i možnost "Vždy pro přenosy souborů a přímé IM používat proxy server AIM/ICQ....." a opět ukončete a opět zapněte Pidgina.

Poznámka:

Screenshoty jsou pořízeny výjimečně Ubuntu, protože jsem článek psal ze školy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat