20. února 2010

Nové verze programů, díl I.

Tímto článkem bych rád zahájil nový seriál článků, ve kterém bych Vás rád informoval o nových verzích softwaru pro Mandrivu. V nepravidelných intervalech tak vyberu to nejzajímavější (z mého pohledu) co v poslední době bylo vydáno na poli programů pro Mandrivu.

a) Pidgin 2.6.6

18. února byla vydána nová verze Pidgina - verze 2.6.6. Jak jistě víte, Pidgin je alternativním klientem pro chatovací sítě ICQ, Jabber, MSN a mnoha dalších, těch sítí, které Pidgin podporuje je celkem 16, jejich kompletní výčet si můžete prohlédnout na domovských stránkách programu případně na českých stránkách věnovaných Pidginovi. Na českém portálu najdete i fórum pro řešení problémů s Pidginem.

Kompletní výpis novinek v této verzi najdete zde (anglicky). Oprav chyb je poměrně hodně a jedná se tak prakticky o bugfixové vydání Pidgina, čili hlavní důraz je kladen právě na opravu chyb. České uživatele tak bude nejvíce zajímat především opravy chyb v částech MSN, XMPP (Jabber) a Pidgin. Naopak nebyly od předchozího vydání Pidgina (verze 2.6.5) zjištěny žádné problémy s implementací protokolu ICQ v Pidginovi.

U protokolu MSN byly například zjištěny problémy při posílání souborů svým známím pomocí tohoto protoku, docházelo třeba k pádu Pidgina, pokud jste někomu poslali soubor a než je stačil dotyčný člověk stáhnout, tak jste tento soubor smazali, v tom případě došlo k pádu Pidgina. Tato chyba tedy byla jako jedna z mnoha opravena, taktéž byla opravena chyba ve stejném protokolu, která bránila manipulaci se staženým souborem, soubor tak nešlo přesunout nebo s ním jinak manipulovat.

V protokolu XMPP byla opravena chyba, která nastávala při zjišťování vlastního JID. V Pidginovi jako takovém pak byla například opravena chyba, která umožňovala DoS útok pomocí parsování velkého počtu smajlíků. Opraveno bylo opravdu mnoho chyb, anglicky zdatným čtenářům doporučuji projít výše uvedený kompletní výpis opravených chyb v této verze Pidgina.

Je program v oficiálních repozitářích: ANO
Je nejnovější verze programu v oficiálních repozitářích: ANO
Lokalizace: Česká
Licence: Otevřená
RPM programu: v oficiálních repozitářích
Zdrojové kódy: zde

Screenshot:

Takto nějak vypadá Pidgin 2.6.6 v Mandrivě 2010, 
samozřejmě si odmyslete černé čáry, které slouží ke skrytí jmen mých kontaktů.... 

b) PeaZip 3.0

I PeaZip se dočkal své nové verze, dokonce 3.0. Jak již název programu napovídá, jedná se o komprimační program, který je náhradou např. pro WinZip či WinRAR., které znáte z Windows. Umí komprimovat do 10 možných formátů, včetně ZIPu a 7Z (RAR umí pouze rozbalit) a umí rozbalit 123 typů archívu (poměrně neskutečné číslo). Mezi jeho přednosti patří snadná obsluha, česká lokalizace, obrovská podpora archívů, přenositelnost (např. na flash disku a podobně) a multiplatformnost. Přehledný výpis všech podstatných funkcí programu najdete na oficiálních stránkách programu.

Kompletní výpis novinek v této verzi se dočtete zde, bohužel se nedá odkázat na určitou verzi, ale jen na celý seznam. Byla například upravena podpora pro 7z formát, od této verze se tak sjednotí nastavení všech formátů archívů. Všiml jsem si však jednoho problému, který stále přetrvává, a sice problém, že Qt verze neobsahuje uzavírací tlačítko v pravém horním rohu, GTK verze je v pořádku.

Je program v oficiálních repozitářích: NE
Je nejnovější verze programu v oficiálních repozitářích: NE
Lokalizace: Česká
Licence: Otevřená
RPM programu: zde, oficiální z domovských stránek programu
Zdrojové kódy: zde

Screenshot:
Peazip 3.0 v Mandrivě 2010...

Žádné komentáře:

Okomentovat