23. února 2010

Ještěže používám Dropbox....

Dneska jsem se přesvědčil o tom, jak důležité je v dnešní době zálohování. Celé dopoledne jsem pracoval na analýze k programu, která bude součástí webové aplikace, kterou mám naprogramovat do jednoho předmětu ve škole. Všechno probíhalo krásně až do chvíle, kdy jsem se rozhodl, že promažu soubory, které nepotřebuji, a které jsem dočasně potřeboval k psaní analýzy.

Otevřel jsem tak Gnome commander a začal jsem mazat, v nejméně šťastnou chvíli jsem se však překlikl a vymazal jsem i celou složku s analýzou. V normální situaci bych tak vše ztratil a čekala by mě obnova dat pomocí nějakého specializovaného softwaru, který je určen k obnově souborů, případně opětovné psaní analýzy.

Naštěstí již tento rok vše ukládám do neustále synchronizovaných adresářů, které spravuje Dropbox, o kterém na svém blogu často píši. Mezi největší přednosti tohoto programu patří i mimo jiné obnova smazaných souborů, čili zálohování a to zcela zdarma. Zálohy smazaných souborů jsou dostupné, dokud nesmažete svůj účet, jiný limit stránky Dropboxu nezmiňují. Dále je pak dostupné i verzování, ale v neplacené verzi "jen" 30 dní nazpět.

Stačilo tedy přes webové rozhraní si nechat zobrazit smazané soubory a ty obnovit. Toť vše, ihned po obnovení jsem tyto soubory našel i ve svém synchronizovaném adresáři na disku (museli se pochopitelně znovu stáhnout ze serveru, čili nějaké časové zpoždění tam je). Výsledek byl skutečně úchvatný, nejenže se obnovila poslední verze dokumentu, ale navíc i všechny předchozí. Tomuto říkám skvělá služba zdarma, u které si jednou, až dostuduji, rád zaplatím i větší kapacitu.


Na výše zobrazeném screenshotu můžete vidět obsah mého hlavního adresáře v Dropboxu v jeho webovém rozhraní. Smazané soubory jsou šedé a jdou vidět, pokud kliknete na zvýrazněné tlačítko, jelikož však mám již zobrazené smazané soubory, má toto tlačítko jiný popisek, pokud nemáte zobrazené skryté soubory, má toto tlačítko popisek "Show deleted files".

Pokud najedete myší na smazaný soubor, zvýrazní se Vám daný řádek modrým pruhem, na jehož konci se nachází trojúhelníček, na který když kliknete, zobrazí se Vám menu, které se vztahuje k danému souboru. U smazaných souborů tak vidíte mimo jiné i možnost "Undelete", pomocí kterého obnovíte smazaný soubor. Pokud tedy vyberete tuto možnost, zobrazí se Vám seznam souborů, které chcete obnovit (pokud se jedná o složku) i s jejich staršími verzemi. Stačí dvakrát kliknout na tlačítko next a obnova je provedena a vy, jakmile se Vám původní soubory stáhnou do Vašeho synchronizovaného adresáře, jer tak budete mít ihned k dispozici v nezměněné podobě, a to, jak jsem již napsal výše, zcela zdarma.

Pokud ještě účet u Dropboxu nemáte a rádi by jste místo 2 GB zdarma získali ještě dalších 250 MB zdarma, použijte tento odkaz, pomocí kterého toto bonusové místo zdarma získáte:

https://www.dropbox.com/referrals/NTE0MTYxMTM5

Volné místo získáte vy i já, já se dozvím Váš email (nic víc), který uvedete při registraci. Pro získání bonusového místa ale nestačí pouhá registrace, ale musíte i nainstalovat klienta Dropboxu.

2 komentáře:

  1. ahoj,měla jsem účet na dropboxu pak jsem ho uplne odinstalovala a vymazala všechny uložené věci. Dají se ještě tyto data nějakým způsobem obnovit?? Je to dost důležité. Děkuji za odpověd. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mělo by to jít - pokud jsi je definitivně nesmazala. Trik je totiž v tom, že pokud je "jen smažeš", tak se sice "smažou" (odečte se místo, které zabírali, neuvidíš je...), ale lze je zase obnovit, jen nevím, zda tam není nějaký časový limit v řádu dní. Stačí ve webové verzi Dropboxu kliknout na ikonu koše, čímž uvidíš i smazané soubory. Pokud je to už ale dlouho, cos je smazala, tak je možná už neuvidíš. Pak bych snad kontaktoval technickou podporu, zda náhodou nemohou ještě nějak data obnovit, ale asi už to nepůjde.

      Definitivní mazání se pak provádí právě nad "smazanými soubory", tedy nad těmi, které standardně nevidíš.

      Vymazat