9. ledna 2010

Novinky o KDE SC 4.4

V dnešním článku si něco málo povíme ohledně nového KDE 4.4, které bude dostupné od 9. února 2010.

a) Datum vydání 

Vývoj nové verze KDE, tentokrát verze 4.4, spěje mílovými kroky ke svému závěru, čili ke své konečné verzi, která by měla být vydána již velmi brzy a je prakticky za dveřmi, s vydáním KDE 4.4 se totiž počítá na 9. února 2010, čili ode dneška za měsíc.

Pro nedočkavce je dostupná RC1 verze, která by měla být již v konečné podobě, ve které se již jen hledají zatím neobjevené chyby a celé prostředí tak prochází testováním a zjišťuje se, zda-li je možné jej prohlásit za dokončené a vydat jej jako verzi finální. Pro všechny, kteří by si rádi toto nové prostředí vyzkoušeli jsou tak připraveny jak zdrojové kódy, tak i možnost si je nainstalovat z Cookeru.

Ani jedno ovšem nedoporučuji, protože zdrojové kódy musíte zkompilovat, což v tomto případě není ani náhodou jednoduché, právě naopak. A pokud použijete Cooker, nainstalujete si s ním do systému i mnoho další testovací verzí softwaru a systémových knihoven a systém se tak může stát velmi nestabilním, proto radím počkat na 9. únor, kdy bude KDE 4.4 oficiálně vydáno a pevně doufám, že se i objeví co nejdříve v aktualizacích Mandrivy alespoň pro Mandrivu 2010.

Zde si můžete přečíst data vydání jednotlivých testovacích verzi KDE 4.4 a samozřejmě i datum vydání verze finální.

b) Novinky této verze

Jelikož KDE 4.4 RC1 již obsahuje vše, co bude obsahovat finální verze KDE 4.4 a pouze se odstraňují případné zatím neobjevené chyby, můžeme se podívat co nám tato verze nabízí a co tedy uvidíme i ve verzi finální.

Jak se píše na stránce této verze KDE, změn mezi KDE 4.3 a KDE 4.4 je opravdu hodně, ale dali by se shrnout do několika kategorií:
  • Nepomuk (sématické vyhledávání v počítači)

    Byl vytvořen nový nástroj pro práci s databází Nepomuku, který by měl být rychlejší než ten původní a práce s Nepomukem by tak měla být o něco rychlejší. V této verzi bude také poprvé představen zcela nový nástroj pro práci s Nepomukem.
     
  • Plasma

    Byl vylepšen a upraven vzhled a chování spousty KDE dialogů, nástrojů a dalších věcí na základě podnětů od vývojářů a designerů. Byl vytvořen zcela nový nástroj pro práci s nainstalovanými widgety, práce s widgety by tak měla být zase o něco ergonomičtější.

    Widgety mohou být sdíleny napříč domácí síti. Svou premiéru by si v této verzi měl odbít i nový speciální vzhled pro Netbooky, jedná se však o tzv. technologické prewiev, čili se nejedná o konečnou verzi, nýbrž o první ukázku nové technologie.
     
  • Nové aplikace

    V této verzi je i spousta nových aplikací, a sice např. Blogio, který slouží ke psaní článků v různých blogových službách (Blogger1.0, MetaWeblog, MovableType a Google GData APIs) nebo program Cantor nebo Rocs.

c) Další novinky

Změn je samozřejmě daleko více, výše uvedené je pouze obecné shrnutí, pro více informací o změnách v KDE 4.4 oproti KDE 4.3 se můžete dočíst zde (v angličtině). Při psaní výše uvedeného jsem čerpal z tohoto.

Nyní si ještě ve krátkosti zmíním o dalších novinkách této verze, čerpal jsem zde:

- základní funkcionalita
  • všechny média ( CD, HDD, Flashdisky, externí disky ...) budou automaticky připojovány při startu KDE.
     
  • při konfiguraci KDE můžete použít JavaScript

  • bude možné procházet mezi posledními tzv. notifikacemi (bublinové upozornění, které se zpravidla objevuje vedle hodin) KDE

  • widgety mohou být asociovány s určitou, uživatelsky navolenou, aplikací, např. rámeček pro fotografii můžete asociovat s programem gwenview

  • widgety mohou být vloženy i do systémové oblasti panelu (čili tam, kde se Vám zobrazují ikonky některých běžících aplikací (velevo od hodin))

  • tapeta může být nastavena pomocí drag and drop - osobně si moc dobře nedokážu představit, jak to bude fungovat, osobně si myslím, že asi tak, že pomocí myši uchopíte soubor s tapetou, ten přesunete na plochu při zmáčknutí nějaké klávesové zkratky, ale to jsou jen moje domněnky, nechme se překvapit ;) 
  • byl vytvořena nová verze nástroje na správu sítě v KDE - KNetworkmanager. Dále pak byl vytvořen i widget, zatím ale jen v testovací (prewiev) verzi.
- správce oken
  • byl vytvořen plugin pro KRuner  pro správu oken.
  • jsou dostupné animace v dekoracích okna a také přibyly další možnosti v konfiguraci vzhledu oken.
  • bylo vylepšeno přepínání mezi běžícími aplikacemi (klávesová zkratka ALT-TAB)
- widgety
  •  byly vytvořeny nové widgety ( virtuální klávesnice, kontrolor pravopisu, ...), jiné byly vylepšeny (ukazatel stavu baterie, Device manager ( nyní podporuje i nevyjímatelné média, pop-up menu mizí po 10 sekundách... ), rámeček na fotografie (zobrazuje nyní i vzdálené soubory), byl vylepšen i widget tasks a weater)
- KRunner
  • nyní dokáže ovládat i podporované audio přehrávače, výchozím se stal pochopitelně Amarok.
  • nyní zobrazuje všechny kontakty 
- Dolphine
  • bylo integrováno vyhledávání 
  • byl vytvořen nový pohled na obsah složky -timeline view, který třídí složky dle data modifikace.
Výše uvedené je pouhý nástin toho, na co se máme těšit v nové verzi KDE, verzi 4.4. Na úplný výčet připravovaných změn jsem se již odkazoval na začátku této sekce, určitě si ho projděte, nachází se v něm další zajímavé informace o chystaných změnách.

10 komentářů:

  1. Já bych jenom doplnil pár věcí k tomu co už tam máš, protože jedu na cookeru tak mám možnost s tím pracovat, musím říct že vzhledem a některými funkcemi se toto prostředí přibližuje k windows 7, hlavně funkce oken (nevím jak to nazvat :-)), při které se okno maximalizuje na půlku obrazovky vlevo nebo vpravo podle toho na kterou stranu jej přetáhneš myší a dotkneš se jakoby kraje obrazovky... Nebo na celou obrazovku když jej přetáhneš nahoru...
    Jinak nastavení tapety drag and drop se chová tak, že obrázek přetáhneš na plochu a vyskočí ti nabídka kde je zkopírovat, přesunout atd. a potom tam je nastavit jako tapetu :-)
    Jinak stále testuju, takže tak :-)
    Hanz

    OdpovědětVymazat
  2. moc děkuji za doplnění :)

    Chci se tě zeptat, jaké to je používat Cooker? Chová se systém stabilně atd? :)

    Díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
  3. No čoveče jak kdy, je pravda že teď za posledních pár týdnů je to stabilní. Předtím jsem měl 2x problém se zvukem (vždy z jiného důvodu), ale myslím si že je to tím že aktualizuju až příliš často (i několikrát denně), párkrát se mi stalo že nejel firefox (nekompatibilita s nějakými balíčky), ale většinou to ale do 24 hodin jede :-), jinak používám systém jen na internet, hudbu a video a s tím nemám problém... Je potřeba to zkusit jestli ti to pojede... No nevím jak využíváš systém ty... Ale musíš počítat s tím že se určitě nějaké problémy dostaví dříve či později :-)
    Jediné co mi spadlo za posledních 14 dní byla plasma a to jen jednou...
    Já jedu na cookeru jen proto, že mi připadá, že můj notebook si s tím nějak líp rozumí než se stabilní verzí :-)
    Přiznám se,že na cookeru jedu už od verze 2010.0 beta (tam byl trochu problém se stabilitou ale vesměs jen s KDE)
    Hanz

    OdpovědětVymazat
  4. Aha, díky, já o tom uvažoval, ale raději to dělat nebudu, ale díky za informace ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Spíše nastane problém když něco používáš jen občas jako je u mě např k3b, když se to během doby po kterou to nepoužíváš párkrát aktualizuje a pak se nestačíš divit a pak tě zachrání jen brasero nebo jiný :-)
    Hanz

    OdpovědětVymazat
  6. No, měl bych návrh, založ si někde stránky, případně blog a napiš ve větším jaké máš zkušenosti s Cookrem, rád si to přečtu, opravdu by mě to hodně zajímalo ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Jestli máš Gmail, máš automaticky možnost klidně i několik blogů na Bloggeru ;) Asi bych šel na to takto :)

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkný přehled novinek v akci je i na YouTube :

    KDE 4.4 Preview I - http://www.youtube.com/watch?v=aEuapaLJF8g

    Kde 4.4 Preview II - http://www.youtube.com/watch?v=WrcIUkQnYjk

    OdpovědětVymazat
  9. Moc díky za odkazy, koukal jsem s partnerkou na to video a oběma se nám to líbilo.

    Článek doplním, moc ti děkuji za ty odkazy a poznatky.

    OdpovědětVymazat