7. ledna 2010

Moje RPM: mkvtoolnix 3.0

mkvtoolnix je sada nástrojů pro vytváření MKV videí a práce s nimi. 12.12. 2009 vyšla již jeho 3.0 verze, a jelikož není v repozitáři Mandrivy, a proto jsem se rozhodl, že si opět vytvořím RPM soubor a podělím se s Vámi o něj.

a) Co to je mkvtoolnix

Ve stručnosti si ale nejprve řekneme, co tento program umí. Jak již bylo zmíněno výše, jedná se o sadu nástrojů, pomocí kterých můžete vytvářet MKV kontejnery a ty dále i upravovat. MKV je obdobou klasického AVI kontejneru, akorát má otevřený zdrojový kód a je daleko modernější než AVI kontejner, může obsahovat např. více audio a titulkových stop, výhod má samozřejmě daleko více, například podporuje modernější formáty videa, jejich větší rozlišení a podobně, ostatně viz. třeba zde (česky psaná Wikipedia) nebo zde (EN Wikipedia).

O formátu Matroska i nástrojích mkvtoolnix se více dozvíte např. zde (root.cz). Bohužel zde popisují pouze práci s mkvtoolnix přes příkazovou řádku, ač obsahuje přehledné grafické prostředí, které jsem prakticky ihned pochopil.

Další informace pak hledejte na domovských stránkách mkvtoolnix a Matroska.

b) Stáhnutí a instalace

Balíček používáte na vlastní riziko! Mě osobně funguje. Balíčky pouze přebaluji, nijak software neupravuji, pokud software jako takový nefunguje jak by měl, chyba není u mě, ale pravděpodobně na straně výrobce software ;) Balíček je určen pouze pro 32 bitovou Mandrivu.

RPM balíček najdete zde. Stačí jej stáhnout a klasicky nainstalovat. Aplikace se nainstaluje a je ihned funkční. Případné závislosti samozřejmě nainstalujte.

Jako vždy budu rád, když mi kdokoli napíše své zkušenosti s mými balíčky.

c) Screenshot

Připravil jsem pro Vás screenshot fungujícího mkvtoolnixu v mé Mandrivě 2010 v KDE 4.3.4



mkvtoolnix v Mandrivě 2010 s KDE 4.3.4



mkvtoolnix v Mandrivě 2010 ONE s KDE 4.3.2

d) Testování

Mnou vytvořený RPM balíček šel korektně nainstalovat jak v Mandrivě 2010 s KDE 4.3.4, tak i v Mandriva ONE s KDE 4.3.2.

V klasické Mandrivě 2010 jsem tento balíček testoval já, v Mandrivě ONE 2010 tento balíček testoval kecinzer, za což mu tímto děkuji.

2 komentáře:

  1. >12.12. 2009 vyšla již jeho 3.0 verze, do dnešních dnů stále není v repozitáři Mandrivy

    Kolikrát a kam všude to máme psát? Mandriva NEBUDE mít nejnovější verze programů v repozitářích! NENÍ to rollup distro. NENÍ a díky bohu NIKDY NEBUDE.
    Pokud chceš nejnovější verze programů, nasaď si cooker (v posledních měsících je překvapivě stabilní).

    OdpovědětVymazat