17. ledna 2010

Dropbox na tisíc způsobů

Jak možná víte, již prakticky půl roku používám webovou službu Dropbox, o které jsem zde i něco málo již napsal. Dneska bych se rozepsal o tom, jak já osobně Dropbox používám a na co všechno jej používám.

a) Začátky

O podobné služby jsem se začal zajímat ve chvíli, kdy jsem potřeboval přenést nějaký projekt či jiný soubor do školy (či jinam) a chtěl jsem si vytvořit zálohu pro případ, že bych flešku zapomněl doma či se projekt špatně zkopíroval na flešku nebo něco podobného.

V té době jsem však Dropbox ještě neznal a místo něj používal edisk.cz, který má však hned několik nevýhod, které mi tehdy ale nevadily a edisk mi tak tehdy bohatě postačoval. O Dropboxu jsem se poprvé dozvěděl asi před rokem z nějakého IT internetového periodika (nepamatuji si ze kterého), nezačal jsem však jej používat hned a tehdy ještě navíc nebyl pro každého, ale jen pro ty, co dostali pozvánku k jeho užívání.

Až po nějakém čase jsem si opět na Dropbox vzpomněl (tehdy již nebyly pozvánky potřeba) a zaregistroval se. První, co mě hodně potěšilo, bylo přehledné webové rozhraní. Až po nějakém čase jsem se rozhodl nainstalovat klienta a začít tak užívat Dropbox "naplno".

Nejtěžší na užívání Dropboxu tehdy bylo nainstalování jeho klienta v Mandrivě. Situace se však výrazně zlepšila a instalace je zas o něco lehčí. Jak jistě víte z mých předchozích článků, Dropbox není pouze pro zálohu dat, ale taktéž i pro synchronizaci těchto dat mezi více počítači, a v neposlední řadě také o sdílení těchto dat mezi uživateli Dropboxu.

b) Současnost 

V současné chvíli používám Dropbox hned k několika činnostem.

1) Záloha dat a jejich bezpečnost

Nejdůležitější úlohou Dropboxu je zálohování mých nejdůležitějších dat, o které bych nerad přišel - bakalářská práce a další materiály do školy. O bezpečnost svých dat se nemusím bát. Data jsou na serverech Dropboxu šifrována moderním kryptovacím algoritmem AES-256, který užívá i vláda Spojených států amerických a při přenosech mezi Vaším PC a serverem je použit algoritmus SSL.

K datům nemají údajně přístup ani administrátoři Dropboxu, což je ale nutné ovšem brát s rezervou a svá nejdůležitější data tak chráním ještě navíc jejich zabalení do šifrovaného archívu, který je šifrován opět algoritmem AES-256 a hesla k těmto archívům znám samozřejmě pouze já.

Více o zabezpčení se dočtete na stránkách Dropboxu zde a zde.

2) Sdílení souborů 

Dropbox nabízí  i tzv. sdílené složky, což, jak již název napovídá, jsou složky, jejíchž obsah můžete sdílet s kamarády, známými, rodinnými příslušníky a podobně. Vytvoříte si tedy složku, nastavíte ji jako sdílenou a člověku, se kterým chcete tuto složku sdílet, necháte poslat automaticky generovaný email, pomocí kterého on přijme Vaši žádost na sdílení a od té chvíle, co do této složky nahrajete, nahraje se i tomu, s kým tuto složku sdílíte.

Možná se to zdá na první pohled mírně komplikované, ale až to jednou vyzkoušíte, tak si tuto funkci jistě oblíbíte. Jedná se totiž o nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak někomu poslat data o libovolné velikosti (samozřejmě horní mez je Vaše volné místo). Sdílení je samozřejmě nutné nastavit pouze poprvé a dokud sdílení nezrušíte, můžete data sdílet nerušeně stále a stále...

Sdílených složek samozřejmě můžete mít více a každou složku můžete sdílet s jedním i více uživateli najednou. Sdílené místo se odečítá všem stejně.

Pro dokreslení této funkce si dovolím jeden příklad. Představte si, že potřebujete 3 (klidně i méně či více) lidem poslat třeba 300 MB soubor s domácím videem. Na email se to ani náhodou nevejde a file-hostingové služby (Rapidshare, Megaupload...) jsou omezeny jak velikostně, tak i rychlostí downloadu (pokud všichni nemáte placený účet). Stačí ale vytvořit jednu sdílenou složku, pozvat všechny potřebné lidi a nahrát domácí video na do Vašeho Dropbox adresáře na Vašem pevném disku. Video se samo nahraje na server a samo se i nahraje na pevné disky všech osob, se kterými sdílíte danou složku. Prosté, jednoduché a geniální.

Většina mých kamarádů již účet na Dropboxu má a mám s nimi vytvořené sdílené složky. Nemusím tak používat pomalé posílání souborů přes ICQ či Jabbera, stejně tak nemusím používat email či omezené služby typu Rapidshare a jiné. Navíc stačí daný soubor přesunout přes libovolného správce souborů (Dolphin, Gnome Commander, Total Commander, Průzkumník Windows - záleží na platformě ;) ) a soubor se sám nahraje a nasdílí.

3) Repozitář pro Mandrivu 

Doslova před pár dny až týdny jsem si začal sám vytvářet RPM balíčky se softwarem pro Mandrivu 2010. Později jsem začal uvažovat i o tom, že bych si vytvořil vlastní repozitář, leč jsem nenacházel žádný vhodný hosting zdarma. Nakonec mě napadlo do toho zapojit Dropbox, který opět nezklamal a hodí se tak i jako repozitář.

4) Skladiště souborů a dokumentů

V neposlední řadě používám Dropbox k úschově dat, které chci dát veřejně k dispozici a odkazovat se na ně na fórech a podobně. Dropbox navíc vytváří odkazy přímo na dané soubory a ne na reklamy daných serverů, nebo na odpočívání do zahájení stahování, jako to znáte např. z Rapidsharu a dalších podobných služeb.

Čili pokud se např. odkazujete na nějakou fotografii, po kliknutí na odkaz se začne ihned fotografie zobrazovat ve Vašem prohlížeči. Stejně je tomu i u všech ostatní veřejných dat ve Vašem Dropbox účtu.

c) Co ještě potěší

Jistě se ptáte, jak dlouho Vám vydrží data na Vašem účtu. Data jsou uschována po celou dobu, co používáte Dropbox, nemusí být vůbec stahována, stačí, když se jednou za 90 dní přihlásíte či provedete nějakou akci s Vašimi daty (třeba nahrajete jeden soubor a podobně).

Taktéž potěší i možnost obnovy Vašich smazaných dat a jejich verzování. Verzování funguje pouze maximálně 30 dní nazpět, obnova smazaných souborů není nijak omezena (resp. nenašel jsem žádné omezení).

Důvodů proč používat Dropbox je samozřejmě více, každý si musí najít ten svůj. Proto všem doporučuji se zaregistrovat a službu vyzkoušet. Pokud chcete hned získat 250 MB zdarma jako bonus, použijte tento odkaz. 250 MB získám já i vy, dozvím se však Váš email, nic víc ale. Je však nutné i nainstalovat klienta, jinak oněch 250 MB nezískáte a získáte tak jen standardní 2 GB.

Přeji všem hodně úspěchů při používání Dropboxu :)

Žádné komentáře:

Okomentovat