17. ledna 2010

Bude KDE 4.4 pro Mandrivu 2010 ?

Jak jistě víte, 9. února 2010 vyjde (pokud se nic nezmění) po 5 měsících a 5 dnech nová velká verze KDE Software Compilation (dále jen KDE) - KDE 4.4. V následujících řádcích si něco málo řekneme, co uživatele Mandrivy čeká. 

Již za pár dní, přesněji 20. ledna 2010, bude vydáno KDE 4.4 RC2. Testovací verze samozřejmě najdete pouze v podobě zdrojových kódů, případně v Cookeru Mandrivy.

Již delší dobu mi vrtalo hlavou, jak to to bude s finálním KDE 4.4 a Mandrivou 2010. Mandriva zastává politiku udržování aktuálních verzí a nové verze nasazuje až do nové verze distribuce, čili vydává aktualizace pouze pro aktuální verze programů a grafických prostředí. Nová sestavení KDE pro Mandrivu se tak vyskytovala jen na neoficiálních místech - hlavně na FTP mirrorech KDE.

Balíčky pro Mandrivu vytvářel jeden z pracovníků Mandrivy, ten však před nějakým časem opustil sám a dobrovolně řady Mandrivy a chvíli se zdálo, že balíčky s nejnovějšími verzemi KDE nebudou pro Mandrivu ani neoficiální. A tak se stalo, že KDE 4.3.4 již nebylo pro nejnovější Mandrivu - Mandrivu 2010 zprvu vůbec dostupné. Iniciativy se však chopila komunita kolem repozitáře MIB a vytvořili vlastní balíčky s KDE 4.3.4.

MIB spravuje svůj repozitář, do kterého vkládají RPM balíčky s nejnovějším softwarem pro Mandrivu. Osobně jej pro některý software rád využívám, třeba výše zmíněné KDE 4.3.4 mám od nich a jsem velmi spokojen. V současné době si ale většinu nejaktuálnějšího software sám přebaluji z Cookeru Mandrivy, čili MIB v současné chvíli až zas tolik nepoužívám.

Dnes jsem se odhodlal a napsal jsem na EN fórum uživatelů Mandrivy dotaz, zda-li bude KDE 4.4 dostupné pro Mandrivu 2010, a případně kdy. Doslova před pár desítkami minut napsal do tohoto topicu jeden z členů týmu Mandrivy svoji odpověď, že převezme tvorbu RPM balíčků po jeho kolegovi, který se rozhodl odejít a věnovat se něčemu jinému (viz výše), z čehož vyplývá, že skoro určitě bude KDE 4.4 dostupné skrze mirrory KDE. Zda-li bude KDE 4.4 alespoň v oficiálních repozitáři Testing nebo Backports je ve hvězdách....

Na závěr ještě malá ukázka toho, jak také může KDE 4.4 vypadat. Jelikož nemám zatím přístup k KDE 4.4 , tak jsem si vzpomněl na Hanze, což je můj známý, který používá Mandriva Cooker, a který mi dovolil, abych zveřejnil jeho vzhled KDE 4.4. Při jeho tvorbě se inspiroval vzhledem konkurenčního systému Windows 7. Za screenshot mu tímto děkuji.



I takto může vypadat KDE 4.4


Vzhled je velmi hezký a jediné, co by se mu snad dalo vytknout je, že ikonky nejsou v panelu, ale místo toho jsou klasicky na ploše, což osobně považuji za poněkud zastaralé, ale jelikož je použito málo ikonek, nejedná se dle mého názoru rušivý element a vzhled tak vypadá opravdu hezky.

5 komentářů:

  1. "Při jeho tvorbě se inspiroval vzhledem konkurenčního systému Windows 7"

    Asi nejhorší věta co jsem mohl kdy číst...

    Jinak já si počkám na 2010spring :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to pouhé konstatování faktu, je opravdu moc lidí, kteří chtějí, aby jim prostředí připomínalo Windows ;)

    Dokonce je i distribuce, co z oka vypadal Windows XP, najít rozdíl je těžký :D

    OdpovědětVymazat
  3. A já si stále myslel, že majitelé "linuxu" se chtějí odlišit a ne se "opičit"
    Ale jak se říká proti gustu ...

    OdpovědětVymazat
  4. Uživatelé kteří používají linux se možná chtějí něčím lišit, já používám jak Windows 7 tak Mandriva Linux nedělá mi problém si udělat vzhled Windows 7 i v Mandrivě. Již samotné KDE4.x je děláno tak aby připomínalo Windows. Proč ne? Líbí se mi to tak. Nemám rád uživatele typu ''Windows haters'' nebo ''Linux haters'' nebo podobné ''rules''... Opičení? Otázka zní kdo po kom se opičí? :-) Moje odpověď zní: je mi to jedno kdo po kom se opičí... :-)
    Alespoň je motivace k tvorbě lepších systému jak funkcí tak vzhledem...:-)
    Hanz

    OdpovědětVymazat
  5. Tak zrovna na podobné téma vyšel článeček na rootu.
    A za tím si i já stojím, jakákoliv snaha přízpůsobit Linux obecně M$ je krokem zpět.
    A pokud jsme u toho kdo po kom se opičí tak mě stačil asi tejden co jsem si hrál se sedmičkama že jsem vybuchoval smíchy nad tím co je povážováno za něco úchvatného a v Linuxu už dlouho běžné.
    A to nemluvím o Mac.
    Daniel

    OdpovědětVymazat