28. listopadu 2009

Triky a tipy pro KDE, díl 1

Jak je o mě známo, používám prakticky výhradně grafické prostředí KDE a tak jsem si řekl, že nepravidelně budu zde psát o zajímavých funkcích KDE 4.x, v současné chvíli KDE 4.3.2. Ještě než se k prvním zajímavým funkcím dostaneme, rád bych zde ve krátkosti nejprve nastínil svůj vztah k KDE.

a) Já a KDE

Jak jsem napsal již výše, používám pouze KDE, jedninou výjimkou bylo pak období mezi KDE 4.0 a KDE 4.2, kdy jsem byl z důvodu nevyladěnosti KDE nucen dočasně přejít na alternativní (konkurenční) Gnome a při té příležitosti jsem vyzkoušel i poslední prostředí z velké trojky, Xfce.

Obě konkurenční prostředí jsou samozřejmě plnohodnotné prostředí, bohužel mi ani jedno mi nesedlo a já tak vyčkával na chvíli, kdy se stane KDE 4.x opět použitelným a mezitím používal výše zmíněné Gnome. Tato chvíle pak nastala s příchodem KDE 4.2.

b) Proč právě KDE

Důvodů je hned několik. Prvním důvodem, proč používám výhradně KDE je ten fakt, že jsem se s ním setkal jako s prvním prostředím, protože bylo výchozím pro Mandrivu 10.1, která byla moje první distribuce, se kterou jsem se kdy setkal a Mandrivě jsem vždy zůstal věrný, protože se dle mého názoru jedná o nejlepší distribuci pro lidičky, kteří jsou jako já.

Další nespornou výhodou KDE je snadná konfigurace. Osobně ji považuji za jednodušší než v Gnome, ale jedná se samozřejmě pouze o můj subjektivní názor, každý to může mít jinak.

Mezi další výhodu uvedu fakt, že KDE 4.x je krásně provázáno se serverem kde-look.org, ze kterého pomocí integrovaných nástrojů přítomných v KDE můžete stahovat a ihned aplikovat přímo nové vzhledy, ikony, kurzory, widgety, tapety a mnoho dalšího. Tohle konkurenční prostředí zkrátka nemají (zatím).

Další výhodou je pak i fakt, že nová sestavení KDE jsou ihned dostupná v podobě RPM balíčků na stránkách KDE (pokud RPM balíčky nebude dělat sama Mandriva) čili máte vždy k dispozici snadný způsob, jak nové KDE dostat do Mandrivy. Jednou z mála výjimek je třeba současný stav, kdy nejnovější KDE v současné chvíli (KDE 4.3.3) není a nebude k dispozici přímo v RPM balíčcích, protože vyšlo ve stejný den, jako Mandriva 2010 a tým KDE protentokrát RPM balíčky taky nedělal.

Za dveřmi je totiž KDE 4.3.4, které vyjde již 1. prosince 2009, a které bude samozřejmě ihned dostupné pro Mandrivu 2010 přes aktualizace systému, je však nutné počítat s přibližně s týdenním zpožděním, které zabere úprava KDE 4.3.4, aby co nejvíce nové KDE spolupracovalo s Mandrivou 2010. To týdenní zpoždění je však pouze můj odhad, nemusí být žádné, může být delší, uvidíme.

U konkurenčních prostředí je stav horší, zde se nedělají RPM balíčky a vše tak záleží na Mandrivě, která vytváří jen balíčky s opravami pro danou verzi prostředí, pokud vyjde nová verze, Mandriva ji vydá až v nové verzi distribuce. U Gnome poznáte opravné verze dle toho, že se změní pouze třetí číslo ve verzi, čili např. aktualizace Gnome 2.28 -> Gnome 2.28.1 -> Gnome 2.28.1 bude ihned dostupné, kdežto Gnome 2.30 bude až v nové verzi Mandrivy. U Xfce je myslím situace stejná.

Výhod (a samozřejmě nevýhod) KDE je samozřejmě více, chtěl jsem upozornit jen na ty, díky kterým jsem si KDE oblíbil.

c) Jak pohodlně vysunout CD/DVD z mechaniky

Nyní již pokročíme dále k vlastním trikům.

Mám dvě DVD mechaniky a častokrát se mi stává, že chci vysunout určité médium z mechaniky, jenže nevím ze které (nepamatuji si, do které jsem DVD médium vložil - někdy tam je i týden :D ) a než bych zbytečně vysouval obě mechaniky, tak si pomůžu s níže uvedeným trikem.

Stačí kliknout na ikonu appletu "Upozornění na zařízení", který najdete hned vedle K-menu (ve výchozím nastavení KDE). V něm stačí vybrat jméno daného média a po najetí na něj se Vám ukáže ikona ve tvaru šipky směřující nahoru, na ni klikněte a DVD či CD se vysune.

d) Jak cyklicky měnit tapetu

Další trik je vhodný pro ty, kteří nemají rádi stereotyp a rádi by měli každý den, hodinu či třeba každých 10 minut jiné pozadí plochy. V KDE to lze již velmi dlouho pěkně zařídit.

Stačí kliknout na volné místo na ploše pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky zvolit možnost : " Nastavení ' Pracovní plocha' ". Toto dialogové okno pravděpodobně dobře znáte, protože jste si jistě již nějak plochu nastavovali.

V části "Tapeta" najděte možnost "Typ" a u této možnosti zvolte z roletkového menu možnost "Promítání". Měl by se Vám ukázat seznam složek, ze kterých se budou tapety postupně promítat, v základním nastavení je vybrán pouze adresář /usr/share/wallpapers, není problém však použít jakýkoli jiný adresář případně i více adresářů. Nový adresář zvolíte kliknutím na tlačítko "Přidat složku", nadbytečný odstraníte kliknutím na tlačítko "Odstranit složku".Pomocí možnosti "Změnit obrázek každých" si nastavíte časovou periodu výměny tapety.

Na co je si potřeba dávat pozor je, že v základním nastavení je špatně (alespoň dle mého názoru) nastavena možnost "Umístění", kdy je zvolena možnost "Zvětšená", což pokládám za špatné, protože v případě, že fotografie je menší, než je Vám, tak se fotografie sice zvětší, ale vždy na celé rozlišení, ač na to fotografie není stavěná, čili dochází k nepřirozenému roztažení a fotografie vypadá deformovaně.

Daleko lepší je zvolit možnost "zvětšená s proporcemi", kdy se fotografie nezvětší přes celou obrazovku, ale pouze tak, aby byla co největší, ale nebyla deformovaná. Pokud však to rozměry fotografie dovolují, zvětší se i přes celou obrazovku, v každém případě ale nebude deformovaná, jako se tomu stávalo při výchozím nastavení KDE.

Pomocí tlačítka "Získat nové tapety..." si můžete do tohoto výběru přidat i fotografie ze serveru kde-look.org.

e) Jak změnit vzhled KDE

V posledním dnešním tipu si řekneme základní postup, jak si změnit vzhled KDE, použijeme přitom pouze jeden grafický nástroj.

Opět si otevřeme dialogové okno "Nastavení ' Pracovní plocha' ", viz. trik č.2. Tentokrát se však zaměříme na část "Motiv". Ve výchozím stavu obsahuje KDE pouze dva různé motivy - AIR a Oxygen (pokud se nepletu), seznam dostupných motivů se dozvíte z roletkového menu, které najdete v této části.

Stačí tedy vybrat z tohoto roletkového menu daný motiv a potvrdit svou volbu kliknutím na tlačítko OK. Nový motiv se ihned aplikuje a povětšinou bez problémů (osobně jsem se setkal jen s jedním problémem, a sice že autor daného motivu zvolil špatnou barvu písma a písmo tak nešlo přečíst ).

Pokud Vám základní vzhledy nevyhovují, není nic jednoduššího, než si nainstalovat nějaký vzhled z webu kde-look.org, což můžete provést velmi jednoduše, stačí kliknout na tlačítko "Nový motiv...", po jehož zmáčknutí se Vám ukáže nové dialogové okno, do kterého se Vám po chvíli načtou náhledy nových motivů i s jejich popisem, které si můžete pomocí tohoto dialogového okna nainstalovat a ihned aplikovat.

Stačí tedy si vybrat Vámi preferovaný nový motiv, u tohoto motivu kliknout na tlačítko "Instalovat". Po stisknutí tohoto tlačítka se vzhled stáhne. Samozřejmě můžete stáhnout i více motivů najednou, meze se nekladou. Až budete hotoví, ukončete okno kliknutím na tlačítko "Zavřít".

Nově nainstalovaný motiv by jste měli ihned vidět mezi dostupnými motivy, pokud ne, zavřete toto dialogové okno a znovu si otevřete dialogové okno "Nastavení ' Pracovní plocha' ", viz. trik č.2, nyní by jste měli daný motiv vidět, pokud tomu není, je motiv vadný a zkuste nainstalovat jiný. Stačí tedy vybrat nový motiv z dostupných motivů a pomocí kliknutí na tlačítko Použít či OK jej aplikovat.

Výše uvedené není jedinou možností, jak vzhled KDE změnit, cest, jak změnit vzhled KDE je samozřejmě daleko více, detailnější úpravu vzhledu si ukážeme v některém z dalších dílů tohoto seriálu článků.




4 komentáře:

  1. Ahoj, super clanecek. Takovych popisu a napoved neni nikdy dost :) je to dobre poctenicko :)
    Ps: nejspis uz to mas v planu, ale kdyby jsi nekdy mel chut napsat neco o tech Widgetech, plasme atd kvuli kterym je KDE tak vychvalovane tak by to bylo super.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za kladné reakce :)

    No já vždy píšu hlavně o tom, s čím jsem se v současné chvíli setkal, třeba mě dlouho štvalo, že jsem vysunul špatnou mechaniku, pak jsem si všiml, že v tom widgetu je ta šipečka, zkusil jsme na ni kliknout a bylo, od té doby už ani jinak prakticky mechaniku nevysunuji.

    Druhý bod jsem psal z důvodu, že v tolik opěvovaných Windows Seven je tato funkcionalita reklamována jako super novinka, přitom KDE to umí už dlouho poměrně myslím, proto jsem na to nenápadně upozornil.

    Třetí bod jsem dopsal pro úplnost. Jinak jsem moc rád za kladné reakce, navíc prakticky ihned po vydání článku, což mě potěšilo ještě více :)

    Zkusím něco vymyslet na tebou navrhované témata, ale nečekej nějaké komplexní návody, od toho tu nejsem, spíše upozorňuji na zajímavé funkce, což dokazuje i jméno článků.

    Každopádně třeba widgety jsou šikovné, navíc když jsou tak krásně propojeny s kde-look.org, čili se o nich časem rozepíšu více :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj , opravdu pěknej článek a věřim že brzo bude pokračovat další , s 2010 čekám až bude i s knihou a pak se do toho pustim .

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem rád, že se článek líbí! :)

    OdpovědětVymazat