21. listopadu 2009

Dá se nahradit Opera Chromem?

Otázku z nadpisu si kladu přibližně již několik dnů, možná i týdnů. Prakticky od první chvíle, co byla Opera uvolněna jako freeware ( 22. září 2005, viz wikipedia) jsem ji vždy používal a vždy jsem s ní byl spokojen a používal jsem ji jako výchozí prohlížeč. V září 2008 však vyšla první veřejná verze Google Chrome a volba se zkomplikovala.

Jelikož jsem ale v té době již prakticky výhradně používal Mandrivu a ne Windows, tak jsem se ještě nerozmýšlel a zůstal jsem u Opery, protože Google Chrome tehdy nebyl pro Mandrivu a výměna OS nepadala ani náhodou v úvahu ( Windows jsou pro mě prakticky mrtvé ).

Utekl však rok, Google Chrome je již i ve verzi pro Mandrivu (ač zatím v beta verzích) a otázka volby prohlížeče je zpět, není to jednoduchá volba. Ostatní prohlížeče nechci, protože ani jeden mi v něčem nevyhovuje, jde tedy o volbu mezi Google Chrome a Operou.

1) Výhody Chrome
  • rychlost
  • 100% funkčnost s Google službami
  • stabilita - ve většině případů stačí zavřít "seknutou" kartu, zbylé karty normálně fungují
  • jednoduché nastavování (toto je ale i velkým negativem, rozeberu níže)
  • větší podpora napříč Internetem (oproti Opeře)
2) Nevýhody Chrome
  • neumí blokovat flash reklamu
  • neumí pracovat s RSS kanály
  • nemá pořádný download manager
  • špatná práce se záložkami
  • pouze jednoduché možnosti nastavení ( toto je ale i velkým plusem, rozeberu níže)
  • nemá přenosnou verzi
3) Výhody Opery
  • umí vše, co neumí nebo nemá Google Chrome
4) Nevýhody Opery
  • pokud vyvolá pád jedna stránka, "padne" i celá Opera
  • Opera má rezervy s podporou Google služeb (hlavně Blogger, Picasa)
  • má menší podporu napříč Internetem
Ještě před finálním verdiktem bych se rád vrátil k několika bodům, které jsem uvedl výše. Nejprve k mé výtce, že nastavení Google Chrome je velmi jednoduché. Toto konstatování může být jak pozitivní, tak i negativní. Pozitivní je v tom, že se v nastavení nikdo neztratí, je tak vhodné i pro začátečníky, kteří navíc nemůžou ani nic zásadního pokazit.

Daleko horší to ale je v případě, kdy potřebujete nastavit něco specifického, třeba aby se Vám záložky otevíraly v nových tabech. V Opeře stačí jedno kliknutí v nastavení a je. Google Chrome toto v nastavení není a musí se mačkat CTRL při kliknutí na odkaz, který chceme otevřít v nové kartě, což je dle mého názoru zdržující a navíc na to člověk někdy zapomene.

Myslím si, že ostatní body jsou více méně jasné.

Verdikt:

Verdikt není vůbec jednoduchý, musel jsem volit mezi dvěma zly:

  • Buď budu mít rychlý prohlížeč, který podporuje drtivou většinu WWW stránek, který toho ale jinak moc neumí a musel bych používat buď externí aplikace (např. RSS čtečku - Google Reader není dle mého náhradou, už jen proto, že by musel být neustále otevřený v jednom tabu, aby mě upozorňoval na nové články (Opera mě kdykoli upozorní, nemusím mít nic otevřeno, pouze jen samotnou Operu samozřejmě)), nebo používat pluginy, což také nepřichází v úvahu (opět rozeberu níže)

  • Nebo budu mít sice mírně pomalejší načítání stránek a některé prostě Opera nezobrazí správně (třeba Google Wave, Picasa, Blogger, v mém případě se jedná především o služby Googlu...), ale nebudu muset hledat alternativy a budu mít všechno pohromadě v jednom programu.
Ještě než napíši své rozhodnutí bych se rád vyjádřil k tomu, proč u mě nepřichází v úvahu používat pluginy. Důvod je jednoduchý, pocházejí od lidí, kteří nemají s Googlem nic společného a nemám tak zaručeno, že tyto pluginy nedělají i něco, co nechci (špehování a podobně) a taky že nebrzdí Google Chrome či nezpůsobují jeho pády. Pro stejný důvod nepoužívám FF, používal jsem jej jen na Bloggera a Picasu.

Nakonec jsem se rozhodl setrvat u Opery, která tak je u mě osobně tak již od roku 2005 stále výchozím prohlížečem a ani Google Chrome na tom nic nezměnil, ač k tomu měl ze všech prohlížečů nejblíže.

Hlavní problém Google Chromu je ten, že neumí blokovat flashovou reklamu, která někdy až velmi neúměrně zpomaluje načítání stránek a práci s nimi. Opera mi krásně reklamu zablokuje a je po potížích. Chápu, že se musí něčím provozovatel stránek živit, ale myslím si, že flashová reklama spíše odrazuje, než láká, já osobně na skoro žádnou nikdy neklikl, proti textové reklamě nic samozřejmě nemám, nevadí a nijak ji neblokuji.

Další nejzásadnější vadou Chrome je fakt, že neexistuje v přenosné verzi, kterou bych rád využíval (Opera ji má, a proto ji všude používám). Poslední nejzásadnější vadou Google Chrome je, že nemá pořádného download managera, nevidím v něm např. přesný údaj, za jak dlouho se daný soubor stáhne, pokud stahovaná doba je větší než hodina.

Samozřejmě neříkám, že Google Chrome je špatný, naopak je hodně povedený, rád bych jej využíval, jenže tomu schází pár věcí, které jsem zmínil výše. Taktéž výše uvedené neberte jako nějaké globální srovnání, jedná se pouze o můj osobní názor, který nikomu nevnucuji.

Ač od Google používám kde co, ale Google Chrome je jeden z mála, který není zatím pro mě, což mě hodně mrzí, protože Google jsem si jinak velmi oblíbil.

A jak jste na tom vy, mí čtenáři? Podělte se o názor v diskuzi pod článkem :)

1 komentář:

  1. kdyz se na zalozku klikne koleckem, tak se otevre v novem panelu..

    OdpovědětVymazat