29. listopadu 2009

KVP č.5 - Jak zprovoznit televizní kartu Leadtek Winfast DTV1800H v Mandrivě

Jak možná víte, mám TV kartu Leadtek Winfast DTV1800H, která mi v Mandrivě, ani v jiné distribuci, nefungovala. Vše se změnilo až po příchodu jádra 2.6.31 a v dnešním článku si řekneme, jak tuto TV kartu tedy nainstalovat a používat v Mandrivě.

a) Podpora v jádře

Jak jsem již napsal výše, tato karta je podporovaná všemi linuxovými jádry od verze 2.6.31, čili např. nejnovější Mandriva - Mandriva 2010 má toto jádro již v sobě a je tak konečně kompatibilní s touto kartou.

Všechny funkce karty by měli být podporovány, alespoň dle výpisu z GITu pro toto jádro, tedy DVB-T, analogová TV a rádio a dálkový ovládač. Mě osobně zatím funguje to nejdůležitější - DVB-T a také i analogová TV (tu už ale nepotřebuji). Naopak jsem nepřišel na to, jak aktivovat FM rádia (zkoušel jsem KRadio, Gnome radio, QtRadio a další...) a dálkové ovládání jsem neřešil vůbec.

O zkušenostech s touto kartou se rozepíši níže v tomto článku, nyní pokročíme k instalaci karty.

b) Instalace karty

Instalace karty je velmi jednoduchá, hlavní je, aby jste měli linuxové jádro alespoň 2.6.31 či novější, bez něj nebude TV karta fungovat. Jestli máte potřebné jádro se dozvíte jednoduchým příkazem "uname -a" (samozřejmě bez uvozovek, nemusíte mít ani root práva), pokud po zadání výše uvedeného příkazu uvidíte něco podobného, jako je uvedeno níže, je vše v pořádku:

[jakub@localhost ~]$ uname -a
Linux localhost 2.6.31.5-desktop-1mnb #1 SMP Tue Nov 3 16:26:42 EST 2009 i686 AMD Athlon(tm) XP 2000+ GNU/Linux

Samozřejmě každý bude mít výpis jiný, důležité je označení verze jádra(v mém případě 2.6.31.5). Dalším nutným krokem je stáhnutí firmwaru (jmenovitě xc3028-v27.fw) k této kartě, který najdete mimo jiné třeba zde. Tento firmware je potřeba nakopírovat jako root do složky /lib/firmware.

Toť vše, restartujte počítač a po následném přihlášení by měla být TV karta zcela funkční.

c) Mé prozatímní zkušenosti s touto kartou

Mé zkušenosti s touto kartou jsou zatím veskrze dobré, funguje mi jak DVB část, tak i část analogová. Zatím jsem nepřišel pouze na to, jak zprovoznit analogová rádia, což mě poměrně mrzí.

Nahrávání pořadů či filmů z TV na harddisk se provádí do formátu m2t, který je velmi datově náročný (30 minut videa = 700 MB dat přibližně), proto je lepší to po natočení zkomprimovat na použitelnější velikost, osobně doporučuji pomocí programu Handbrake, o kterém se zmíním jindy.

Nahrávání jako takové je bezproblémové a zvláště na starších sestavách méně zatěžuje systémové zdroje, než ve Windows a práce s PC během nahrávání je tak plynulejší.

Nyní již pokročíme k volbě softwaru pro práci s TV kartou.

d) Software

Pro digitální část je nejlepší program Kaffeine, který je ale v současnosti portován do KDE 4 a není ještě zcela kompletní, třeba nejde vidět menu Nastavení. Funkce jako takové jsou již povětšinou přítomny a funguje tak třeba i EPG (dle mého názoru je názornější a přehlednější než originální EPG od Leadteku) a časové nahrávání.

Zde se nachází tutoriál k programu v češtině. Pozor! Je však psán ke starší verzi Kaffeine, který není již oficiálně pro Mandrivu, čili některé věci se dělají již jinak, jiné nejsou zatím dostupné a vzhled aplikace také vypadá trošku jinak, než je ukázáno na screenshotech v tutoriálu.

Jediné, co zatím chybí, je teletext.

POZOR! Pokud by Vám nefungovalo přepínání mezi kanály a místo toho by Vám Kaffeine při pokusu o přepnutí mezi kanály vypisoval chybovou hlášku, tak spouštějte Kaffeine jako root, mě osobně to pomohlo.

Pro analogovou část doporučuji TVtime. V něm funguje analogová televize a nepodporuje další vymoženosti, jako např. teletext.

e) Co je ještě potřeba

Jak jsem již psal výše, potřebuji zjistit, jak zapnout klasické (FM/AM) rádio, kdyby někdo věděl o nějakém programu, který je určen právě k tomuto, budu rád, když se mi ozve v diskuzi pod článkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat