12. listopadu 2009

Jak v Mandrivě 2010 zjistit velikost stažených dat

Nová Mandriva Linux 2010 (dále jen Mandriva 2010) má mnoho novinek, o kterých jsem se zmiňoval třeba i ve svém prvním větším článku o Mandrivě 2010. Včera, když jsem se více zaobíral Správou sítí v Mandrivě 2010 jsem objevil další, přímo v tomto nástroji se totiž můžete dozvědět, kolik jste za určitou dobu stáhli a odeslali dat a tuto funkci si rozebereme v dnešním článku.

a) O co jde

Možná právě i vy byste si rádi zjistili, kolik MB dat jste stáhli za určité období, případně který den jste stahovali nejvíce a podobně. Všechny tyhle informace (a mnohé další) se dozvíte přímo pomocí Správy sítí, do které byla tato funkcionalita doplněna v nejnovější Mandrivě.

Tyto údaje jsou pak důležité hlavně pro lidi, kteří mají připojení k Internetu omezeno FUP. Sice poskytovatelů, kteří používají ještě FUP pomalu klesá, stále ještě existují tací. Mě osobně se to již netýká a nejsem ničím limitován, pouze rychlostí linky.

b) Jak na to

Nejsnazším způsobem, jak se k těmto údajům dostat je, že jednou kliknete na applet Správy sítí, který naleznete vedle hodin. Alternativním způsobem je, že Správu sítí spustíte přes Ovládací centrum Mandrivy (Ovládací centrum Mandrivy Linuxu -> Síť a Internet -> Správa sítí) . Posledním způsobem je, že si otevřete konzoli a zadáte draknetcenter.

Způsob, který si vyberete je zcela na Vás a všechny Vás dovedou ke stejnému výsledku - ke Správě sítí. Nejprve si oveřme, zda-li máte tuto funkci povolenu, a poté se již podíváme na výsledky měření.

Pokud jste vše udělali správně, měli by jste vidět níže zobrazené okno. V tomto okně vidíte seznam všech nalezených síťových adaptérů, vyberte ten, který používáte pro připojení na Internet a "rozklikněte" jej pomocí kliknutí na trojúhelníček vedle jeho jména.




Měli by jste nyní vidět něco podobného. Nyní klikněte na tlačítko Nastavit.



V tomto okně se nastavují parametry k připojení na Internet, to nás však nyní nezajímá, proto pomocí "šoupátka" se přesuňte na spodek tohoto okna.



Měli by jste mít zaškrtnutu možnost "Povolit počítání provozu", stejně jako ji mám vybránu i já. Pokud tomu tak je, pak stačí kliknout na tlačítko Ok, čímž se vrátíte do hlavního okna Správy sítí, viz. obr. 2.



Tentokrát ve Správě sítí klikněte na tlačítko Sledovat. Měli by jste vidět podobné okno, jako je uvedeno pod tímto textem. Důvěrnější informace jsem raději skryl pochopitelně. Posledním krokem je kliknutí na tlačítko "Show detailed network statistics".





Konečně se dostáváme k vlastním informacím o Vašem traffiku, neboli datovém provozu. Úvodní okno nás informuje o souhrnných statistikách. Hodnota rx nás informuje o tom, kolik jsme za dané období stáhli dat, hodnota tx nás potom informuje o tom, kolik jsem poslali dat.

Statistika je za aktuální den (today), včerejší den (yesterday), za aktuální měsíc (Nov '09) a za celou dobu, co máme Mandrivu 2010 nainstalovánu (all time). Povšimněte si prosím dolních přepínačů, pomocí kterých se můžeme přepínat mezi různými statistikami



Tak například pomocí přepínače Hourly traffic se můžeme dozvědět, ve kterých hodinách, za poslední den, jsme nejvíce a nejméně stahovali.



Další možnou statistikou je statistika Daily traffic, pomocí které se dozvíme celkový download a upload za jednotlivé dny.



Jednou z posledních statistik je statistika měsíční, neboli Monthly traffic. Jelikož je Mandriva mezi námi jen pár dní, výčet měsíců není nijak velký.



Poslední statistikou je statistika nejvíce 10 vytížených dnů, neboli Top 10 traffic days, ve které jak již název napovídá, najdete seznam nejvíce vytížených dní, co se týká datového provozu. Jelikož nemám Mandrivu 2010 ani těch 10 dní, je seznam poněkud krátký.




Závěr:

Podobnou funkcionalitu jsem vždy hledal a hodně mi scházela, nejsem sice již zatížen FUP, ale rád bych se sem tam kouknu, kolik dat jsem vlastně stáhnul a poslal. Díky této funkci nové Mandrivy 2010 již nemusím hledal žádné externí aplikace a vše mám na dosah ruky.

Nejvíce si cením poměrně velkého počtu různých statistik, co mi chybí je však, že třeba u denní statistiky si nemůžu volit den, u kterého tuto statistiku chci zobrazit, jedná se vždy o aktuální den.

Celkově ale tuto novou funkci hodnotím velmi pozitivně a myslím si, že na domácí potřebu (až na tu nemožnost konfigurace viz výše) plně postačuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat