10. listopadu 2009

Mandriva Linux 2010, mé první poznatky

Jak jistě víte, 4. listopadu v 19:33, byla slavnostně oznámena nová verze Mandrivy Linuxu (dále jen Mandrivy) - verze 2010 (formálně 2010.0, kódové označení Adeile). Byl tak opět završen šestiměsíční vývoj této verze Mandrivy, který dle mých prvních poznatků, i dle prvních reakcí uživatelů, se povedl, třeba oproti poměrně problémové Mandrivě 2009.1.

a) Základní informace

Cílem tohoto článku není představit Mandrivu jako takovou, ale spíše sepsat mé poznatky z prvních několika hodin používání, aneb co je nového a podobně. Ale alespoň ve stručnosti uvedu základní informace o této verzi a také základní reference.

Novou Mandrivu pohání nejnovější dostupné linuxové jádro k datu vydání této verze - jádro 2.6.31.5, které opět přináší podporu pro další doposud nepodporovaný HW.

Dále pak obsahuje nová Mandriva tyto součásti:
Novinek je opravdu hodně, osobně si myslím, že než se tady rozepisovat o těchto novinkách, tak bude lepší se odkázat na pár zajímavých stránek, které tyto novinky popisují podrobněji.

Podrobnější informace o novinkách v Mandrivě 2010 najdete zde:

1) Oficiální stránky:
Tímto jsme ve stručnosti shrnuly základní informace o této nové verzi Mandrivy.

b) Instalace, první spuštění

Mandrivu 2010 jsem si stáhl z jednoho z českých mirrorů ve formě 32 bitového DVD, po jehož stažení jsem ISO image zkontroloval pomocí MD5 i SHA1 součtu, oba testy dopadly dobře a stažený ISO soubor je tak pravý (opravdu pochází od Mandrivy a nebyl nikým nepovolaným změněn) a také byl stažen kompletně celý a bez chyb.

Jelikož jsem měl již nainstalovánu (velmi čerstvě) Mandrivu 2009.1, rozhodl jsem se, že provedu upgrade (jako tomu bylo vždy předtím), který byl velmi jednoduchý, stačilo vsunout do DVD mechaniky médium, restartovat počítač a řídit se instrukcemi, které se po restartu ukáží ( samozřejmě musí být povoleno bootování z DVD mechaniky ).

Instalační proces vypadal stejně, jako v případě Mandrivy 2009.1 a kromě změny číslovky (2009.1 -> 2010) jsem si ničeho podstatného a nového v instalačním procesu nevšiml. Jelikož jsem prováděl upgrade, je možné, že proces čisté instalace doznal změn, které jsem pochopitelně nemohl vidět. Stačilo kliknout několikrát na "Další", v jednom kroku souhlasit s licencí, a poté vybrat možnost "Upgrade".

Po 5. kliknutí na tlačítko "Další" se spustil vlastní proces upgradu a zde se setkáváme s první špatnou (ač velmi malou) vlastností Mandrivy 2010 - upgrade trval něco málo přes hodinu, ač tomu při předešlých upgradech, které jsem zatím s Mandrivou zažil, tak nebylo a upgrade byl rychlejší.

Nebojte se však, tato první špatná vlastnost Mandrivy je taky zatím jedna z mála, kterých jsem si všiml, všechny špatné vlastnosti zmíním později. Po skončení upgradu jsem jen zkontroloval spuštěné služby (musel jsem ručně nastavit kvalitu zabezpečení - pro domácí PC stačí vybrat možnost "Standardní") a následně se restartoval počítač.

Po restartu mě přivítalo kompletně nové boot logo, u kterého byla přidána i animace načítání a boot logo tak vypadá lépe, za což může výměna subsystému Splashy za modernější Plymounth. Splashy je tak označen za zastaralý a je aktivní jen v tom případě, kdy na daném PC není Plymounth podporován.

Druhou věcí, která mě na nové Mandrivě trochu zklamala je výchozí přihlašovací obrazovka, ve které je na můj vkus obrovské písmo, které ani náhodou nezapadá do koncepce přihlašovací obrazovky.

Jelikož jsem před upgradem již používal KDE, tak mě po přihlášení nepřivítalo nový výchozí vzhled, ale můj, pro mě dobře známý vzhled.

Klady a zápory nové Mandrivy 2010:

Zápory:
  • Poměrně dlouhá doba upgradu - přibližně hodina a něco, již jsem zmiňoval
  • Velké písmo v přihlašovací obrazovce, také zmíněno
  • Musel jsem znovu nainstalovat Audacious, ač před upgradem byl nainstalován
  • Musel jsem doinstalovat některé pluginy do KDE
  • Nefungovalo mi PulseAudio, tak jsem ho vypnul, ALSA funguje na výbornou.
  • CTRL-ALT-Backspace sice funguje konečně (bez dalších editací systémových souborů), leč napoprvé nic neudělá, ale jen hrozně pípne, až jakmile zmáčknete tuto zkratku dvakrát rychle za sebou, tak shodí X11
  • Stále nelze přes GUI nástroj (Správce softwaru) nastavit určitý zdroj jako aktualizační. Musí se to obejít přes speciální parametr při spouštění tohoto nástroje, což hodně zdržuje.
  • Stále jsem nepřišel na způsob, jak smazat nějaké VPN připojení, jakmile nějaké VPN připojení vytvoříte, již jej nemůžete odebrat, samozřejmě ale takovéto VPN připojení nemusíte používat, místo něj vytvořit jiné, případně VPN připojení nepoužívat vůbec.
Musím však zmínit ještě jeden problém, ale za ten si můžu vlastně sám. Mám totiž noname ( = neznačkový) monitor, který jsem dostal k PC a od Mandrivy 2009.1 mi jej špatně systém nastaví, obnovovací frekvenci nastaví na 60 Hz a nejde s tím hnout (jelikož se jedná o CRT monitor, používám obnovovací frekvenci 85 Hz). Musím pokaždé editovat xorg.conf, viz můj předešlý článek na mém blogu. Pokud máte značkový monitor, pak není problém. Tento problém tak nezařazuji do seznamu problémů.

Klady:
  • Na první pokus mi konečně funguje VPN, pod Mandrivou 2009.1 se mi nikdy nepodařilo rozchodit.
  • Díky jádru 2.6.31.5 se mi podařilo konečně zprovoznit televizní kartu Ledatek Winfast DTV1800H, DVB-T část funguje výborně, analogovou TV již neřeším a ještě nevím, jak zprovoznit FM rádia
  • Rychlý a pěkný start Mandrivy
  • Přepracované některé drake nástroje Mandrivy, např. klávesovou zkratku CTRL-ALT-Backspace lze zapínat a vypínat přes "nastavení grafického serveru", které najdete v MCC
  • Rychlejší inicializace správce softwaru - na instalaci/odinstalaci však osobně používám stále konzoli, je to stále rychlejší.
  • Lze nastavit časovou periodu, za kterou se má systém zjišťovat dostupnost nových aktualizací. Taktéž můžete nastavit prodlevu, za kterou má dojít k zjišťování nových aktualizací po přihlášení do systému.
  • Byl vylepšen vzhled upozorňovacích "bublin", které se objevují nad pravým dolním rohem v případě, když Vás chce systém na něco upozornit. Dle mého názoru jsou nyní elegantnější.
Výhod (a asi i nevýhod) je samozřejmě více, některé jsem neobjevil, některé jsem již zapomněl a některé jsem neuváděl, protože jsem je nepovažoval až za stěžejní. Nevýhody jsem snad vyjmenoval všechny.

Závěr:

S Mandrivou 2010 jsem velmi spokojen, upgrade na tuto verzi považuji za zatím nejlepší, co jsem zažil. Mandriva mě příjemně překvapila po nepříliš povedené Mandrivě 2009.1, se kterou jsem měl daleko větší problémy.

Nejvíce mě potěšila funkčnost televizní karty (viz výše), kvůli které jsem musel zapínat Windows XP, za což ale ani tak nemůže Mandriva, ale jádro, ve kterém je obsažena podpora pro tuto TV kartu. Naopak za nejhorší vlastnost nové Mandrivy 2010 považuji příšerné pípnutí, pokud chci použít magickou klávesovou zkratku CTRL-ALT-Backspace.

Dle prvních hodnocení Mandrivy komunitou je Mandriva hodnocena velmi pozitivně, i já nejsem výjimkou.

Dovolil bych si na závěr udělit Mandrivě 2010 z 10 možných bodů 9.5 bodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat