25. srpna 2009

Linux a zábava - díl 1, Atanks

Nedávno jsme se s partnerkou nudili a řekli jsme si, že si něco zahrajeme, padla volba na hru Atanks. Jedná se o hru, kterou zná velké procento hráčů počítačových her, protože se jedná o "remake" staršího hitu, máte tank a musíte jím ničit jiné tanky, po skončení každého kola si můžete nakoupit nové a silnější zbraně.

Celá hra je 2D a hráč vidí celé bitevní pole, které se automaticky pro každé kolo generuje, čili jednou se hra odehrává na rovince, jindy zase třeba na kopcích. Na počítači může hrát i více hráčů, hráči (i ti počítačoví) se mohou slučovat do aliancí a bojovat tak ve skupině.

Nejlepší ale bude, když se podíváte na screenshot, protože jak se říká: Jeden obrázek vydá za tisíc slov, kliknutím na obrázek jej zvětšíte..

Atanks v akci...

Většina z Vás jistě z výše uvedeného screenshotu poznala, o jaký typ hry se jedná. Ač se nejedná o hru se špičkovou grafikou, jedná se o hru s vysokou zábavností, u které lze vydržet pár hodin s tím, že se k ní druhý den vrátíte a budete ji chtít hrát znovu.

Jako každý jiný software má i tato hra své zápory, největším z nich je fakt, že se mi ji nepodařilo přepnout přes celou obrazovku. Toho, kdo nevládne cizími jazyky zklamu asi i tím, že hra není lokalizovaná do češtiny. Hra je to ale tak jednoduchá, že i bez znalosti cizího jazyka si ji po chvíli osvojíte a oblíbíte.

Ovládání:

Ovládání je velmi jednoduché, pro vlastní hraní Vám stačí, aby jste si vytvořili nový tank, poté si přidali na bojiště další tanky (jak jsem již napsal výše, můžou hrát i více lidí u jednoho počítače), pojmenovali hru a začali hrát.

Po každém kole můžete udělat dvě věci:

1) Nakoupit si lepší zbraně
2) Uložit si hru

Při zakládání hry si můžete navolit i počet kol, které chcete hrát. Těm co nestačí 30 000 dolarů jako základní peníze, můžou si v nastavení navolit vyšší, případně i nižší částku. Ostatně doporučuji Vám si projít nastavení, skrývá se tam mnoho zajímavých nastavení.

Stáhnutí a instalace

Hra je dostupná jak pro GNU/Linux (zdrojové kódy použitelné i pro ostatní platformy, např. MacOS), tak i pro Windows. Mandriva ho má i ve vlastních repozitářích, v těch pro Mandrivu 2009.1 (nejnovější finální verze) se bohužel nachází verze skoro rok stará (k dnešnímu dni), přesněji je dle informací na stránkách hry z 28.9.2008 a jedná se o verzi 3.2.

Uživatelé Mandrivy mají tak hned tři možnosti:

1) Používat verzi 3.2 - v tomto případě takovým uživatelům stačí klasickou cestou nainstalovat balíček atanks, samozřejmě musíte mít zapnuté všechny zdroje Mandrivy.

2) Zkompilovat si verzi 3.8 ze zdrojových kódů - ty najdete zde. Toto je pro začátečníky NEVHODNÉ.

3) Použít neoficiální Peťošův repozitář - jedná se o neoficiální zdroj (repozitář) udržovaný jedním členem českého fóra uživatelů Mandrivy. Na jeho zdroji najdete Atanks v nejnovější verzi.
Pochází z Cookera Mandrivy, jen je "přebalen" pro Mandrivu 2009.1. Instrukce pro přidání zdroje najdete zde. Poté stačí zdroj aktualizovat a pomocí správy softwaru nainstalovat, dejte si jen pozor na to, aby jste instalovali jeho nejnovější verzi 3.8 a ne verzi 3.2.

Pokud chcete mít jistotu, tak po přidání zdroje (repozitáře) si otevřete konzoli a pište:

su (na požádání vepiště heslo roota)
urpmi.update petos
urpmi atanks

Touto cestou by se Vám měl nainstalovat v nejnovější verzi (k 25.8.2009). V Peťošově zdroji také najdete spoustu dalšího softwaru pro Mandrivu, seznam softwaru najdete na jeho stránkách. Tímto děkuji Peťošovi za ubalení Atanks 3.8 pro Mandrivu 2009.1.

Žádné komentáře:

Okomentovat