29. srpna 2009

Kubův vyřešený problém č.3 - Po startu jádra nefunguje myš a klávesnice

V posledních třech dnech jsem se potýkal s problémem, že po startu jádra mi po zobrazení KDM přihlašovacího dialogu do KDE 4.3 v Mandrivě 2009.1 přestane reagovat myš i klávesnice, jediné, co lze, je vypnout počítač pomocí vypínacího tlačítka na počítači, kdy jádro zareaguje a začne se ukončovat, samozřejmě možnost restartu je tu také.

Jak k tomu došlo

Na českém fóru uživatelů Mandrivy jsem si našel, že je v jednom neoficiálním repozitáři dostupné jádro 2.6.30.5, které jsem se rozhodl nainstalovat. Nainstaloval jsem si tedy jak vlastní jádro, tak i jeho devel balíček.

Po restartu jsem zjistil, že jádro je funkční, ale vlivem nějaké chyby se mi odmítly nainstalovat ovládače na grafickou kartu, rozhodl jsem se, že tento problém vyřeším později. Nejdříve jsem však chtěl udělat úklid po starých jádrem, tudíž jsem vymazal všechna stará jádra i s jejich devel balíčky.

Po následném restartu jsem však zjistil, že po startu PC se zobrazí KDM přihlašovací okno, u kterého přestane reagovat myš i klávesnice a já tak nejsem schopen se přihlásit do systému.

Vyzkoušel jsem toho za ty necelé tři dny opravdu mnoho. Až dnes ráno mě napadlo, podívat se do Erraty, jestli náhodou někdo neměl podobný problém a není zde uvedena tedy náprava. Naštěstí byla, stačilo nabootovat do safe modu (bezpečný režim, failsafe...) pomocí dané volby v boot nabídce a dále pokračovat dle tohoto postupu:

1) Mandriva by měla, pokud jste vše udělali správně, nastartovat do jednouživatelského režimu a aktivní uživatel by měl být root.

2) Nyní stačí napsat tyto tři řádky:

chkconfig --del messagebus
chkconfig --add messagebus
reboot


Případné chybové hlášky prosím ignorujte. Po provedení posledního příkazu by se měla Mandriva sama restartovat a myš i klávesnice by měli již následně zcela standardně začít fungovat.

U mě osobně pomohl ještě jeden následný restart, první nic neřešil. Od té chvíle mi začala myš i klávesnice reagovat a já se tak mohl konečně přihlásit do jinak zcela fungujícího systému. Nyní však musím 10-15 sekund po objevení přihlašovací obrazovky čekat, až mi začne klávesnice i myš reagovat.

Tady je daná Errata pro Mandrivu 2009.1, kde jsem našel řešení.

Žádné komentáře:

Okomentovat