23. srpna 2009

Kubův vyřešený problém č.2 - Jak zkompilovat Krusader stažený z SVN

Již od prvních chvil, co používám Mandrivu jsem hledal nějakého správce souborů pro GNU/Linux, který má dva panely a umí zamykat své záložky, víc nic jsem od takového správce souborů nevyžadoval, snad jen ještě alespoň trošku líbivý vzhled. Bohužel, takový správce souborů pro GNU/Linux asi neexistuje. Až nedávno se v SVN verzích Krusaderu objevila tato funkčnost a já se rozhodl, že si ho sám zkompiluji ze zdrojových kódů, protože ve zdrojích takovéto testovací verze nejsou...

Pomocí hlavních stránek Krisaderu jsem se dostal až k topicu na jejich fóru, kde jsem našel návod, jak zkompilovat Krusader z SVN. Celý postup se skládá z 6 jednořádkových příkazů, pomocí kterých se nejprve provede stažení zdrojových kódů, které se pomocí dalšího příkazu upraví, aby se následně zkompilovaly  a nainstalovali.

Vše probíhalo v pořádku až do chvíle, co jsem se zasekl u tohoto příkazu (všechny příkazy najdete na výše odkazovaném fóru Krusadera):

cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr/ -DQT_INCLUDES=/usr/share/qt4/include

Tento příkaz, ač všechny předcházející dopadly na výbornou, vyvolal vždy chybovou hlášku, jejíž hlavní část, pomocí které jsem se nakonec dopátral k řešení, zde uveřejním:

"ERROR: cmake/modules/FindKDE4Internal.cmake not found in ...."

Nakonec jsem se pomocí Google dopátral k řešení, chyběl mi nainstalovaný balíček kdelibs4-devel, toť vše, od té chvíle celý, výše odkazovaný, návod fungoval.

Po kompilaci jsem zjistil, že sice Krusader skutečně obsahuje uzamykatelné záložky, ale nefungují tak, jak bych si přál. Aby jste mi dobře rozuměli, pokud si udělám v Krusaderu záložku, uzamknu si ji, a poté se rozhodnu v této zamknuté záložce změnit adresář, tak mi daná záložka do podadresáře nepřeskočí, místo toho vytvoří novou záložku.

Já bych si přál, aby se uzamykatelné záložky chovali tak, jako se chovají v Total Commanderu, čili pokud je daná záložka uzamknutá a já se pokusím změnit adresář, tak se tento adresář otevře v dané záložce, ale po kliknutí na "ouško" záložky se můžu kdykoli dostat zpět na místo, na které je daná záložka uzamknuta.

Žádné komentáře:

Okomentovat