16. srpna 2009

Kubův vyřešený problém č.1 - Jak nastavit prioritu programů spouštěných v KDE

Právě čtete první díl z nové série článků na mém blogu - Kubovy vyřešené problémy. V tomto seriálu článků bych se rád vždy rozepsal o řešení problému, který jsem zrovna vyřešil a rozhodl jsem se o toto řešení podělit, protože si myslím, že podobné problémy může mít více uživatelů Mandrivy, nejen já.

a) O co jde

Velice rád používám opensourcový download manager JDownloader (dále JD), který slouží jak pro klasické stahování z veřejných  HTTP i FTP serverů, tak i z těch placených (Megaupload, Rapidshare a mnoho dalších), který má  avšak jednu menší vadu na kráse, zbytečně zatěžuje procesor a ostatní programy tak pracují pomaleji, zvláště když je těch ostatních programů více.

Vždycky jsem to řešil tím "nejhorším", ale nejvíce používaným způsobem - ručním přepnutím priority již běžícího JD pomocí Monitoru systému, který je součástí KDE 4.x.

Dneska mi však došla trpělivost a řekl jsem si, že to musí jít jinak. A taky že jde.

b) Jak na to v konzoli

Jeden můj známý mi poradil, abych se koukl na příkaz nice. Po přečtení manuálových stránek mi bylo již skoro vše jasné, řešení je poměrně jednoduché.

Nejprve si řekněme základní syntaxi příkazu nice:

nice jméno_spouštěcího_souboru priorita

Jméno spouštěcího souboru je myslím jasné, jedná se o jméno souboru (samozřejmě i s příponou), pomocí kterého spouštíte daný program. Priorita je číselná hodnota definující s jakou prioritou se má daný program spustit, číselné vyjádření se pohybuje od -20 (největší priorita) do 19 (nejmenší priorita).

Příklad:

nice ./wormux.sh 10

Pomocí výše uvedeného příkazu spustíte hru wormux s prioritou 10, čili velmi nízkou. Samozřejmě se musíte nacházet ve složce, kde je soubor wormux.sh, případně nadefinovat i cestu k tomuto souboru:

nice ./home/jakub/wormux/wormux.sh 10

b) Jak na to v KDE 4.3

Zbytek byl pro mě již hračkou, mým cílem bylo, aby při kliknutí na ikonu v KDE menu se mi daná aplikace spustila s nastavenou prioritou, pro své účely jsem zvolil 17 a jednalo se o JAR balíček s JDownloaderem.

Nejprve si odemkněte widgety, poté klikněte pravým tlačítkem myši na KDE menu a z kontextové nabídky zvolte možnost "Editor nabídky", dále postupujte dle screenshotů:


Podobné dialogové okno by jste měli vidět,
pokud jste vše udělali tak, jak jsem napsal výše. 


 Pomocí tohoto dialogového okna přejděte k ikoně, 
pomocí které spouštíte danou aplikaci....
  
Do kolonky Příkaz vložte příkaz, který jste si "vytvořily" v bodě a) tohoto článku. Já osobně tam vložil nice java -jar /home/jakub/Stažené/Programy/jDownloader/JDownloader.jar 17.

 Poté již stačí  pouze zavřít konfigurační okno, 
při jeho uzavírání se Vás systém zeptá,
zda-li chcete uložit změny, samozřejmě chcete.
  
Od  této chvíle se Vám již daný program bude spouštět z navolenou prioritou, samozřejmě jej musíte spouštět přes ikonku, kterou jste si nekonfigurovali pomocí tohoto návodu. 
Snad Vám tento návod dobře posloužil. 

Žádné komentáře:

Okomentovat