23. června 2009

Vyšla Mandriva Linux 2010.0 Alpha 1

Není to tak dávno, co vyšla finálni Mandriva 2009.1 (vyšla 29. dubna 2009) a již 19. června vyšla první testovací verze Mandrivy 2010.0, verze Alpha 1.

1.Co přináší nového:

Softwarové novinky:

Kernel 2.6.30

Jedná se o zatím poslední stabilní verzi linuxového jádra, neboli kernelu, která vyšla 10. června 2009. Novinek v tomto jádře je hodně, jejich výčet by zabral pravděpodobně několik stran, ve stručnosti byla např. vylepšena podpora širokého spektra hardwaru.

Krom zvýšení podpory pro různý hardware byla přidána podpora pro nový souborový systém NILFS2 (homepage, wiki EN), který používá tzv. log, což je nepřerušený proud dat. Mezi jeho přednosti patří větší rychlost práce s daty a možnost snadného obnovení dat např. po výpadku proudu či nechtěného smazání, taktéž podporuje nativně verzování (snapshotting), čili máte možnost navrácení ke stavu dat na disku k určitému datu a času. Více o tomto souborovém formátu najdete na domovských stránkách projektu.

Souborový systém ještě není ve stabilní fázi, aktuálně podporované vlastnosti souborového systému, společně s tím, co je ještě potřeba udělat najdete opět na speciální stránce umístěné na domovských stránkách projektu.

Další novinkou tohoto kernelu je tzv. Fastboot, který urychluje nabootování jádra, protože některé činnosti provádí asynchroně, např. při skenování připojených zařízení k počítači jádro nečeká, až se všechna zařízení vyhledají a inicializují, jako tomu bylo doposud, ale dále pokračuje ve vlastním bootování.

Mezi další novinky například patří, že jádro již nemusí být zabaleno pouze málo výkoným archivačním formátem GZIP, ale může být zabaleno i lepšími formáty, a sice LZMA/BZIP2, kdy při použití LZMA dosahuje velikosti o 1/3 menší, než když je zabalzen GZIP. Novinek je opravdu veliké množství, pro výčet všech novinek použijte tento odkaz, který sloužil i jako zdroj k této části článku.

X.org server 1.6.1.901

Tato verze X.orgu je především opravná, čili nepřidává příliš nových funkcí, spíše se soustředí na odstraňování chyb. Jedná se o druhé nejnovější sestavení X.org serveru, nejnovějším pak je 1.62, který bude přidán pravděpodobně v dalších testovacích verzích Mandrivy 2010.0.

KDE 4.3 Beta 2 (4.2.90)

Jedná se o druhé nejnovější testovací sestavení KDE 4.3, nejnovějším je KDE 4.3 verze 4.2.91, které je dostupné z www stránek projektu. Novinek v tomto sestavení je velice hodně, jejich výčet najdete zde.

Osobně jsem toto sestavení zkoušel, ale po pár týdnech testování jsem se "přepnul" zpátky do KDE 4.2.4, protože se tato verze KDE nacházela samozřejmě v nepříliš stabilní verzi a často mi padala. 

Uživatelé Mandrivy 2009.1 jej mají možnost vyzkoušet jak z Cookeru, tak i z neoficiálního repozitáře, který má Peťoš. Vše o této možnosti se dočtete zde.

GNOME 2.27.3 

Poslední velkou softwarovou aktualizací je Gnome 2.27.3, což je jeden z posledních krůčků ke Gnome 2.28, které výjde v 23. září letošního roku.

Systémové novinky:

Po výčtu softwarových novinek si ještě uveďme ty systémové. Jelikož se jedná o velmi ranou verzi Mandrivy, nemůžeme počítat s tím, že jich bude moc, ale ty, které jsou již přítomny, jsou povětšinou velmi zajímavé. Jako zdroj pro tuto část mi posloužil tento anglický článek.

Speedboot

Jak jistě víte, jednou z novinek v Mandrivě 2009.1, byla i technologie SpeedBoot, která má za úkol zrychlit proces bootování, kdy se načtou jen nejdůležitější součásti Mandrivy, které jsou potřeba k tomu, aby se mohl uživatel přihlásit. Další, méně důležité, se načtou až během vlastního přihlášování uživatele v pozadí. Čili systém se načte za stejnou dobu, jako bez speedbootu, ale s tím, že uživatel se může začít přihlašovat daleko dříve, čímž se ušetří nějaký ten čas.

Speedboot byl vylepšen o několik dalších technologií (readahead, prelink a preload) a start Mandrivy 2010.0 by měl být tak ještě rychlejší, než start Mandrivy 2009.1. Podle prvních testů autorů výše uvedeného a odkazovaného článku, zatím startuje Mandriva opravdu o pár sekund rychleji.

Plymounth

Jedná se o poměrně novou technologii firmy RedHat, která má za úkol vylepšit vzhled bootovací obrazovky, kdy pomocí nových technologií bude vypadat zase o něco lépe, než doposud, budou dostupné totiž nové efekty. Jak taková technologie vypadá v akci si můžete prohlédnout třeba na jednom z videí, které najdete na youtube:






Více o této technologii se dočtete zde. Technologie je závislá na podpoře tzv. KMS (Kernel Mode-Setting ) ze strany výrobců grafických karet, kompletní seznam podporovaných karet se mi bohužel nepodařilo vyhledat.

Moblin a Tomoyo

Moblin je grafické prostředí a aplikace speciálně uzpůsobené netbookům. Tomoyo je pak bezpečnostní framework, který má za úkol povolovat či zakazovat určitým (definovaným) uživatelům určité akce. Tomoyo je přítomno v Mandrivě od verze 2008.1

2. Jak vypadá Mandriva 2010.0 Alfa 1

Jelikož se jedná o alfa verzi, nepoznáte prakticky rozdíl ve vzhledu mezi Mandrivou 2009.1 a 2010.0 Alfa 1. Screenshoty této verze Mandrivy najdete třeba zde. Jedná se o anglický článek, z něhož jsem čerpal při psaní části "Systémové novinky".

3. Dostupnost

Tato testovací verze Mandrivy je dostupná jen v podobně DVD edice a to pro platformy 32 bitové (MD5 kontrolní součet), tak i 64 bitové (MD5 kontrolní součet). V případě výpadku odkazů použijte libovolný mirror z těch, které najdete vespod této stránky. Další edice, třeba edice ONE, bude uveřejněna až s dalšími testovacími verzemi Mandrivy 2010.

DVD by měla obsahovat i českou lokalizaci systému, osobně jsem to ale nemohl ověřit, jelikož osobně čekám na edici ONE, která je ve velikosti jednoho CD, DVD bych stahoval hodně dlouho.

Jedno tradiční upozornění na závěr, tuto verzi Mandrivy není vhodné instalovat za účelem každodení práce s ní, jedná se o testovací verzi, která jistě obsahuje spoustu chyb, pro každodení práci doporučuji Mandrivu 2009.1.

Žádné komentáře:

Okomentovat