29. června 2009

Audacious 2.0.1 a 2.1-beta1

Audacious, jeden z velmi dobrých hudebních přehrávačů pro GNU / Linux, se dočkal hned dvojí aktualizace. 13. května 2009 vyšla verze 2.0.1, která je označena jako stabilní a je tak vhodná k běžnému používání. 26. června 2009 pak byla vydána verze nestabilní, čili testovací, označená jako 2.1 Beta 1 a je tak vhodná především pro testování nových funkcí, které má přinést verze 2.1.

Možná se ptáte, proč tady zmiňuji verzi starší, která vyšla více jak před měsícem, odpověď je velmi jednoduchá, protože se nenachází v repozitářích Mandrivy, kde se nachází pouze rok stará verze, verze 1.5.1, a tak mnoho z uživatelů Mandrivy tak používá rok starou verzi.

Letmým pohledem na http://rpm.pbone.net jsem zjistil, že stabilní verze 2.0.1 se nachází pouze v Cookeru, testovací verzi zatím nemají pochopitelně ještě "ubalenu" vůbec, což je pochopitelné, protože vyšla v pátek a dnes je pondělí, čili ještě nebyl čas ji "ubalit". Dle politiky Mandrivy se tak, dle mého názoru, objeví Audacious 2.x až v Mandrivě 2010.0, která vyjde 15. října 2009, do té doby bude pouze v Cookeru.

Kdo chce Audacia hned, má hned několik možností, buď použije zdrojové kódy (verze 2.0.1 (+ pluginy), verze 2.1 (+pluginy)), nebo použije RPM soubor z Cookera (zatím jen pro stabilní verzi), nebo počká pár dní, až výjde RPM soubor i pro verzi nestabilní.

Instalace pomocí RPM z Cookeru

Dále si ukážeme, jak nainstalovat Audacious 2.0.1 pomocí RPM z Cookera. Jakmile bude uveřejněna i testovací verze, ukážeme si i jak nainstalovat i ji. Následující postup může být pro někoho nepřípustný, leč funguje a o to myslím jde :).

Nejprve si stáhněte mnou vytvořený archív obsahující všechny potřebné RPM soubory, pomocí kterých nainstalujete fungující Audacious 2.0.1, krom vlastního přehrávače obsahuje další pluginy a zvukové modul pro pulse, pokud používáte i jiné zvukové moduly, pak si je budete muset vyhledat přes rpm.pbone.net.

Nyní stačí RPM balíky nainstalovat, můžete použít Vámi preferovanou cestu, já osobně instaloval pomocí konzole s tím, že jsem nejprve odinstaloval předešlou verzi Audacia, což jsem raději udělal pomocí Správy softwaru, aby mi "neunikl" žádný balík.

Pokud máte původní Audacious odinstalován (stačí přes Správu software nalézt všechny balíky s názvem Audacious a odinstalovat je), stačí si spustit konzoli jako root, pomocí příkazu cd se přepnout do adresáře, kde jste rozbalili stažený archív (viz výše) a napsat kouzelnou formuli:

urpmi *.rpm

Pokud jste vše udělali, jak jsem psal, měl by se Vám nainstalovat fungující Audacious 2.0.1, pouze si případně budete muset přepnout na Vámi preferovaný skin, protože tento krok jej nastaví na defaultní.

Kdo nerad používá konzoli, pak může nainstalovat každý RPM balíček zvlášť s tím, že to musí udělat v tomto pořadí (liaudacious1, libaudacious2,audacious,audacious-plugins,audacious-pulse), případně přes Správu softwaru vytvořit nový zdroj, umístit do něj stažené RPM balíčky a nainstalovat nový Audacious přes Správu softwaru, oba postupy jsou však nad rámec tohoto článku a rozhodnutí nechám na čtenáři.

Závěr:

Tímto jste si aktualizovali Audacious na zatím poslední stabilní verzi (k 29.6.2009) a nemuseli jste tak čekat, až Mandriva udělá RPM balíčky a dá je do svého repozitáře. Jak jsem již napsal výše, jedná se o postup, který není právě čistý, ale v tomto případě není na škodu, si myslím.

Audacious nyní používám pár desítek minut a funguje na výbornou.

Žádné komentáře:

Okomentovat