21. června 2009

Používáme AcetoneISO, díl 2

V dnešním, celkově druhém díle tohoto seriálu článků o AcetoneISO si povíme, jak mezi sebou převádět formáty image souborů, jak je rozdělit a poté opět spojit a nakonec jak takový image zaheslovat a zabránit tak jeho použití bez znalosti hesla. Na začátku tohoto dílu si ještě řekneme, jak nainstalovat českou verzi tohoto programu.

a) Česká verze

V minulém díle jsem mylně napsal do záporů aplikace, že neexistuje česká verze. Toto je však omyl, česká verze neexistuje pouze ve zdroji MIB, českou verzi najdete třeba zde. Za odkaz děkuji čtenáři mého blogu s přezdívkou "Hanz", který ho zveřejnil v diskuzi pod předešlým článkem o AcetoneISO.

Původní verzi prvního dílu jsem poupravil. Česká verze se instaluje stejně jako každý jiný RPM balíček, stačí na něj dvakrát poklikat, napsat root heslo a vyčkat dokud nebude AcetoneISO nainstalován.

Česká verze vychází z nejnovější verze AcetoneISA, která vyšla až po vydání prvního dílu článku, proto se její vzhled na níže uvedených screenshotech mírně liší oproti těm v minulém díle.

b) Převod image souboru na ISO formát

Někdy je potřeba převést nějaký speciální, netypický, formát image souboru na ISO soubor, například ve chvíli, kdy by jste si jej rádi vypálili, ale Váš vypalovací software podporuje pouze ISO formát.

I toto je možné díky AcetoneISO, leč s jedním omezením, zdrojový image soubor se musí skládat pouze a jen z jedné session (oddílu), pokud je image soubor více oddílový (typicky image se hrami a podobně), bude převeden pouze první sektor (oddíl) takového image souboru. Nejedná se však o chybu programu, jedná se o vlastnost ISO formátu.

Návod:

Převod se provede pomocí voleb z menu: "Převod Image" -> "Převést image na ISO", poté stačí postupovat pomocí průvodce, který se Vám objeví.



Hned na začátku celého procesu se objeví varovné hlášení, které jsem popisoval výše....


Pokud spouštíte tuto funkci zcela poprvé, pak se Vám objeví níže uvedený dialog, jinak můžete tuto část přeskočit a pokračovat až další částí návodu.


Při úplně prvním spuštění programu jste vyzváni ke stáhnutí programu
PowerISO, pomocí kliknutí na YES povolte stáhnutí
...

Provádí se stáhnutí....

Stažení provedeno správně.

Jak již je uvedeno výše, bez programu PowerISO se tentokrát neobejdeme. Po jeho stažení se proces převodu zastaví a vy musíte znovu vybrat z menu programu výše uvedenou volbu ( "Převod Image" -> "Převést image na ISO").

Toto je samozřejmě potřeba pouze při prvním spuštění programu, jakmile je jednou nainstalován, již toto není pochopitelně potřeba a vy tak budete dělat pouze to, co je uvedeno pod tímto textem.

Nyní tedy máme nainstalován potřebný software (doplněk) a můžeme pokračovat. Níže uvedené již platí pro všechny, kteří chtějí tuto funkci použít.

Nyní tedy ještě jednou vybereme z menu danou volbu ( "Převod Image" -> "Převést image na ISO") a opět budeme poučeni o "nedokonalosti" formátu ISO, po jeho potvrzení však již budeme vyzváni k vybrání zdrojového image souboru, který chceme převést, a poté ještě budeme vyzváni k určení místa, kam chceme převedený ISO soubor uložit. Obojí se provádí pomocí klasického dialogového okna pro výběr souboru.

Poté se již spustí vlastní převod, po jeho skončení najdete výsledný ISO soubor tam, kde jste určily pomocí druhého dialogu.

c) Rozdělování a spojování image souborů

Dalšími zajímavými funkcemi tohoto programu jsou například funkce rozdělování a spojování image souborů. Jistě můžete namítnout, že tohoto docílíte i použitím komprimačních programů, leč je dle mého příjemné, mít i tuto funkci v takovémto programu, nemusíte zbytečně zapínat kvůli tomuto program další.

Výše uvedené funkce se hodí v případě, kdy potřebujete poslat nějaký image soubor svému známému přes služby jako rapidshare.com (nedopporučuji), či třeba edisk.cz (doporučuji), samozřejmě nemám na mysli nějakou nelegální aktivitu (proti tomuto naopak důrazně varuji), ale mám na mysli třeba CD s rodinnými fotkami včetně automatického tvoření prezentací a podobně, kdy ISO soubor je dle mého názoru rozhodně praktičtější.

Nevýhodou takového to posílání souborů je omezená velikost 1 souboru, který na rapidshare.co či edisk.cz lze umístit, většinou se pohybuje kolem 200 MB (rapidshare.com) až 300 MB (edisk.cz), pokud se jedná o neregistrovaného uživatele.

Pokud tedy má image soubor větší velikost, pak je nejlepší jej rozdělit na menší části, dle max. velikosti podporované serverem a uložit jen na daný server po částech s tím, že si to Váš známý po částech stáhne a opět přes tento program spojí.

Návod:

Jako vždy je velmi jednoduchý a jako vždy začínáme patřičnou volbou v menu, čili v tomto případě: Archive manager -> Rozdělit image -> Rozdělit. Poté již stačí opět postupovat dle průvodce.

Nejdříve vybereme ISO image, který chceme rozdělit...
V tomto případě se jedná o dnes již freewarovou hru Commander and Conquer...


Poté určíme, jak se budou dané části jmenovat a kde se budou nacházet....


Nakonec jakou budou mít velikost v MB...

...a je to, provádí se rozdělování

Po skončení rozdělování image budete o úspěšnosti rozdělovaní image souboru informováni.

Opětovné spojení se provede přes stejné menu, ale místo možnosti "Rozdělit" se zvolí pochopitelně možnost "Spojit rozdělený image". Postup je opět stejný, tentokrát se vybere první část rozdělené image a umístění, kam se má výsledný image uložit. Screenshoty si myslím nejsou potřeba. O úspěšnosti akce budete opět vyrozumněni.

Obě akce u mě proběhli na výbornou. :)

d) Zašifrování image

Jednou z možností, jak zabezpečit image soubor je možnost jeho zašifrování. To by nesměl být AcetoneISO, aby i toto neuměl. Celou akci provedeme pomocí menu: "Archive manager" ->; "Kódovat image" -> "Kódovat"

Opět stačí vybrat image, kterou chcete zašifrovat a heslo, pomocí kterého chcete image šifrovat. Poté se spustí tvorba šifrované image, o jejíchž úspěšnosti budete opět, po skončení operace, informováni.Výslednou image najdete ve stejném adresáři, jako tu původní, akorát bude mít příponu gpg.

Dešifrování opět probíhá na stejném principu, jako šifrování, opět budete vyzváni k vybrání šifrované image, a poté i k zadání hesla. Obě činnosti jsou velmi jednoduché (co se ovládání týče), že si myslím, že nepotřebují screenshoty.

e) Příští díl

V příštím díle dokončíme povídání o tomto programu, ukážeme si poslední možné činnosti s tímto programem a ukážeme si i jak nastavení vlastního programu.

Žádné komentáře:

Okomentovat