6. června 2009

Používáme AcetoneISO, díl 1

Program AcetoneISO, jak již název napovídá, se specializuje na různé činnosti spojené s image soubory. V dnešním článku si nejprve ve stručnosti řekneme, co to vlastně image soubor je a jak s ním můžeme pomocí AcetoneISO pracovat (vytvářet, připojovat).

a) Co to je Image soubor

Image soubor je přesnou kopií nějakého média (CD/DVD, harddisk), který se Vám může hodit například pro účely zálohy CD/DVD disků. Oproti běžnému kopírování z CD/DVD na pevný disk se ale kopírují do image souboru i skrytá data, např. ochrany, zaváděcí informace a podobně, vzniká tak opravdu 1:1 kopie, výstupem je pak jeden jediný soubor – image.

Image se ale pravděpodobně nejvíce používají při distribuci operačních systémů, záchranných CD/DVD disků obsahující záchranný systém bootovatelný přímo z CD či DVD a podobně. Použití takovýchto souborů je čili veliké. Abychom mohli takový soubor dále později používat, potřebujeme k němu tzv. Virtuální mechaniku, do které tuto image obrazně řečeno „vložíme“ a začneme klasicky používat, jako bychom zasunuli skutečné CD či DVD do mechaniky.

Více o image souborech se dozvíte z české či anglické Wikipedie:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Diskový_obraz
http://en.wikipedia.org/wiki/Disk_image

Některé známé formáty image souborů:

ISO - http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_image

MDF - http://en.wikipedia.org/wiki/.mdf

...a mnoho dalších

b) Seznámení s AcetoneISO

AcetoneISO je jeden z mnoha programů, pomocí kterých lze pracovat s image soubory. Osobně jej zatím používám pouze pro připojování / odpojování image souborů, ale jeho funkce jsou daleko širší. Aplikace je šířena pod licencí GNU GPL v3 a je pouze v anglickém jazyce (či v několika dalších světových jazycích).

Vlastnosti programu:

- podporuje ISO, MDF, NRG, BIN a NRG formáty image souborů pro připojování
- umožňuje připojovat image soubory kamkoli, kam má uživatel právo zápisu
- podpora UDF ISO
- jednoduchá obsluha i bez českého prostředí
- nejsou potřeba root práva pro práci
- příjemné prostředí

Nejpoužívanější funkce programu AcetoneISO:

- připojování a odpojování image souborů (až 8 najednou)
- vytváření image souborů
- konverze a kopírování obsahu image souboru na pevný disk
- kontrola image souborů
- rozdělování image souboru na více kusů a jejich následné spojení
- komprese image souborů
- zaheslování image souboru
- přehrávání filmových DVD disků
- převádění filmových DVD disků (i chráněných) na AVI soubory
- převádění multimediálních video souborů na AVI
- stahování videí z Youtube
- zkopírování zvuku z videí

U akcí zvýrazněných kurzívou jsem si nebyl autor jist, zda-li je tato akce v Česku legální a v žádném případě jejich vypsáním nenabádá ostatním aby je používali a tím případně porušovali české právo. Ověřte si vždy před použitím výše zvýrazněných akcí, zda-li jimi neporušujete české či mezinárodní právo.

Prostředí aplikace:

Takto vypadá hlavní okno aplikace. V levé části naleznete seznam aktuálně připojených image souborů, v pravém pak databázi image souborů uložených v určité složce, kterou si v nastavení programu nastavíte.

Hlavní okno aplikace

c) Dostupnost


Aplikace je dostupná pro nejznámější distribuce(Ubuntu, OpenSuse, Fedora, Arch Linux a Slackware) přímo na stránkách vývojářů:

Pro uživatele je aplikace dostupná z MiB zdroje:

http://mib.pianetalinux.org/miblight/repository-2/ (příkazy pro přídání zdroje, italsky, ale dá se pochopit)

Českou verzi najdete zde. Stačí ji klasicky nainstalovat, jako každý jiný RPM balíček. Sice je v názvu RPM balíčku uvedeno, že se jedná o verzi pro Mandrivu 2010, která ještě nevyšla a je teprve ve vývoji, ale tato verze je funkční i v Mandrivě 2009.1. Ty, kterým by snad tento fakt vadil, pak doporučuji nainstalovat si AcetoneISO buď z repozitáře MIB (kde je ale jen anglicky), nebo nainstalovat aplikaci ze zdrojových kódů a češtinu si tam nějak přidat, osobně jsem tuto možnost nezkoušel.

Pro ostatní jsou připraveny zdrojové kódy dostupné na hlavních stránkách vývojářů programu.

d) Připojení / odpojení image souborů

Připojit image soubor je velmi jednoduché, stačí spustit aplikaci, kliknout na tlačítko "mount" a pomocí klasického dialogového okna vybrat image soubor, který chcete připojit. Po potvrzení se automaticky otevře nové okno Vašeho správce souborů, ve kterém najdete obsah tohoto image souboru.

Navíc se zobrazí nová položka znázorňující právě připojený image soubor v části „seznam připojených image souborů“, který zůstane uložen i po vypnutí programu, čili se Vám automaticky načte i během následného startu programu. Aby jste nemuseli vyhledávat složku s obsahem image souboru, stačí na danou položku dvakrát kliknout, čímž se Vám otevře obsah image souboru v novém okně správce souborů.

Odpojit image soubor je ještě jednoduší, stačí v hlavním okně aplikace vybrat v části „seznam připojených image souborů“ (viz obrázek výše) ten, který chcete odpojit, a poté jen kliknout na tlačítko „unmount“ a image bude ihned odpojena.

e) Vytvoření image souboru

Vytvořit image soubor je taky velmi jednoduché. Máme na výběr ze dvou možností, jednak z DVD/CD, či klasické složky. My si ukážeme oba způsoby.

Tvorba image souboru ze složky

Z menu „Image conversion“ vybereme možnost „Generated ISO from folder“. Následně se Vám zobrazí dvě klasická dialogová okna, kdy pomocí prvního vyberete složku, ze které chcete vytvořit ISO image a pomocí druhé vyberete kam chcete ISO image uložit. Následně budete vyzváni ještě k napsání libovolného ID, osobně volím 1 a po odsouhlasení se již vytvoří ISO image.

Jestli se tento ISO image správně vytvořil zjistíte například pomocí jeho otevření, viz bod d výše.

Tvorba image souboru z CD/DVD

Nyní si ukážeme, jak vytvořit ISO soubor z klasického CD či DVD. Dále ještě máte na výběr i z chráněného herního CD/DVD či CD pro Playstation 1, toto opět hraničí s legalitou, a proto to raději ponechme stranou.

Postup, jak vytvořit image z CD či DVD je obdobný, jako když jsme vytvářeli image z adresáře. Opět si najedeme myší do menu „Image Conversion“ a nyní vybereme „Create ISO image from CD/DVD and it is“ a z podnabídky vybereme možnost „Standard data CD/DVD“. Následně se nám objeví dialogové okno pro zadání cesty k mechanice.

Zadejte cestu k mechanice, ze které chcete vytvořit ISO image....

Následující ponechte tak jak je....

Nyní vyberte, kam se má výsledná image uložit ...
(jména složek jsou pochopitelně zamaskovány)


...a je to

f) Závěr, shrnutí, příští díl

AcetoneISO je jednou z několika možností, jak v prostředí GNU/Linuxu velmi efektivně pracovat s image soubory. Jedná se o program s velice jednoduchým ovládáním, což jej přibližuje i pro začátečníky.

Mé zkušenosti s tímto programem jsou prozatím veskrze kladné, párkrát se stalo, že mi program odmítl nějakou image připojit, ale stačilo aplikaci ukončit a hned zapnout a bylo po problémech.
Nevýhod tohoto programu jsem tak objevil zatím velmi málo.

V příštím díle si povíme, co a hlavně jak dále dělat s image soubory pomocí tohoto programu (komprese, rozdělování image na části, ...).

3 komentáře:

  1. Jestli chceš mám acetona v češtině: http://mufina.tym.cz/Linux/Mandriva/i586
    Hanz

    OdpovědětVymazat
  2. Mám dotaz ohledně vytváření ISO z CD. Když se mě to ptá na cestu k CD tak většinou se dané CD nachází v cestě /media/cdrom nebo /media/FREE-2010-x86_64 a pod. V programu ale musím uvést cestu /dev/cdrom
    Nevíte proč?
    Vůbec mi někdy připadá, že je v tom chaos. Ve Win je to jasný. Tam je to pořád stejný. D, E, atd. Proč to stejně přehledně nemůže být i v Linuxu?
    Děkuji.
    Aminux
    notoric@seznam.cz

    OdpovědětVymazat