29. března 2009

SMPlayer, díl 2.

V dnešním díle si řekneme něco málo k nastavení SMPlayeru, který je samozřejmě již ihned po instalaci připraven k práci, leč vhodným nastavením si můžeme vylepšit zážitek z jeho používání.

Pokud nechcete zasahovat do nastavení, nemusíte a klidně můžete začít používat SMPlayer tak, jak je nastaven ihned po instalaci, pokud se však setkáte s problémy se zpožděným zvukem, pak si pročtěte alespoň část Audio, kde je o tomto problému napsáno více i s postupem jeho řešení. Ještě je dobré si alespoň projít sekci Titulky, protože Vám jinak nebude SMPlayer správně zobrazovat titulky, které obsahují diakritiku.

Vlastní používání SMPlayeru je klasické, a proto jsem se rozhodl, že se o něm zmíním až ve třetím díle tohoto seriálu článků. Samozřejmě není v mých silách projít v následujících řádcích všechna možná nastavení SMPlayeru, je jich opravdu mnoho, spíše bych se rád zmínil o svém nastavení SMPlayeru, které se snad bude hodit i Vám ostatním.

a) Co je potřeba nejdříve udělat:
  • nainstalovat SMPlayer, viz zde, část Dostupnost
  • raději smazat původní nastavení SMPlayeru, čili adresář: ~/jméno_uživatele/.config/smplayer , v případě dalších problémů i adresář ~/jméno_uživatele/.mplayer , u mě špatné nastavení uvedené v souboru config, který je uložen právě v tomto adresáři způsoboval problém, že mi titulky blikaly.
b) Vlastní nastavení

Do nastavení SMPlayeru se dostaneme pomocí menu
Možnosti => Nastavení.


1) záložka Video

Nás bude nejprve zajímat záložka Video, kterou najdeme v pravé části okna Nastavení, viz obrázek níže. Pokud na jakoukoli možnost přisunete myš, zobrazí se Vám nápověda k této možnosti, samozřejmě v češtině.

Záložka Video v nastavení...

Zde si zkontrolujte, zda-li máte vše nastaveno tak, jak je uvedeno na výše uvedeném obrázku. Zvláštní pozornost věnujte sekci Výstupní ovládač, která definuje, jaký ovládač se má použít pro přehrávání videa. V drtivé většině případů je nejlepší volbou ta, která je vybrána na obrázku, samozřejmě v případě problémů zkuste přepnout na jiný ovládač.

Další důležitou věcí je i možnost "Zakázat spořič obrazovky" , funkce je snad jasná a samozřemě se doporučuje tuto možnost mít zaškrtlou. Také bych upozornil na možnost " Spouštět videa v režimu celé obrazovky", tato možnost je defaultně vypnutá, leč pro ušetření času se může hodit, protože pokud se rozhodnete pustit si nějaké video, tak se Vám automaticky přepne do režimu celé obrazovky a vy tak již nebude muset toto provádět manuálně.

Ostatní volby jsou již ryze technického rázu a doporučuji je ponechat tak, jak jsou nastaveny ihned po instalaci. Nyní přejdeme na další záložku - Audio.

2) záložka Audio

V této sekci si dejte pozor hlavně na možnost Výstupní ovládač ( opět, tentokrát pro zvuk), zde vyberte možnost dle toho, jaký zvukový systém používáte, Pokud používáte Mandrivu 2009 a nic jste neměnili, pak nastavte pulse. Na mém počítači s Mandrivou 2009 a s používaným Pulse Audio se vyskytl problém, kdy byl zvuk opožděn oproti obrazu a musel jsem zde vybrat možnost Pulse, v základním stavu jsem měl výše uvedené problémy se zvukem.

Tuto sekci musíte nastavit dle konfigurace Vašeho PC, já ponechal vše tak, jak bylo nastaveno, jenom jsem aktivoval možnost "Implicitně normalizovat hlasitost" (zesílí zvuk, v základním nastavení je opravdu potichu) a "Výchozí hlasitost" jsem dal na 100.

Výsledné nastavení si můžete prohlédnout na níže zobrazeném obrázku:

Výsledné nastavení v záložce Audio....

3) záložka Preferovaný jazyk filmu

Pokud přehráváte DVD filmy, pak se Vám jistě tato záložka bude hodit. Pomocí ní si můžete zvolit, jakou zvukovou a titulkovou stopu má preferovat. Pro preferování českých zvukových a titulkových stop nastavte tuto záložku dle níže uvedeného obrázku.

Výsledné nastavení v záložce Preferovaný jazyk filmu...

4) záložka Titulky -> Titulky

Pokud sledujete filmy s titulky, tak je potřeba nastavit SMPlayer tak, aby Vám správně zobrazoval titulky s diakritikou, což provedete pomocí této záložky.

Opět stačí, aby jste nastavili vše, dle níže zobrazeného obrázku. Pokud tak uděláte, budou se Vám správně zobrazovat titulky, navíc se Vám načtou všechny titulky z adresáře, ve kterém máte video soubor, i ty, které se nejmenují stejně, jako soubor s filmem a vy tak se budete moci mezi nimi kdykoli přepnout.

Výsledné nastavení v záložce Titulky...

5) záložka Titulky -> Písma a barvy

Když už jsme si správně nastavili kódování titulků, nebylo by od věci, nastavit si i další parametry titulků, čímž myslím hlavně jejich barvu, použitý font a velikost. Tato část je velmi subjektivní, já osobně zvolil velmi hezký font DeJaVu Sans [bitstream], velikost 20 řez tučný, barva červená. Vlastní nastavení se provádí v podzáložce "Použít SSA/ASS titulky".

Pro úplnost přikládám obrázek mého nastavení, myslím si, že více není třeba, protože popisky jsou velmi přehledné a myslím si, že i jednoznačné. V případě problémů pomůže nápověda při najetí myší.

Výsledné nastavení v záložce Titulky => Písmo a barvy...

6) Drobky na závěr...

Jak jste si jistě všimli, všelijakých nastavení SMPlayeru, je velmi mnoho. Pokud se do tohoto ještě přidají další nastavení Mplayeru, jehož jádro SMPlayer využívá, pak získáváme ještě daleko větší číslo. Proto je na každém uživateli, aby si pořádně nastavení SMPlayeru prošel, protože každému sedne něco jiného.

Já se ještě v krátkosti zmíním o dvou dalších věcech, které se Vám mohou hodit:
  • Klávesové zkratky: Ač já osobně klávesové zkratky v případě SMPlayeru nepoužívám, jinému se mohou třeba hodit, lze je nastavit v části nastavení "Klávesnice a myš". V přehledné tabulce, kterou najdete v dané části stačí vyhledat danou akci, třeba "Ztlumit", kliknout na daný řádek levým tlačítkem myši a zvolit si novou klávesovou zkratku, dle vlastního uvážení.
  • Ještě do nedávna platilo, že SMPlayer neumí DVD menu a tak přeskakoval rovnou k přehrávání filmu. Dneska, při přípravě tohoto článku jsem si všiml, že do části nastavení "Mechaniky" přibyla nová možnost: "Povolit DVD menu (experimentální)". Jak již název i případná nápověda říkají, jedná se zatím o funkci, která ještě není plně odzkoušená, a proto může způsobovat problémy, proto ji používat raději jen když je to opravdu potřeba.
7) Další díl

Další díl tohoto seriálu článků bude již o vlastním ovládání SMPlayeru. Pokud se vše vydaří, výjde již v průběhu příštího týdne, čili někdy v rozmezí 30.3 - 5.4. 2009. Pokud najdete jakoukoli chybu, budu rád, když se zmíníte v diskuzi pod článkem. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat