31. března 2009

GMail Labs i v českém Gmailu

Gmail obsahuje, krom standardních možností, i tzv. Laboratoř(anglicky GMail Labs), ve které nabízí uživatelům Gmailu vyzkoušet i nějakou extra funkcionalitu Gmailu (tzv. doplňky), kterou zrovna naprogramovali programátoři Google a ještě není pořádně vyzkoušená a jedná se tak o jakýsi veřejný test.

Až do dneška nebyla tato možnost dostupná pro uživatelé českého rozhraní GMailu a tak nezbývalo nic jiného než se přepnout do anglického rozhraní, vybrat si určitou věc z laboratoře a přepnout se zpět do českého rozhraní, vybraný doplněk z Laboratoře byl povětšinou již v Češtině.

Více o Laboratoři se můžete dočíst zde, leč nápověda k Laboratoři ještě nebyla přeložena do češtiny.

Další informace v češtině(neoficiální, mírně starší): zde, zde a zde.

Osobně používám v rámci Laboratoře tyto doplňky:
  • Superhvězdy - umožnuje speciální označení emailů od určitých odesílatelů, v základním Gmailu je dostupná jen hvězdička.
  • Tlačítko Označit jako přečtené - zobrazí tlačítko, pomocí kterého se označí zatržené emaily jako přečtené, v základním GMailu musíte vybrat tuto možnost z roletkového menu, což trošku zdržuje.
  • Vylepšení titulků - Po aplikaci tohoto doplňku jde lépe vidět, zda-li mi přišel nový email, protože se v záložce zobrazuje počet nepřečtených emailů. V základním Gmailu se zobrazuje sice taky, ale povětšinou nejde číslovka vidět, protože je úplně na konci jména záložky. Počet emailů se zobrazuje i v dolní liště ve jméně spuštěné aplikace, pokud je vybrána záložka s GMailem, což se hodí, pokud máte minimalizovaný internetový prohlížeč.
Dostupnost:

Laboratoř by měla být dostupná pro všechny uživatele českého rozhraní Gmailu, po zkušenostech z dřívější doby, třeba když se zaváděla podpora motivů, si ale myslím, že nebude tato možnost dostupná ihned, ale bude zaváděna postupně, jak tomu bylo právě u těch motivů.

Jak se dostat k doplňkům:

K doplňkům se dostanete pomocí kliknutí na zelenou chemickou nádobu,viz obrázek:


Ikonku i odkaz pro více informací jsem zarámoval do červeného čtverečku pomocí programu KolourPaint.

Žádné komentáře:

Okomentovat