27. března 2009

Nefungující GDM s KDE 4.2.1

Jak jistě víte, před pár dny vyšlo nové GNOME 2.26. To bych nebyl já, abych jej nevyzkoušel, proto jsem si jej nainstaloval. Při instalaci GNOME se mimojiné nainstaluje i GDM, což je program, pomocí kterého se přihlašujete do systému. Samozřejmě se dá pomocí tohoto nástroje za normálních okolností přihlásit i do KDE, leč v tomto případě je tomu jinak.

Při pokusu o přihlášení do KDE 4.2.1 se přihlašování nezdařilo a seklo se ihned po vepsání a potvrzení přihlašovacích údajů, kdy jsem viděl jen pozadí a kurzor myši. Náprava je velmi jednoduchá, stačí v této chvíli přejít do konzoly (CTRL-ALT-F2), přihlásit se jako root, a poté do konzoly napsat:

urpme gdm (odinstaluje GDM)
kdm (volitelné, pokud nic nevypíše, pak máte kdm nainstalováno, jinak napište ještě: urpmi kdm)
reboot (restartuje PC)

Po restartu by mělo být již všechno v pořádku, protože se místo gdm bude používat kdm a vy tak budete moci se přihlásit do všech nainstalovaných prostředí. Nevím, jestli je chyba jen u mě, nebo i u někoho jiného, mě pomohlo výše uvedené.

1 komentář:

  1. Pomohla mě část o kdm, kdy nešel atomaticky start mdv2009 po vymetení Kde4. Asi se doinstalovaly věci společné pro 3 i 4. Díky Karel

    OdpovědětVymazat