12. března 2009

AcetoneISO, aneb jak připojit ISO image v Mandrivě

Mezi časté činnosti každého mírně zkušeného uživatele počítače patří i práce s ISO imagemi, především pak jejich připojení. K tomuto účelu sloužili ve Windows aplikace jako Virtual Clone drive a podobně.

V Mandrivě, potažmo i obecně v GNU/Linuxu, Vám stačí i příkazová řádka, my si ale raději povíme, jak to udělat elegantněji, tedy pomocí klasického nástroje, osobně používám k tomuto AcetoneISO2 a jeho verzi 2.0.2.

a) Instalace

Tento program bohužel není v oficiálních zdrojích Mandrivy, a je proto nutné jej nejprve stáhnout ze stránek programátorů - z http://www.acetoneteam.org/.

Jak je z těchto stránek patrné, mají vytvořeny RPM balíčky i pro Mandrivu, sice to jsou balíčky jen pro Mandrivu 2008, leč mě osobně tato aplikace funguje na výbornou :) Tento balíček stahujte odsud.

Instalace je snadná, instaluje se jako vždy - dvojím poklikáním na stažený RPM soubor. Program je ještě nutno "dovybavit", protože v současné chvíli ještě nelze spustit. Musíte nainstalovat balíček fuse a fuseiso i se závislostmi. Poté provést poslední krok, přidat uživatele do skupiny fuse.

Toto provedete pomocí Ovládacího centra Mandrivy Linuxu 2009.0. V tomto ovládacím centru klikněte v levém menu na Systém, poté na Spravovat uživatele systému (to už je vpravo). Nyní vyberte uživatele, kterému chcete povolit spouštět tento program, klikněte na něj pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky vyberte Změnit.

Objeví se Vám další dialogové okno, ve kterém klikněte na záložku Skupiny a zaškrtněte tu s textem FUSE. Volbu potvrďte, ukončete ovládací centrum a restartujte počítač. Nyní by měl být AcetoneIso2 připraven k práci.

b) Jak připojit image

Nyní stačí spustit program, najdete jej v menu Vašeho grafického prostředí v podmenu Nástroje.


Takto vypadá AcetoneISO2

Vlastní připojení už je opravdu hračkou, stačí kliknout na tlačítko mount a pomocí Vašeho Správce souborů vybrat ISO soubor. Program umí pracovat nejen s ISO soubory, ale i s BIN, NRG, MDF , IMG a dalšími.

Po vybrání dané image se Vám obsah této image zobrazí jako složka, ze které budete moci normálně kopírovat a podobně.

Pro ukončení práce s danou image stačí kliknout na unmount. V jedné chvíli můžete mít otevřeno až 7 image souborů.

4 komentáře:

  1. Ja osobne moutim ISO soubory příkazem:
    mount soubor.iso /media/loop[1|2|...] -o loop

    Je to IMHO rychlejsi, a pro me pohodlnejsi. Přes df pak vidim, ktere ISO soubory jsou pripojene, kam.
    Ale ja jsem UFOn, na mě nedejte :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě tam doplň že neumí image hudebních cd a image kombinace data-hudba. Aby to bylo dokonalé a aby někdo neřekl ''mě to nejde''. Hanz(W.K.)

    OdpovědětVymazat
  3. Nemůžu najít v okně Skupiny a zaškrtněte tu s textem FUSE.

    OdpovědětVymazat
  4. ty balíčky jsou nainstalovány? ( fuse a fuseiso ) Možná to chce po instalaci těch balíčků i restart...

    OdpovědětVymazat