14. února 2009

Mandriva Linux 2009.1 BETA

Včera, 13. února 2009, byla oficiálně uvolněna další testovací verze Mandrivy Linuxu 2009 Spring, verze BETA, která je, doufejme, jedna z posledních vývojových verzí Mandrivy Linuxu 2009.1, protože tuto verzi by měli následovat již jen pouze dvě verze RC a vlastní verze finální, která by měla být vydána, dle předpokladů 16. dubna 2009, čili za dva měsíce a tři dny.

a) Co přináší:

Přináší toho velmi mnoho:

1) Speedboot - jedná se o novinku, která má za úkol co nejvíce urychlit start Mandrivy. Nejprve se totiž načte vše, co je potřeba k nastartování grafického systému a zbytek se načte na pozadí.

Tato funkce je ale defaultně deaktivovaná, čili ji budete muset nejprve aktivovat, viz. zde.

2) Kernel 2.6.28 -  jedná se o stabilní jádro, které vyšlo na Vánoce 2008, kdy bylo toto jádro vydáno. V současné chvíli je nejnovějším jádrem 2.6.28.5, které bylo včera(12. února 2009) vydáno. viz. zde.

3) KDE 4.2 - toto vydání Mandrivy obsahuje, jako první verze Mandrivy, stabilní verzi KDE 4.2. Více o této verzi KDE se dozvíte třeba zde.

4) OpenOffice.org 3.0.1 - jedná se o nejnovější stabilní verzi otevřeného kancelářského balíku, který je náhradou Office od firmy Microsoft. České stránky softwaru najdete zde.

5)  Ext 4 souborový systém - jednou z novinek jádra 2.6.28 je i podpora tohoto souborového systému, tudíž přibyla možnost použít i tento souborový systém v Mandrivě.

Zatím není použit jako defaultní při instalaci, navíc jej nelze použít jako bootovací, protože jej nepodporuje GRUB použitý v Mandrivě. 

6) GNOME 2.25.90 (neboli GNOME 2.26 BETA) - V tomto vydání Mandrivy se aktualizovalo pochopitelně i GNOME na svou, prozatím nejvyšší, verzi. O této verzi se můžete dočíst třeba zde.

Toto jsou, dle mého názoru, nejvíce viditelné změny. Změn je samozřejmně více, dočtete se o nich zde.

b) Dostupnost:

Jako vždy, ISO obrazy jsou dostupné k volnému stažení z mnoha FTP serverů (více se dozvíte zde v sekci Avability), ze kterých jsem si dovolil vybrat jeden, který je uveden níže.

Tato verze vychází jednak jako klasická DVD verze pro 32 i 64 bitové platformy, tak i ve verzi ONE, která se vejde na jedno CD a obsahuje všechny potřebné proprietární ovládače.

Verze  ONE je dvojího druhu - jedna s KDE a druhá s GNOME (DVD  verze obsahuje obojí na jednom DVD). Verze ONE je Live verzí a lze ji tak spustit přímo z CD bez jakékoli instalace...

Dalšími instalačními médii jsou ještě dvě CD s tradičním instalátorem, které jsou také rozděleny na 2 CD s GNOME a na 2 CD s KDE, ale již nejsou LIVE, a tudíž je je nutné klasicky nainstalovat.

Prošel jsem několik oficiálních FTP a HTTP serverů a CZ verze je pravděpodobně pouze DVD verze, případně možná ještě 2 CD verze, verze ONE v Češtině vyjde až v RC 1 verzi, viz. zde (opět v sekci Avability) 

Vlastní odkazy, 64 bitová verze je jen DVD verze:

DVD - 32. bit verze, 64. bitová verze
ONE s GNOME - 32. bit verze
ONE s KDE - 32. bit verze
2 CD s GNOME - 32. bit verze (CD 1, CD 2)
2 CD s KDE -  32. bit verze (CD 1, CD 2)

c) Pokračování mých recenzí o verzích Mandriva Linuxu 2009.1 (nebo 2009 Spring):

Mé články na téma Mandrivy Linuxu 2009.1 se setkaly s velkým ohlasem, proto jsem se již dávno rozhodl v nich pokračovat, ale čekal jsem na chvíli, kdy vyjde ONE verze, která je pro mé poměrně pomalé připojení ( 512 kb/s) přeci jen dostupnější.

Tato chvíle nadešla a tak se během příštího týdne pustím do psaní, dříve to opravdu nestihnu. Snad se i pokračování článků bude líbit tak, jako se líbily předchozí články, tedy alespoň dle počítadla přístupů; moc reakcí pomocí komentářů jsem totiž neobdržel...

Žádné komentáře:

Okomentovat