8. února 2009

gFTP - aneb jak stáhnout obsah HTTP serveru v GNU/Linuxu

Před pár dny jsem potřeboval stáhnout něco z kamarádova HTTP serveru. Jelikož těch souborů bylo více, ruční stažení nepřicházelo v úvahu, protože by se neúnosně protáhlo, začal jsem tedy hledat způsob, jak stáhnout obsah jeho jednoho adresáře...

První nástřel - FileZilla

Jako první možnost jsem si vzpomněl na FileZillu, leč s tímto programem jsem neuspěl, jelikož nepodporuje HTTP protokol. Server, na kterém byly data uloženy zase ale podporoval pouze HTTP protokol, proto jsem hledal jiné řešení.

Druhý nástřel - FF +  FlashGot + Wget

Ani tato cesta se neukázala býti schůdnou.  Wget mi stáhnul pouze obsah adresáře a obsah podadresářů již nestahoval.

Dočasné řešení - WINE + win program

Nakonec, jelikož jsem byl v časovém presu, jsem se rozhodl pro "nejhorší" řešení - WINE + win program. Tím označením "nejhorší" jsem myslel fakt, že jsem musel použít shareware program pro Windows, který byl, jak již licence naznačuje omezen a jedním z jeho omezeních byl fakt, že nezachoval stromovou strukturu HTTP serveru a všechny soubory uložil do jednoho, mnou definovaného, adresáře, díky čemuž jsem pak půl hodiny strávil jen tříděním souborů.

Jméno programu zde uvádět nebudu, jednak kvůli tomu, že jsem ho ihned vymazal a zapoměl jeho název a jednak bych mu nerad dělal nějakou reklamu.

Konečné řešení - gFTP

Na problém jsem již dávno zapomněl, a až předevčírem jsem náhodou narazil na program gFTP. Procházel jsem totiž repozitář CONTRIB Backports Mandrivy a jedním z programů, které jsem si i nainstaloval byl právě tento program. 

Jak tedy na věc

Nejprve vlastní instalace, je velmi jednoduchá:

1) Otevřte si konzoli
2) su [enter]
3) napište heslo roota
4) urpmi gftp
5) Máte nainstalováno :)

Program najdete v menu Aplikace - Internet - gFTP (platí pro GNOME, v KDE to bude obdobné), případně: ALT-F2 a do kolonky napište gftp .

Po úspěšném nainstalování a spuštění by se Vám mělo ukázat toto okno:


Základní práce s programem je jednoduchá.  Všechno, co potřebujete pro stažení obsahu HTTP serveru(pokud nepožadujete nějaké speciální nastavení) se nachází v prvním řádku vlastní aplikace. Stačí do kolonky Počítač napsat celou adresu serveru, do kolonky Port napsat číslo portu (standardní porty si nastaví případně program sám), pokud server nevyžaduje přihlášení, pak přeskočte následující dvě kolonky (jinak je vyplňte) a pouze vyberte protokol, pomocí kterého chcete na server přistupovat. Nakonec klikněte na ikonku počítače a spojení by mělo býti po chvíli navázáno.

V levém okně vydíte obsah Vašeho disku a do pravého okna se načte obsah serveru. Nyní stačí jen požadované soubory pomocí myši přetáhnout(nebo označit soubory a složky a kliknout na šipku směřující vlevo) z pravého okna do levého a přenos souborů do Vašeho PC by měl být ihned navázán. Samozřejmně můžete použít program i pro upload souborů na server, to už se ale musíte přihlásit, viz. výše.

Program umí pracovat s těmito protokoly: FTP(S), HTTP(S),SSH a FSP. Je sice lokalizován do Češtiny, ale míra lokalizace je nízká. Pokud používáte Mandrivu, či jinou velkou linuxovou distribuci, pak Vás jistě potěší, že v sekci Záložky najdete i záložky na oficiální FTP a HTTP mirrory Vaší distribuce.  Nic Vám nebrání si vytvořit i záložky vlastní.

Díky tomuto programu jsem byl konečně schopen stáhnout požadované soubory z HTTP serveru i se zachováním stromové struktury.

Odkazy:

Domovské stránky programu: http://gftp.seul.org/

2 komentáře:

  1. Co dodat, funguje jak má :-)
    Jinak mě taky "FileZilla" nesla a paradoxne ani FTP pres Krusader.
    takže díky za velmi jednoduchý popis ....

    díky za takovéhle smysluplné blogy....

    Daniel

    OdpovědětVymazat