21. prosince 2023

Praktické zkušenosti s mail hostingem u Wedosu

Po pár letech s free řešením pro emaily na vlastní doméně od Seznamu (Profi Email), u kterého nemáte vlastně nic garantováno, protože to je zdarma, jsem se rozhodl vyzkoušet placené řešení od Wedosu - Mailhosting (o klasický webhosting nemám zájem, nevyužil bych jej). V tomto článku se pokusím shrnout pozitiva i negativa řešení pro případné nerozhodnuté, jako jsem byl před pár dny já. 

a) můj plánovaný styl použití

Na začátku jsem si říkal, že na mailhosting přesunu svůj primární email a později na něj případně přesunu i méně používaný na druhé doméně. Počítal jsem s použitím přes webový prohlížeč (emailový klient používám jen na občasnou zálohu emailů u původního řešení od Seznamu, které uživatelské zálohy nepodporuje) a také jsem očekával podporu dvoufázového přihlášení pro webové rozhraní. 

Nic dalšího jsem nepotřeboval, stačí mi jedna emailová schránka na doménu. Emaily mám pro vlastní potřebu, nepodnikám. 

b) první krůčky

První krůčky byl horor, WEDOS už nepodporuje PayPal a měl nějaký problém s placením klasickou kartou, ačkoli s ní běžně platím na Internetu. Musel jsem tak platbu provést přes rozhraní své banky. Peníze ale nakonec rychle přišly a hosting byl zřízen prakticky hned. 

Druhý šok na mě čekal ve chvíli, kdy jsem zjistil, že WEDOS rovnou přepsal MX záznamy. Čili kdybych si toho nevšiml, přestala by mi po chvíli chodit původní pošta.

Může za to jedna volba z objednávkového formuláře (viz níže), kterou jsem špatně pochopil. Myslel jsem si, že se jedná o jakési přednastavení DNS, aby šlo vůbec nějak s emaily pracovat a vlastní změna MX záznamů na doméně bude provedena až po importu. Přečetl jsem si totiž text v závorce špatně. Myslel jsem, že nebudou změněny DNS záznamy domény, ale ony se nemění jen DNS servery. A jelikož mám doménu u WEDOS, šlo to ráz na ráz. To je ale moje chyba, špatně jsem si to přečetl. Ale i tak to mohlo být lépe popsáno. Nejsem zrovna DNS odborník :D 


 
Naštěstí jsem si toho všiml (vždy si kontroluju DNS záznamy při jakýchkoli změnách), a jelikož byla neděle, nic vážného se nestalo. Emaily jsem zprovoznil během chvilky zase zpět. 

Dalším krokem byl vytvoření schránky, které bylo rychlé a bezbolestné. Následný import emailů byl také poměrně jednoduchý a naštěstí je inkrementální. Poprvé mi totiž import selhal skoro na konci, kdy většina emailů byla už hotova. Naštěstí stačilo spustit import znovu a na druhý pokus doběhl. Emaily se neduplikovaly, nemusel jsem ani celou schránku mazat a vytvářet znovu ani nic podobného.

Emaily si pak můžete načíst do jakéhokoli email klienta nebo k tomu používat webové rozhraní postavené na aplikaci Roundcube, která je aktuálně ve verzi 1.6.5, ale emailhosting používá starou verzi 1.2.4 z roku 2017. 

c) Nevýhody, nedostatky

A tím se vlastně dostáváme k nedostatkům služby. Tím prvním je už výše uvedená zastaralost aplikace pro správu emailů. Ještě větším nedostatkem je však absence podpory pro dvojfázového přihlašování do aplikace. Toto jsem konzultoval i s podporou WEDOS, která mi absenci potvrdila. Je to velmi zarážející, protože dvoufázové přihlašování podporuje dnes už prakticky každý, bezplatné služby nevyjímaje. 

Dalším zásadním nedostatkem email hostingu je i to, že emaily nemůžete mít z více domén, pro každou doménu musíte mít extra hosting, což je také velmi smutné. Opět, i toto např. bezplatný Email Profi od Seznamu podporuje, můžete mít schránek / domén, kolik chcete. 

d) Výhody

Největší výhodou jsou garance, máte garantovanou dostupnost (99.99%), garantovaný support (24/7/365, sám jsem jim několikrát psal a vždy do hodiny odepsali), garantované zálohování (co 7 dnů) a o emaily tak nepřijdete v případě havárie na straně poskytovatele (leda by nefungovalo zálohování samozřejmě). Pokud budete chtít např. obnovit nechtíc smazaný email, připravte si 500 Kč a na obnovení se chvíli čeká, čemuž rozumím. Celé řešení samozřejmě využívá pokročilejší infrastrukturu než u free řešení, vše by tak mělo být rychlejší, bezpečnější a podobně. Na druhou stanu, ani u konkurenčního profi emailu od Seznamu jsem si žádných problémů nikdy nevšiml.

Zřízení, pokud si člověk dá pozor při objednávání, je velmi jednoduché a napomáhá tomu i import emailů z konkurenčního řešení zdarma pomocí IMAP. Importují se všechny složky a email, tj. i odeslané. A do 10 minut bylo hotovo. 

Cena ani nebyla vysoká, jedná se o 363 vč. DPH / rok za verzi s 5 GB místa. Místo se dá zvětšovat po 5 GB za příplatek 180 kč / každých 5 GB / rok , což je vlastně půlka ceny za základní verzi.

e) Zhodnocení

Pro rozhodnutí, zda hosting použít nebo ne je hlavně důležité, co od této placené služby očekáváte. Pokud máte jen jednu doménu, dvoufázové přihlašování nepoužíváte a chcete mít hlavně garantované služby (viz výše), pak by mohl být email hosting od WEDOSu ideální službou.

Pokud od něj ale očekáváte více, asi to není to pravé ořechové. Zvláště absence dvoufázového přihlašování, které enormně zvětšuje zabezpečení služby, je v dnešní době zarážející. Zvláště pak, když ho neposkytuje společnost, která si jinak poměrně hodně na zabezpečení zakládá. Stejně tak bych očekával, že půjde používat více domén, alespoň 2-3.

Žádné komentáře:

Okomentovat