5. února 2023

Linux a hry? Jde to dohromady?

Jedním z negativ, které se Linuxu přičítají je nedostatek her. Dříve to byla pravda, her, které dokázaly běžet v Linuxu bylo opravdu málo. Tím pádem bylo málo linuxových hráčů a tím pádem i vývojových studií, které dělaly své hry i pro Linux. Byl to začarovaný kruh. V roce 1993 sice vznikl projekt Wine, který umožňuje spouštění her a aplikací původně určených pro Windows v Linuxu, ale postup spouštění aplikace či hry není obvykle triviální a nehodí se tak pro běžného uživatele, který chce nainstalovat a hrát. Pravou revoluci tak přinesl až Steam.

Krátce z historie Steam klienta pro Linux

V roce 2010 sice Valve popřelo vývoj Steam klienta pro Linux, ale dva roky na to byla v listopadu 2012 vydána první beta verze, které se účastnilo přes 60 000 zájemců a hned měsíc na to byla vydána i verze pro všechny.  

Z téže doby pochází i známý výrok CEO Valve, Gabe Newella, "I think Windows 8 is a catastrophe for everyone in the PC space", což znamená, "Myslím si, že Windows 8 je katastrofou pro každého ve světě PC". První finální verze klienta pro Linux byla vydána 14. února 2013, tj. na sv. Valentýna. Valve začalo vydávat své hry i pro Linux, např. Team Fortess 2.

Navíc se objevily spekulace, že Valve plánuje svou vlastní herní konzoli, což bylo potvrzeno v srpnu 2013. Nikdo si v té době neuvědomoval, jak se vše rychle posunulo kupředu. Některé vývojová studia začaly portovat své hry i na Linux, třeba Aspyre a na Linuxu se tak objevila legendární Civilizace V a později i VI. Další známé hry jako Mad Max, Tomb Raider a Company of Heroes a mnohé další hry je možné hrát na Linuxu. Nativně. Jednou z úplně prvních her, které byly dostupné pro Linux hned po vydání linuxového Steam klienta se ale stal Serious Sam 3. To nejdůležitější pro rozšíření her v Linuxu se ale odehrálo krátce poté, během roku 2014...Valve začalo pracovat na Steam Play...

Steam Play 

Valve "vzalo" Wine, pořádně vyladilo a zaintegrovalo s linuxovým Steam klientem. Každý uživatel Linuxu si tak může nainstalovat Steam, zapnout Steam Play a začít hrát libovolnou hru určenou původně pro Windows. Většina z nich stačí prostě nainstalovat a spustit, stejně jako ve Windows. Některé z nich je ale potřeba nepatrně přenastavit, aby fungovaly správně. Osobně jsem narazil asi na dvě takové – česká Mafia I Definitivní edice a Elder Scrolls Online. Naopak např. Zaklínač III, Fallout Online, Jurassic World Evolution II, Wolfenstein: New Order II, Polda VII a mnohé další fungují "out of the box", tedy naprosto stejně, jako ve Windows bez nějakého nastavování. Stačí je tedy jen spustit a hrát. Ani nepociťuji výkonnostní problémy. Hry hraji v drtivé většině případů na ultra detaily s 60 FPS na Full HD rozlišení čili stejně jako tomu bylo ve Windows. Na 4K jsem zatím nepřešel, nemám na to ani monitor :D

V případě problémů s během hry na linuxovém Steamu stačí kouknout na stránky www.protondb.com, vyhledat danou hru (zde např. Zaklínač 3, který má platinový, tj. nejlepší, level) a přečíst si diskusi, kde jde vždy najít řešení. Zatím jsem se setkal, u výše zmíněných dvou her, s tím, že jsem musel jen ve Steam klientu vepsat nějaký upravený spouštěcí příkaz, a poté hra normálně fungovala a také jsem nepociťoval výkonnostní problémy.

Jak zapnout Steam Play

Aktivace je jednoduchá, stačí v nastavení klienta v sekci "Steam Play" zaškrtnout možnosti "Enable Steam Play for supported titles" a samozřejmě také "Enable Steam Play for all other titles". Následně ještě na stejné obrazovce vyberte verzi Protonu ("upraveného Wine" integrovaného ve Steamu), pokud není vybrané. Vždy vybírejte nejnovější verzi, ale raději ne experimental. Dnes je to verze 7.0.6. Vše potvrďte kliknutím na tlačítko OK, čímž se Vám zpřístupní celá Vaše knihovna, tj. včetně Windows only titulů. Jakýkoli z nich tak nainstalujte naprosto stejnou cestou, jak jste zvyklí z Windows. 


Nastavení Steam Play

Každé z her se pak dá i nastavit vlastní verzi Protonu, na které je potřeba hru spustit. To se hodí, třeba v případě, že v novější verzi Protonu byla podpora pro Vaši hru rozbita a než ji opraví, můžete použít verzi starší, kde hra ještě funguje. Vše se dělá v nastavení dané hry ve Steam klientu na záložce "Compatibility". 




Jako příklad tak může posloužit screenshot nad tímto textem, kdy hře "Jurassic World Evolution 2" jsem nastavil, aby běžela na starší verzi Protonu. Jen dodávám, že jsem to takto nastavil jen za účelem ukázky a hra běží na standardní verzi Protonu. 

Závěr

Steam Play mi velmi ulehčil můj přechod na Linux. Windows už doma nepoužívám, a dokonce jsem ho před pár dny i smazal ze svého disku. Hry běží bez známky zpomalení na cca 60 FPS, osobně neřeším, jestli to je 50, 55 nebo 60, nejsem gamer a tyhle hodnoty mi bohatě stačí k výbornému zážitku ze hry (samozřejmě pokud daná hra je dobrá :D ). Hry takhle hraji už celou dobu, co jsem opět přešel na Linux, tj. více jak půl rok. Za tu dobu jsem se nesetkal s hrou, která by mi nefungovala a jen ty dvě jsem musel řešit přes stránky Protonu (nemyslím to české elektro samozřejmě :D).

Pevně tak věřím, že krok Steamu je pro mnohé další posledním hřebíčkem ve využívání Windows a alespoň začnou uvažovat a zkoušet Linux. 

Na druhou stranu nejsem hráč, neprošel jsem ani zlomek všech AAA her a je tak jistě možné, že některé hry nefungují ideálně nebo vůbec. Dejte třeba do komentářů info, co Vám funguje, co ne a zda vůbec třeba hry na Linuxu hrajete. Na základě mého zkoušení si ale nemyslím, že problematických her bude hodně.

Dalším problémem je, že se to týká samozřejmě jen Steamu, a proto hráči např. EA nebo Ubisoftu, které mají na jejich platformách, to moc nepotěší. Já tam třeba taky pár her mám, ale pár z nich jsem si výhodně nakoupil i do Steamu při výprodejích a pár z nich, jako ANNO 1800 hrát holt nebudu. Třeba jednou, až budou ve výprodeji na Steamu :D

Reference (historie Steam klienta):

https://www.gamingonlinux.com/2021/07/faster-zombies-to-steam-deck-the-history-of-valve-and-linux-gaming/

Žádné komentáře:

Okomentovat