19. ledna 2023

Jak nainstalovat novější jádro operačního systému do Ubuntu

Jednou z mála věcí, která mě na Ubuntu trápila byl fakt, že se automaticky neaktualizuje jádro operačního systému – kernel. Nové verze jádra přináší hlavně podporu pro nový hardware, již existující podporu vylepšuje, zefektivňuje chod systému a samozřejmě přináší i novinky další. Systém vám tak může běžet lépe, dříve nefungující hardware může začít fungovat, stávající může fungovat lépe, spousta známých zranitelností v jádře je opravena (ty se však často samozřejmě i aktualizují do stávajících verzí jádra) atd. 

Zde si můžete přečíst, co nového přináší jádro 6.0 a 6.1, která nejsou, minimálně pro Ubuntu 22.04 LTS, oficiálně dostupná a uživatel se tak musí spokojit s 5.17 z května 2022. Dneska si ukážeme, jak velmi jednoduše jádro aktualizovat na nejnovější (6.1.7.) a jádro udržovat v aktuální stavu, ač to nebude oficiální cestou, tedy by se do toho měl pouštět hlavně alespoň trochu zkušenější uživatel.

Jak nainstalovat nový kernel

Cest, jak zaktualizovat jádro Linuxu je více, zmínil bych dva – buď si vše ručně stáhnout anebo k tomu použít aplikaci. Dnes si ukážeme cestu jednodušší, cestu přes aplikaci. 

Hrozí mi nějaký problém?

Ještě, než se do toho pustíme, je potřeba zmínit, že instalace nové verze jádra Linuxu je pokročilým krokem, který může vyústit v nefunkční systém.  Dále je potřeba upozornit, že nesmíte mít zapnutý secure boot, jinak se vám nepodaří nastartovat systém. Naštěstí se lze vrátit ke staré verzi jádra pomocí patřičné nabídky v zavaděči systému, tedy v GRUBu.

Jak obnovit systém v případě problémů

Stačí v GRUBu při startu systému zvolit "Advanced options for Ubuntu" (první screenshot dole) a na následující obrazovce vybrat předchozí verzi jádra (druhý screenshot dole). Systém by měl normálně nastartovat a jen bude potřeba nefunkční jádro odinstalovat, jak si ukážeme níže.



Než začneme

Než začneme je potřeba udělat pár věcí:

  • pokud nemáte jasný důvod k aktualizaci a nemáte velké zkušenosti s Linuxem, raději se do ničeho nepouštějte a počkejte na nějakou novější verzi Ubuntu, která bude mít nové jádro v sobě
  • deaktivujte si secure boot v UEFI, jinak vám nová verze jádra nepůjde nainstalovat
  • poznamenejte si aktuální verzi jádra, kterou máte pomocí příkazu "uname -a", v případě problémů z něj můžete nabootovat systém.
  • pro nejhorší případy si zálohujte systém, případně mějte po ruce instalační DVD nebo flash disk s Ubuntu
Instalace aplikace Mainline

Jak jsem již poznamenal výše, k instalaci jádra použijeme grafickou aplikaci, jmenovitě Mainline. Výhodou je snadnější instalace, notifikace na nové verze jader, které byly zrovna vydány a bezproblémový chod (pokud máte vypnut secure boot). Aplikace se nenachází v oficiálních repositářích Ubuntu, proto je potřeba nejprve přidat repositář s aplikací, a poté ji nainstalovat již standardním způsobem. 

Otevřete si tak konzoli a postupně spusťte následující příkazy:

sudo add-apt-repository ppa:cappelikan/ppa
sudo apt update
sudo apt install mainline

Nejprve se tak přidá nový repositář, poté načtete aktualizace ve všech vašich repositářů, a nakonec se aplikace nainstaluje. 

Popis aplikace

Aplikace po spuštění vypadá podobně, jako je zachyceno na screenshotu níže


V seznamu si tak můžete prohlídnout všechny dostupná jádra a u těch, co máte nainstalované, případně rovnou používáte uvidíte ve druhém sloupečku tuto informaci. Pokud je na začátku řádku ikonka tučňáka, tak to znamená, že daný kernel je v čistém stavu. 

Pokud na začátku řádku naopak uvidíte ikonku Ubuntu, znamená to, že se jedná o oficiální jádro pro Ubuntu, které je dostupné přes aktualizace. V mém případě tak vidíte, že aktuálně používám nejnovější dostupný kernel k dnešnímu dni, tj. aktuálně 6.1.7 a kdyby ten seznam nebyl tak obrovský, tak byste viděli, že ve spod je uvedeno i jádro 5.17.0.21, které je poslední dostupné pro Ubuntu 22.04 LTS, které aktuálně používám. Pro úplnost doplňuji druhý screenshot, který i toto znázorňuje. Povšimněte si ikonky Ubuntu, která informuje o tom, že se jedná o oficiální Ubuntu kernel.


Stačí si tedy vybral požadovanou verzi jádra a nainstalovat ji klikem na tlačítko "Install". Aplikace stáhne všechny potřebné balíčky (většinou se jedná o 4) a po stažení celé jádro nainstaluje. Po restartu systému se ihned jádro použije. 

Aplikace umí i libovolné jádro odinstalovat (tlačítko "Uninstall"), umí také najednou odinstalovat všechny stará jádra (před tím ale varuji, nikdy nevíte, zda se vám nebude hodit starší jádro). Také aplikace umí načíst informace o všech změnách v daném jádře (tlačítko "Changes") a také umí refreshnout seznam jader. 

Jednou z výborných funkcí aplikace jsou i notifikace, pokud tak vyjde nová verze jádra, uvidíte notifikaci. Zatím jsem si ji všiml na zamykací obrazovce. Relativně ihned tak budete vědět, že je k dispozici nové jádro. Mimochodem během února by mělo vyjít jádro 6.2. 

Závěr

Výše uvedeným postupem můžete velmi jednoduše nainstalovat nejnovější jádro Linuxu do svého Ubuntu. V případě, že vám systém nenaběhne, není nic jednoduššího, než nastartovat z jádra původního a problematické jádro následně pomocí aplikace odinstalovat. Vše je popsáno výše. 

Žádné komentáře:

Okomentovat