4. prosince 2022

Zklamání z Wedos.cz

Služby Wedosu, jednoho z největších poskytovatelů webhostingu a podobných služeb, používám od pořízení první domény - jakubsenk.eu, což bude o Vánocích příštího roku přesně 10 let. Nedávno jsem se ale rozhodl přejít z EU domény pod českou CZ (jakubsenk.cz) a pořídil jsem si ji rovnou na dva roky, s tím, že udělám přesun blogu (hotovo), redirect na nový blog (hotovo, ale není to ideální) a také migraci emailů (hotovo). Zde však přišlo zklamání.

a) přesun blogu

Jelikož pro blog nepoužívám hosting, ale zdarma dostupný Blogger, který umožňuje i běh blogu na vlastní doméně, šlo jen o změnu použité domény v nastavení blogu. Problém nastal u redirectu návštěvníků blogu na původní doméně na novou doménu.

Wedos sice nabízí redirect u domény, ale ten nefunguje s HTTPS, který je de facto dnešní standard. Stejný problém je i u jejich "hostingu" zdarma, tj. Wedos miniweb. V obou případech pak návštěvník původního blogu vidí jen přesýpací hodiny a loading stránky, který nikdy neskončí. Vše fungovalo jen v případě, že návštěvník přišel na původní blog přes HTTP a ne HTTPS. 

Poslední možností je pak jejich nová služba - Website, který je i zdarma a jedná se o "webový Frontpage", nebo-li webový WYSIWYG editor. Potřeboval jsem opravdu jen statickou stránku s informací o redirectu. Světe div se, i s takovou jednoduchou stránkou jsem poměrně dlouho piplal a výsledek stejně není ideální, ale alespoň funguje. Nepřišel jsem na to, jak tam vytvořit z textu odkaz na stránku, musel jsem použít tlačítko a do něj napsat komplet adresu včetně HTTP...však můžete kouknout na ten "výtvor" - jakubsenk.eu 

Kdyby Website podporoval úpravu zdrojového kódu nebo alespoň přímí přístup k FTP souborům, měl bych hotovo za pět minut, takhle jsem se musel piplat s tímto "editorem", opravdu nechápu, že to někdo vůbec používá, asi jsem nepoznal nic horšího a i ten Frontpage od Microsoftu by byl zlatý :D...

Při instalaci Website však totálně Wedos zklamal, zaškrtnul jsem totiž možnost, aby nakonfiguroval DNS záznamy sám tak, aby služba fungovala. Bohužel se zdá, že Wedos celé nastavení smazal vč. MX záznamů pro email a než jsem si toho všiml, uběhlo pár hodin, co mi mohla dojít nějaký email na starou doménu.

Já však u všech služeb, co používal, přenastavil email na novou doménu a byla neděle čili se nic asi neztratilo. Jedná se ale o velkou lekci a ránu v důvěryhodnosti kvality služeb Wedosu. Kdyby alespoň ty MX záznamy potřeboval a přenastavil je na něco jiného, ale ne, on je prostě smazal. Obrovský faul. 

b) přesun emailů

Dalším taskem byl přesun emailů. Emaily pro původní doménu mám pod Seznamem a jeho službou Email profi. Zatím jsem s ním spokojen, výpadek za tu dobu byl jeden. Říkal jsem si, že i můj původní email u Google je zdarma, tak to nemusím řešit. Tentokrát jsem si říkal, že bych využil nějaký placený hosting pro emaily, který by byl levnější jak hosting, co jsem se ale koukal, tak většina takových hostingů se finančně nevyplatí a vychází skoro tak draho, jako klasický hosting, který bych ale nevyužil. 

Je škoda, že Wedos neposkytuje "hosting pro emaily" za nějakou rozumnou cenu. Zatím tedy setrvávám u Emailu profi a třeba časem něco najdu něco lepšího. 

c) Závěr

Pokud instalujete nebo zřizujete nějakou novou službu u Wedosu, vždy si po zřízení nebo nastavení zkontrolujte DNS záznamy. Je totiž možné, že Wedos automatickou konfigurací smazal i nastavení, které neměl a Vám tak mohl přestat fungovat email, nebo cokoli jiného.

A Wedos by měl zlepšit testing vlastních aplikací, asi nepočítali s test casem, že může být zákazník s doménou, který chce nainstalovat jejich Website a přitom mít už nakonfigurovanou DNS, očividně s tím nepočítali :D

Žádné komentáře:

Okomentovat