21. listopadu 2022

Má linuxová historie, přítomnost a budoucnost

Můj blog, dříve hodně využívaný, dnes již podstatně méně, má více jak 14 let, úvod k blogu jsem napsal 13. srpna 2008. Za tu dobu prodělal několik změn vzhledu, domén, zaměření i využívanosti. Stejně tak se vyvíjel můj vztah k Linuxu a o tom je i dnešní článek. 

a) první krůčky s Linuxem

Na podzim roku 2004 mi zbýval na střední škole poslední rok k maturitě, studoval jsem na průmyslovce, obor programování. V rámci studia nám byl i představen Linux, přesněji Mandriva Linux, který mě zaujal natolik, abych si řekl profesorovi o 4 CD s tímto systémem. Za drobný poplatek za prázdná CD nám instalační CD vypálil a já tak mohl nerušeně systém vyzkoušet na svém tehdejším počítači.

V té době jsme měli CRT monitory s rozlišením 1024x768, připojení na Internet stále ještě kde kdo neměl (třeba já) a instalace grafických ovládačů (a mnoho dalšího v Linuxu) byla složitá operace pro naprosté geeky a Linux skoro nikdo neznal. Naštěstí v knihovně měli výborné knihy od Ivana Bíbra o Mandriva Linuxu, ze kterých jsem čerpal důležité informace. Dokázal jsem tak nejen nainstalovat ony ovládače GK, ale mnoho dalšího. Bez připojení na internet to však byla stále jen hračka pro trávení dlouhých zimních večerů. Člověk sice mohl zajít do internetové kavárny, stáhnout si nějakou novou aplikaci, ale doma zjistil, že mu chybí nějaká důležitá knihovna a aplikace mu tak nejde nainstalovat. V té době by se člověku hodil snap.

b) s internetem jde všechno lépe

Zlom přišel někdy kolem roku 2005, kdy se internet dostal až ke mně domů a já mohl pořádně začít používat Mandrivu. Stal se ze mě poměrně aktivní člen českého fóra Mandrivy (dnes již neexistuje), pomocí Dropboxu jsem si vytvořil svůj repozitář, do kterého jsem dával své balíčky s nejnovějšími verzemi mého oblíbeného software, které nebyly v oficiálních repozitářích a já si je tak vytvářel sám a pro případné zájemce z fóra. 

V té době jsem už studoval na VŠ, času jsem tak měl poměrně dost, navíc jsem na něm dělal věci do školy a napsal jsem v LaTeXu svou bakalářku (dále jsem to na VŠ už nedotáhl). Windows jsem tehdy skoro nepoužíval. Výjimkou byly občas hry, které jsem se ale snažil s různými úspěchy rozjet přes Wine. V té době to byla vlastně asi jediná cesta, jak si na Linuxu zahrát běžné hry. V té době si vybavuji, že jsem hrál online hru F.E.A.R. Combat, která zdá se funguje díky komunitě i dnes. Popravdě si už nevybavuji, zda jsem hru hrál přes WINE nebo ve Windows. Samozřejmě hodně z toho, co jsem řešil v Mandrivě jsem psal i na svůj blog, který jsem, jak už jsem zmínil výše, začal psát v roce 2008. K tomu mě vlastně inspirovala i budoucí manželka, kterou jsem v té době poznal, sama měla několik blogů a já nechtěl zůstat pozadu. 

S definitivním koncem mé školní docházky došlo i ke konci Mandrivy. Ne samozřejmě u mě, ale globálně. Já tak v roce 2010 stal na prahu rozhodnutí, co bude dál nejen v mém životě osobním, ale i počítačovém. 

c) Ubuntu, pokus č.1

Po škole jsem tak začal používat Ubuntu, ale to už byla jen labutí píseň mého používání Linuxu na dalších 10 let, jen jsem to ještě nevěděl. V lednu 2011 jsem začal pracovat u první IT firmy, ale vlastně jsem jen čekal na to, kam na projekt mě pošlou. Jelikož starý počítač už poměrně dosluhoval, já si po několika měsících v novém zaměstnání pořídil notebook, chtěl jsem být mobilní, protože jsem se mohl dostat na projekt do Prahy a tam bych byl za NB rád.

Celkem mě taky překvapilo, že chod Ubuntu na daném NB není ideální a často jsem řešil nějaký zásadnější problém. Jelikož jsem se mezitím dostal opravdu na projekt do Prahy, potřeboval jsem mít stabilní systém, a tak jsem začal opět více používat Windows. A jelikož večer po návratu z práce jsem měl tak akorát chuť si pustit něco na NB a jít později spát, nebyl vůbec čas cokoli řešit v Ubuntu, navíc když v práci se používal Windows. 

Já tak na Linux pozapomněl a dalších cca 10 let používal Windows. Čas od času jsem vyzkoušel novou verzi Ubuntu, ale stále mi něco nefungovalo a i hry, které ve Windows fungovali OK, tak v Linuxu ne, i když byly oficiálně podporovány. 

Já se tak věnoval spíše mobilům a hrám, případně hodně cestování a na Linux nebyl prostě čas, ani chuť. Také jsem se oženil a narodili se mi dvě dcery.

b) Ubuntu, pokus č.2 - současnost

Já tak na Windows strávil jednu dekádu ve svém životě, během které se odehrálo několik olympijských her, ekonomická krize, COVID v ČR, lockdowny, a podobně. Vše až změnila válka na Ukrajině a s tím spojená inflace, která mě donutila k zásadnímu kroku – ke změně zaměstnání, abych si vydělal více peněz (u tehdejšího zaměstnavatele bylo přidávání peněz skoro nemožné a hodně lidí i kvůli tomu také odešlo). 

Můj současný zaměstnavatel preferuje Linux a distribuci dle vlastního přání. Už v rámci přípravy na pohovor jsem si tak nainstaloval opět Ubuntu (mezitím jsem si pořídil místo notebooků po 10 letech zase stolní počítač) a světe div se, tentokrát vše funguje skvěle, přes Steam jdou hrát již asi i všechny hry, tedy i ty, co nejsou oficiálně určeny pro Linux (stačí zapnout Steam play).

Mezitím se mi hodně pozměnil názor na Linux. Na VŠ jsem býval, nevím, jak to nazvat, asi "ortodoxní linuxák", Microsoft pro mě byl zlo, vše jsem se snažil mít opensource a podobně. Mezitím se ale MS proměnil, začal více brát v potaz Linux a některé jeho aplikace jsou i pro Linux a musím uznat, že se mi i líbí (Edge, VS Code) a já jsem se proměnil s ním.

Nejsem vyhraněný, ale snažím se spojovat světy, kde to dává smysl. Opravdu nevidím nic špatného, když někdo používá VS Code na Linuxu, nebo cokoli podobného. Stejně tak s manželkou používáme OneDrive pro zálohu fotek z mobilu, já tak hned i vidím, co zrovna vyfotila, ona totéž. Ano, to umí i Dropbox nebo Google, ale koukali jste se na ceny? My už potřebujeme minimálně 200 GB plán, naše fotky za 10 let prostě přesáhly 100 GB a je potřeba si připlatit. Nemám s tím problém, data jsou zálohována, nemusím se o nic starat.

Jenže Google si řekne necelých 800 Kč za 200 GB plán. MS si řekne sice 1300 Kč, ale nabízí 5násobnou kapacitu a Office k tomu. Ten sice využiji na Linuxu jen přes prohlížeč, ale to neva, protože kvůli tomu jsem OneDrive nekupoval :) 

Windows sice nainstalován mám, ale vůbec na něj nechodím, spí tam jen pro případ nouze. Původně jsem myslel, že Windows zapnu alespoň když budu potřebovat něco naskenovat, ale přidání tiskárny i skeneru bylo snad jednodušší než ve Windows. Tady jsem čekal zádrhel a ono to krásně funguje. A tím, že i hry běží na Linuxu přes Steam v pohodě, není co řešit :)

c) budoucnost

Do budoucnosti nevidím, ale minimálně dokud budu pracovat u současného zaměstnavatele, se asi na tom, že Ubuntu budu používat jako hlavní systém, nic nezmění. Leda by mě v budoucím LTS vydání Ubuntu něco nefungovalo. A jelikož nerad měním zaměstnání, je na hodně let asi vystaráno :)

Žádné komentáře:

Okomentovat