2. května 2020

Prvních pár dnů s Xiaomi Mi Box S (Android TV Box)

V poslední době nám u naší televize Panasonic TX-42AS650E (kterou máme již více jak 5 let), začalo trápit několik věcí:

a) TV nepodporuje moderní H.265, který se dnes pomalu stává standardem mezi video formáty. Výsledkem bylo, že některé nové filmy nešlo přehrát. Jistě, soubory by šlo převést do H.264, ale na to nemám čas (převod trvá poměrně dlouho).

b) TV začala mít i problémy s komunikací s externím diskem, přehrávání se zaseklo a výsledkem byla někdy i zaseknutá TV, kterou bylo potřeba natvrdo vypojit ze zásuvky, aby se TV vyresetovala. Tento problém nastává asi poslední půl rok a postupně se zvětšuje i frekvence výskytu problému. Problém je čistě při přehrávání filmu.

c) Před pár dny nám TV nabídla aktualizaci firmwaru. Zpočátku jsem byl potěšený, že Panasonic myslí i na takto starou TV (máme ji 5 let a tehdy to byl myslím „loňský“ model, tzn. je z roku 2014). Avšak to jsem nevěděl, že aktualizace sice zaktualizovala YouTube aplikaci, čímž ji ale bohužel poničila. Přehrávání a vše ostatní funguje až na jeden velmi podstatný detail – při přehrávání libovolného videa z YouTube se již nelze vrátit na hlavní obrazovku YouTube. Po stisku „back“ tlačítka na dálkovém ovládači se místo návratu aplikace zcela vypne. Tím pádem se aplikace nedá dost dobře používat a hlavně pro manželku to je velmi zásadní problém.

d) TV nepodporuje HBO GO, jen Netflix – víceméně jen kosmetický problém.

Řešení výše uvedených problémů:

a) koupit novou TV – bohužel většina TV se dnes dělá již jen v 4K rozlišení, které je v našich podmínkách víceméně nepoužitelné (co se týče příjmu klasického TV signálu), případně jen koukat na 4K obsah stažený z Internetu nebo koupený formou Blu-Ray disků. Navíc současná TV funguje jinak velmi dobře. Není tak zásadní důvod, proč ji nepoužívat i nadále, navíc když existuje alternativa, kterou zmiňuji hned v dalším bodě.

b) koupit chytrou krabičku (tzv. media center), která se připojí k TV pomocí HDMI kabelu, k ní externí disk (původně připojený k TV) a vyřeší všechny výše uvedené problémy. Po pár dnech zkoumání jsem se nakonec rozhodl pro krabičku Xiaomi Mi Box S, která je postavená na platformě Android TV.

Proč jsem si vybral zrovna tento konkrétní model

Důvodů je několik:

a) podporuje Wifi 5 GHz

Modelů, podporujících WiFi 5 GHz je i v dnešní době méně, než těch podporující pouze 2.4 GHz, který je dnes již zastaralý a např. v panelových domech již skoro k nepoužití (tzn. bez ztráty části rychlosti k Internetu). Někteří výrobci mají podporu 5 GHz za příplatek.

b) poměrně hodně recenzí a článků, dobré hodnocení

Při hledání ideálního modelu jsem se musel prokousat cca 10 relevantními modely v cenové hladině od 1000 do cca 2000 Kč. K některým jsem toho moc nenašel, k jiným mi stačilo jen většinově negativní recenze na Heurece, jindy třeba nedostačující technické parametry (třeba právě nepodpora Wifi 5 GHz) a podobně.

Do užšího finále se tak dostaly modely Formuler Z7+ 5G (cena začíná na cca 2400 Kč) a právě Xiaomi Mi Box S (na Datartu poslední kus stál 1800 Kč).

c) cena, značka, výherce

Nakonec zvítězil právě Xiaomi kvůli své ceně na Datartu, na kterém většinou nakupujeme elektro. Formulera bych sehnal jen na méně známých obchodech, se kterými nemám zkušenost a i případná reklamace či vrácení v zákonné lhůtě 14 dnů by byla koplikovanější.

Také čistě vzhledově se mi více líbil právě Xaomi, Formuler mi hrozně připomínal jeden levný box na externí disk, který jsem dříve měl a moc mi nevyhovoval. Samozřejmě velkou roli hrála i cena a více informací na YouTube. Také mám mobil od stejné značky, ale to už samozřejmě nehrálo moc velkou roli.

První zkušenosti s TV boxem

Zatím mám TV Box jen pár dnů, proto prosím berte níže uvedené čistě orientačně.

a) rozbalení, první zapojení

TV Box došel v celku obyčejném balení, které se skládalo z vlastního přístroje, dálkového ovládače, adaptéru, HDMI kabelu a velmi základního manuálu.

Instalace přístroje je velmi jednoduchá, stačí jej pomocí přiloženého adaptéru zapnout do zásuvky a propojit ho pomocí přiloženého HDMI kabelu s TV. Po zapnutí tak stačí televizi přepnout na Vámi vybraný HDMI port (naše TV má například tři). První spuštění trvalo o něco déle než všechny další, ale po 1 minutě byl připraven přístroj k úvodnímu nastavení. Rozlišení obrazu se nastaví dle doporučeného nastavení, které se box dozví z TV, případně lze kdykoli změnit v nastavení krabičky.

Hned jako první krok bylo potřeba spárovat Bluetooth ovládač s přístrojem dle instrukcí na obrazovce. Dle těchto instrukcí měl člověk přijít cca na 50 cm k přístroji a zmáčknout dvě tlačítka zároveň na ovládači. Poté již bylo samozřejmě možné ovládač používat z libovolné vzdálenosti. Jelikož je ovládač postaven na Bluetooth technologii, nemusíte vůbec mířit na TV Box a ten tak může být schován klidně i za televizí. Osobně jej mám pod televizí hned vedle XBOXu, abych mohl připojit i 4 TB externí disk. TV BOX sice má jen jeden USB port, ale neměl by být problém použití tzb. USB hubu, do kterého můžete připojit následně více zařízení najednou. Napadá mě třeba kombinace USB disku a přijímače pro bezdrátovou myš. Je ale lepší koupit Bluetooth myš (nebotřebuje USB přijímač) a spárovat ji s TV BOXem podobným způsobem jako ovládač (v menu přístroje na to je přímo jedna položka v menu).

Jakmile máte dálkové ovládání spárováno, hned v dalším kroku je potřeba připojit k Wifi (pozor, TV BOX neobsahuje vstup pro ethernetový kabel, existuje však snad nějaká redukce, kterou zapojíte do USB portu a poté by mělo jít připojit TV BOX k Internetu i touto cestou, nezkoušel jsem ale). Samozřejmě by Vám TV BOX fungoval i bez připojení na Internet, ale pak by se dal používat prakticky jen ke sledování filmů z disku. Stačí vybrat Vaši Wifi síť a napsat pomocí dálkového ovládače a virtuální klávesnici na obrazovce heslo k WiFi.

Poté se TV BOX dotáře na Váš Google účet, který můžete a nemusíte použít. Pokud jej nepoužijete, nebudete moci nainstalovat žádnou aplikaci z Google store (leda pomocí tzv. side loadu, tedy instalace z apk balíčku umístěného na Vašem disku). Můžete se buď přihlásit pomocí jména a hesla nebo pomocí počítače, kdy se přihlásíte na určitou stránku, tam se Vám zobrazí kód a ten opíšete v TV BOXu. Poté se již dostanete na hlavní obrazovku, na které vidíte odkazy na předpřipravené oblíbené aplikace (všechny lze nahradit Vámi preferovanými, nevhodné lze i odinstalovat). Pod těmito zástupci pak vidíte novinky z Vámi preferovaných aplikací (typicky YouTube, Netflix, HBO GO (pokud jej doinstalujete) a dalších aplikací, do kterých tak nemusíe spouštět, abyste se dozvěděli, co je nového. Osobně tam mám YouTube (ten používá hlavně manželka) a HBO GO (máme zatím zdarma 7 denní trial (jinak nijak omezený). Účelem článku není seznamovat čtenáře s prostředím jako takovým, k tomu lze najít na YouTube spoustu videí, např. toto, díky kterému jsem se vlastně i rozhodl pro tento TV BOX.

Po připojení libovolného externího disku se Vás box zeptá, co s diskem má udělat. Pokud se nepletu, jsou tam tři možnosti: „Použít jako uložné místo pro box“ (tzn. naformátuje disk a bude ho používat jako uložiště pro aplikace a hry (nezkoušel jsem), čímž interní 5 GB uložiště (po prvním startu má interní uložiště velikost cca 3 GB, zbytek bere OS a nainstalované hry) rozšíříte o velikost disku. Nebo tam je tuším položka „Procházet“, čímž se Vám zobrazí obsah disku. Poslední možností bylo „Pokračovat“ nebo „Zavřít“, čímž se jen dostanete do prostředí TV BOXU. Bohužel tato nabídka se zobrazí pouze jednou při prvotním zapojení disku k boxu a tak si už nepamatuju, co se tam přesně zobrazilo, ale rámcově tam byly tyto položky.

Hned jako první doporučuji zaktualizovat Android na verzi 9 (předposlední dostupná hlavní verze Androidu, verze 10 vyšla pro TV v prosinci 2019, je tedy stále možné, že Xiaomi ještě vydá aktualizaci na tuto zatím poslední verzi) z původní verze 8. Jednak proto, abyste se případně nezalekli případných změn a navíc, kdyby se něco nepovedlo, tak by nebyl problém s případným přepnutím přístroje do továrního nastavení. Zde v mém případě přišel první negativní pocit, protože po instalaci aktualizace jsem musel znova nastavovat lokalizaci. Z popisku nebylo jasné, zda celého systému nebo jen nějaké součásti, každopádně zde chyběla Čeština (nakonec jsem zvolil Angličtinu, kterou ovládám), což mě velmi překvapilo. Naštěstí se nejednalo o lokalizaci celého systému, ale jen nějaké části, na kterou jsem zatím nenarazil – vše mám v Češtině.

b) První kroky

Mé předchozí zkušenosti s platformou (operačním systémem) Android TV byly nulové. Jak jsem dříve napsal, již 6. rokem máme TV Panasonic, která krom pár problémů kolem podpory multimediálního obsahu je stále ve velmi dobrém stavu a má svůj proprietární firmware. Ani nikdo v mém okolí TV s Androidem nemá. I přesto, po shlédnutí asi dvou videí o Android TV na YouTube jsem si rychle zvykl a prakticky pak jen řešil detaily.

Výběr video přehrávače

Prvním krokem tak bylo hlavně prozkoumávání podpory přehrávání videí. Čistě dle technických parametrů by měl TV BOX podporovat prakticky cokoli. Zkoušel jsem staré AVI soubory, se kterými byly vždy problémy, zkoušel jsem klasický MKV formát s dnes již standardním kodekem H.264, tak i MKV formát s nejnovějším kodekem H.265 a vše v pořádku. Zkoušel jsem i přehrát 4K video s kodekem H.265 a opět bez zaváhání, přehrávač dokonce i převzorkoval video z 4K na full HD, protože naše TV 4k nepodporuje.

Co se týče výběru konkrétního přehrávače, zvolil jsem nakonec SMPlayer, který preferuji i na počítači už více než 10 let. Sice je modní dnes používat multimediální centrum KODI, které jsem také vyzkoušel, ale jelikož špatně detekoval filmy na disku a zobrazoval tak informace o úplně jiných filmech a celkově mi připadal takový nepřehledný, rozhodl jsem se právě pro SMPlayer, kterého zapnu, vyberu film na dvě kliknutí (výběr adresáře, výběr souboru) a koukám. Navolil jsem si i Angličtinu jako preferovaný zvuk filmu a Češtinu jako preferovaný jazyk titulků, člověk pak nemusí tohle neustále nastavovat. Samozřejmě tyto informace musejí být správně nastaveny v MKV či MP4 souboru, pokud nejsou spustí se výchozí. Hodně mě zklamal VLC, kterého mám na PC jako záložní. Jeho znázornění obsahu disku plýtvá hrozně místem, na konkrétním řádku totiž vidím jen adresáře, které mají společné počáteční písmeno. Hledáte-li tak např. film začínající na „Z“ musíte scrolovat až úplně dolů přes několik obrazovek.

V tom mě mile překvapil právě SMPlayer, který vezme obsah celého Vašeho fyzického disku (tedy všech oddílů na něm) a zobrazí ho na jedné obrazovce. Já mám tak dva oddíly na disku a všechny adresáře tak vidím na jedné obrazovce. Je to děláno tak, že SMPlayer vždy zobrazí poslední adresář v dané cestě na disku, tzn. pokud máte na disku cestu např.

výlety => 2018 => maďarsko.mkv, bulharsko.mkv … (smyšlená cesta)

tak Vám zobrazí adresář 2018 a v něm výše uvedené soubory, nemusíte tak už do adresáře výlety, což v mém případě šetří spoustu klikání navíc.

Další aplikace

Po zapojení, základní konfiguraci, instalaci SMPLayeru a jeho konfiguraci byla má práce s TV Boxem prakticky hotova. Ještě jsem jen nastavil YouTube (opět probíhá jednodušší cestou, kdy jen na PC nebo mobilu zobrazíte kód, který poté přepíšete do aplikace na TV) na manželčin účet a nainstaloval HBO GO aplikaci. Na notebooku jsem zahájil bezplatnou 7 denní zkušební období a aktuálně tak zjišťujeme, zda je HBO GO pro nás.

DLNA, sdílení disku připojeného k boxu

Zkoušel jsem ještě funkčnost DLNA na připojený disk k routeru (a.k.a. rádoby NAS), ale plynulost přehrávání byla tristní. Nevím, zda to bylo kvůli krabičce nebo routeru a více jsem to neřešil a i nadále holt budu sem tam odpojovat disk od boxu. Abych zabránil opotřebování USB portu na boxu, mám k němu připojenu USB prodlužovačku, kterou nikdy neodpojuji. Ještě předtím jsem zkusil opačný způsob, udělat síťový disk připojený k boxu, ale tam šlo sdílet jen adresáře, které přímo patřili použité aplikaci a ne adresář s daty a musel by se použít root, což zatím rozhodně nechci dělat.

Klady a zápory, závěr

a) klady

Největším kladem pro je fakt, že box podporuje prakticky libovolný video formát a to až do rozlišení 4K, konečně si tak přehraju libovolné video na své TV. To byl i hlavní cíl koupě. Dalším důvodem i byl fakt, že YouTube aplikaci je aktuálně de facto nepoužití, viz výše a plně ji nahradí stejnojmená aplikace na boxu. Ovládání přístroje je tak intuitivní, plynulé a jednoduché, že i běžní lidé, kteří si s IT tolik nerozumí si s boxem poradí. Moje manželka tak může v klidu brouzdat na YouTube a já mám klid. Posledním důvodem byla podpora HBO GO, která byla pravděpodobně přidána až během existence boxu, protože starší recenze českých uživatelů zmiňovali, že to nemá HBO GO.

Hodně mile mě potěšilo, že podporuje i více oddílů na jednom připojeném disku, s čímž si neporadil XBOX a zobrazil mi jen první oddíl. Disk mám takto rozdělen hlavně proto, že současná TV podporuje sice více oddílů, ale pro změnu nesmí být větší jak 3 TB.

Ohromila mě kvalita SMPlayeru, sice je jen čistě na přehrávání filmů, čili v porovnání s KODI je na první pohled chudým příbuzným, ale prostředí je čisté (KODI mi přijde opravdu přeplácaně, ale chápu, že jeho cílová skupina to tak chce) a není problém cokoli rychle pustit a to i díky zobrazování stromové struktury obsahu disku, které jsem zmiňoval výše.

Hlasový asistent mi fungoval poměrně dobře, vždy odposlechl přesně to, co jsem mu řekl a to i večer, kdy jsem mluvil méně hlasitě, což mě mile překvapilo. Zatím jsem ho používal čistě jen jako náhradu klávesnice, pokud vím, má umět i povely, to jsem ale nezkoušel zatím. Stejně tak ani asistenta nepoužívám na mobilu.

Mile mě potěšila i celková plynulost prostředí. Zatím nedošlo k žádnému záseku, jen jednou selhala manželce YouTube aplikace, u které se nešlo pohybovat. Jedním velkým překvapením je i dálkový ovládač, je lehký a Bluetooth, čili člověk nemusí vůbec mířit na TV, jako u starších ovládačů. To, že je velmi lehký jsem si uvědomil ve chvíli, kdy jsem po delší době vzal do ruky ovládač od TV, dříve mě to nenapadlo ale je to opravdu těžké pádlo.

b) zápory

Klady jsem zahajoval ovládačem, dovolím si jím zahájit i zápory. Ovládač totiž obsahuje dedikované tlačítka pro Netflix a nějaké tlačítko „Live„, jehož funkcionalita mi byla zatajena, tlačítko nic nedělá. Funkci tlačítek bohužel nejde předělat a to ani k tomu určené aplikace, která se nachází v Google Store (bohužel jsem již zapomněl název) a tak mám na ovládači dvě tlačítka, které asi nikdy nepoužiji. Velká škoda a poměrně velké negativum.

Velkým negativem pak je bezesporu fakt, že mnoho aplikací pro Box stále chybí, ačkoli v klasickém Google store jsou. V boxu tak chybí jak třeba Chrome (alternativní webový prohlížeč má jak naše TV, tak XBOX), tak třeba Google Photos, což mě velmi nemile překvapilo. Na Google Photos máme celý rodinný archív a nevidím důvod, proč by taková aplikace neměla být i pro box. Naštěstí lze do boxu doinstalovat manuální cestou libovolná aplikace a v drtivé většině to údajně funguje, čili to asi časem vyzkouším. To, že tam ale není hned je dle mého chybou. Určitě bych tuto aplikaci uvítal více než Google Music, který tam je a krásně funguje, ačkoli hudbu na TV moc nezapínám a manželka vše dělá přes YouTube. Absence Chrome je pak velmi zarážející ve chvíli, kdy k boxu lze připojit klávesnici a myš. Ano, nachází se tam obskurdní prohlížeče, ale jsou k ničemu.

Stejně tak mě mrzí, že se mi nepodařilo rozjet v adekvátní kvalitě výše zmíněné přehrávání filmů přes DLNA ze síťového disku, ale možná je i chyba na mé straně, ještě to třeba prozkoumám časem, není to pro mě tolik důležité.

Také mě moc nepotěšila plynulost, resp. latence ChromeCast, tedy posílání obrazovky NB na displej televize přes WiFi, počítám ale spíše s tím, že se jedná spíše o vlastnost než negativum.

c) co jsem ještě nezkoušel nebo ještě chci více prozkoumat

Přeci jen plánuji ještě jednou zkusit DLNA pro přehrávání ze síťového disku, případně k tomu použít jinou technologii, např. SAMBA disk, nebo SFTP, které jsem ještě nestihl adekvátně prozkoumat. Na druhou stranu neplánuju pořízení profesionálního NAS kvůli vysokým pořizovacím nákladům a další bedně v domácnosti 😀

Určitě časem zkusím nainstalovat i oficiálně nepodporované aplikace, hlavně tedy Google Photos aplikaci, abychom návštěvám mohli zobrazovat rodinné fotky přímo na velké obrazovce bez nějakého omezení nebo složitého zapojování. Hodně mě překvapilo, že toto Google nepodpouje.

Vím, že na boxu lze hrát i hry, ale nevím, zda to někdy vyzkouším, na hraní mám totiž PC, XBOX či mobil. Napadla mě myšlenka připojení XBOX ovládače k boxu, ale nerad bych o něj případně přišel tím, že by nešel zpět připojit k XBOXu, tak jsem to zatím nezkoušel. V každém případě by neměl být problém připojit k boxu libovolnou klávesnici, myš či joypad, který podporuje Bluetooth, což také v budoucnu vyzkouším, ačkoli bez pořádného prohlížeče to asi nemá takový význam.

Ještě by bylo fajn jednou prozkoumat možnosti hlasového asistenta. Obávám se však, že ho nebudu moc používat, stejně jako na mobilu.

Budu rád, když se kdokoli z vás ozve s nápadem, jak vyřešit výše uvedené problémy, případně se podělí o nějaké další zajímavé využí boxu. A předem děkuji.

d) Závěr

Koupě ani v nejmenším nelituji, hlavní cíl je splněn a to navíc v de luxe balení. Vše je krásně plynulé, jak systém, tak přehrávání filmů a online videa (YouTube a HBO GO). Nesetkal jsem se s žádným větším problémem.

Menší problémy se snad nějak vyřeší nebo se na ně zapomene nebo je opraví novější verze Androidu, pokud budou vycházet ještě aktualizace.

Pokud někdo řeší obdobný problém, rád mu doporučím tento box. Až zase něco vyřeším nebo na něco přijdu, rád napíšu opět článek.

Celkové hodnocení 8 z 10. (s ohledem na mé potřeby)

Žádné komentáře:

Okomentovat