11. ledna 2014

Nefungující ovládače grafické karty ATI v Ubuntu aneb černá obrazovka po startu systému

Má grafická karta v notebooku - ATI Radeon HD 5470, má problém - nové ovládače s touto kartou nefungují, a to jak ve Windows, tak v Linuxu. Uživatelé tak musí nainstalovat starší ovládače - 13.04 (verze ovládače se náhodou shoduje se starší verzí Ubuntu, nemá to však souvislost).  Na všech novějších totiž dochází k jednomu velkému problému - po naběhnutí systému totiž uživatel vidí na primárním monitoru vždy jen černou barvu, obraz prý funguje jen na externím (sekundárním) displeji, což jsem však nemohl ověřit. Tento problém se řeší např. zde.

Dnes jsem však na tuto maličkost zapomněl a nechal jsem si v čerstvě nainstalovaném Ubuntu 13.10 nainstalovat proprietární ovládače, které jsou již novější. Po restartu mě tedy čekalo nemilé překvapení - černá obrazovka, dokonce nefungovala ani konzole,která se uživateli zobrazí kdykoli po stisknutí klávesové zkratky ALT-CTRL-F2.

Cesty, jak vyřešit tento problém, jsou dvě - reinstalace systému nebo ruční oprava problému, která je většinou složitější. Já si samozřejmě vybral možnost druhou, ruční opravu, reinstalace je u mne až ta poslední nejzazší možnost.

Hledání řešení mi zabralo nějaký čas, ale nakonec se ukázalo, že je řešení velmi jednoduché - ve zkratce - stačí v nouzovém, chcete-li záchranném, režimu Ubuntu odinstalovat několik balíčků. Nyní si tedy ukážeme, jak na to.

1) Je nutné nabootovat do záchranného režimu, podrobný postup a popis záchranného režimu ( obojí je však mírně zastaralé)  najdete například zde. V boot nabídce (tedy v Grubu) stačí vybrat položku "Advaced options for Ubuntu", a zde poté vyberte první položku ze shora (případně dle verze jádra, které používáte), u které se nachází popisek "Recovery mode".

Ubuntu vám tak nabootuje do speciálního režimu, který slouží právě pro obnovení počítače, detailní popis viz výše uvedený odkaz.

2) Pro nás jsou potřebné dva příkazy - "dpkg - Opravit poškozené balíky" a "root - Drop to root shell prompt". První příkaz je potřeba jen proto, aby se připojili všechny disky v počítači, jinak bychom jej ani nepotřebovali. Nejprve tedy spusťte příkaz "dpkg", čímž se vám připojí všechny disky a zkontrolují se všechny balíky, případně se opraví. Toto naštěstí netrvá dlouho, u mne cca minutu.

Následně tedy spustíme druhý příkaz - root shell, čímž se vám zobrazí shell systému. Zde stačí napsat pouze jeden příkaz:

apt-get remove --purge fglrx*

Tímto odstraníte všechny balíčky, jejichž jméno začíná na fglrx (* je opravdu potřeba, u purge jsou dvě pomlčky, pokud vám příkaz nepůjde, zkuste jen jednu pomlčku). Odinstalování potvrďte - mně osobně se odinstalovaly balíčky s celkovou velikostí 200 MB. Jedná se o balíčky s ovládači ke grafické kartě.

Následně příkazem reboot restartujte počítač, případně jej restartujte "natvrdo", nepřišel jsem na lepší způsob restartu. Po restartu by mělo být vše v pořádku. Výše uvedený návod pochopitelně funguje pouze u sestav s grafickou kartou ATI.

Žádné komentáře:

Okomentovat