1. dubna 2012

DBeaver aneb čím nahradit Oracle SQL Developer

Jak jsem zmínil v minulém článku, v práci mám notebook, který má 2 GB operační paměti, která většinou během každodenní práce poměrně rychle ubývá. Minule jsem našel náhradu za Google Chrome (ale jen v práci), tentokrát jsem hledal náhradu za druhého největšího konzumenta operační paměti, kterého používám v práci - za Oracle SQL Developer (dále jen OSD).

Tento produkt firmy Oracle se (samozřejmě) specializuje na Oracle databáze, se kterými pracuji každodenně i v zaměstnání. S tímto nástrojem jsem pracoval jak na vysoké škole, tak i v předešlém zaměstnání a vždy, až na několik výjimek, jsem byl s tímto programem víceméně spokojený. Na mém nynějším pracovním notebooku se však ukázala jeho jedna z nevýhod - spotřebuje poměrně hodně operační paměti a rád swapuje na disk, což se projevuje zasekáváním programu typicky po otevření programu z minimalizovaného stavu.

Jelikož se výše uvedené projevovalo čím dál tím častěji, rozhodl jsem se před několika málo týdny, že začnu hledat alternativní program.

Mé nároky na náhradní aplikaci nebyly vůbec vysoké:

1) Musí podporovat Oracle databáze (samozřejmě ideálně nejen ty)
2) Musí obsahovat kvalitní našeptávač tabulek a atributů
3) Musí to být freeware nebo open source
4) Musí být přehledný a hezký
5) Nesmí být náročný na RAM pamět

Ke své práci nepotřebuji od nástroje tohoto typu mnoho, stačí mi, aby uměl provádět 4 základní operace nad tabulkami - SELECT, INSERT, UPDATE a DELETE, dále aby uměl zobrazit přehledně obsah libovolné tabulky (či jiného, běžně používaného, objektu) v připojené databázi a pokud možno podporoval autocommit. Naopak jako tester nepotřebuji žádné pokročilé funkce.

Po nějakém čase hledání jsem narazil na nástroj DBeaver, který se mi ihned zalíbil, jednak splňuje nadmíru všechny mé požadavky a jednak toho umí i více.

Jedná se o freewarový nástroj pro správu mnoha typů databází, od Oracle, přes MySQL a Microsoft SQL server až po SAP MAX DB, obecně platí, že program by měl podporovat jakoukoli databázi, pro kterou je dostupný JDBC driver. Tento nástroj, stejně jako OSD, je založen na Javě. Samozřejmostí je pak podpora zvýrazňování syntaxe, editor tabulek a jiných DB objektů a podobně. Tento nástroj je tak ideálním nástrojem pro ty, kteří se primárně nezajímají o komplexní správu databáze, ale pro ty, kteří potřebují pohodlně pracovat s daty, která jsou v databázi uložena. Více o funkcích programu se dočtete zde.

Jednou z mála nevýhod, které jsem doposud objevil je, že našeptávač jmen tabulek a atributů funguje jen tehdy, když je SQL příkaz formátován dle určitého formátu, který tento nástroj vyžaduje. Takže se běžně stává, že ač se jedná o naprosto validní SQL dotaz (dle syntaxe a sématiky SQL), tak i přesto nástroj nezobrazí našeptávač, který šetří spoustu času (uživatel si nemusí pamatovat jméno každé tabulky či atributu, se kterým chce pracovat).

Stačí si však pomocí klávesové zkratky CTRL-ALT-F nechat přeformátovat Váš SQL příkaz do správného formátu a vše funguje jak má. Řešení tohoto problému ukáži v některém z dalších článků.

DBeaver je ideálním pomocníkem při správě dat v databázi, který se Vám odmění nulovou cenou, přehledným uživatelským rozhraním, širokou podporou různých databází a nízkými nároky na hardware. A v mém případě se v pracovním notebooku opět zvýšila volná paměť při práci a opět se o něco zvýšila svižnost práce.

4 komentáře:

  1. Ahoj Kubo! Jsem rad, ze nejsem jediny, ktery je DBeaver pomerne uchvaceny :-) Ale proti srovnani s SQL Developerem od Oraclu bych se opravdu ohradil. Takze v cem produkt od Oraclu valcuje vse, co jsem zatim videl (vcetne Dbeaveru): reverse engineering, modelovani (s neskutecne detailnimi moznostmi dle verze Oraclu), prehlednost pri psani vetsich (1000+ radku) procedur, debugging.
    Pres vse vyse napsane, DBeaver je perfektni produkt, ktery muze slouzit jako pohodlny a pomerne nenarocny (heh, Java je ale Java stale) dotazovaci prostredi... Diky za zminku o nem! :-) J.

    OdpovědětVymazat
  2. A jeste jeden tip - RazorSQL v rychlosti a pro Vase vyuziti (UPDATE, INSERT, SELECT) nema konkurenci :-) Za 69.95$ a pri moznosti pripojovat se na vsechna znama a neznama databaziste... Mejte se, at se Vam dari! J.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj!

    v článku jsem napsal, co přesněji hledám (a proč) včetně požadavků a podobně. Nehledal jsem plnohodnotnou náhradu, hledal jsem jen něco co umí základní práci s DB a ušetří mi místo v paměti. V práci mi naprosto vyhovuje a je svižnější na mém pracovním NB.

    Každopádně děkuji za reakci ;)

    OdpovědětVymazat
  4. A není jednodušší pořídit si výkonnější notebook? Alespoň já jsem to tak vyřešil ;-)

    OdpovědětVymazat