18. března 2012

Pár případů, kdy nepoužívat Google Chrome

Ač je Google Chrome v současné době dle mého názoru nejlepším webovým prohlížečem, rád bych se zmínil několik situací, ve kterých není dobré používat Google Chrome.

1) Google Chrome je velmi náročný na operační paměť

V práci jsem "vyfasoval" pro svou práci jemně starší notebook značky DELL, který má jen 2 GB operační paměti. Jak možná víte, živím se jako tester a jako takový potřebuji ke své práci jak webový prohlížeč, tak i další nástroje (Oracle SQL Developer, SOAP UI, NetBeans), které mám zároveň spuštěny s prohlížečem.

Bohužel Google Chrome si pro sebe zabere velkou spoustu operační paměti(i přes 500 MB, což je v případě mého pracovního notebooku cca poloviční hodnota volné operační paměti po startu OS) a čím víc programů potřebuji zároveň používat, tím pomaleji reaguje počítač.

Proto jsem v práci zaměnil Chrome za Operu, která si zabere pro sebe maximálně poloviční velikost operační paměti oproti Chrome a notebook je tak o poznání čilejší.

2) Google Chrome nemá kvalitního správce stahování

Google Chrome má pouze velmi základního správce stahování, u kterého se mi často stává, že nedokáže obnovit přerušený download. Připomíná mi správce stahování u Firefoxu, se kterým mám podobné zkušenosti z dřívějška (pravda, Firefox již dlouhou dobu nepoužívám, je tedy možné, že se to již změnilo).

Toto se dá vyřešit několika způsoby:
  • smířit se s tím 
  • používat Operu, která má jednoznačně nejlepšího správce stahování - výhodou je "all in one" řešení, vše je od jednoho výrobce v jednom instalačním balíčku
  • nainstalovat nějakého externího správce stahování (v současné době zkouším Orbit downloader) - výhoda je jasná, uživatel může i nadále používat Google Chrome
3) Google Chrome neumí zobrazovat otevřené karty jinde než nahoře

Jelikož mám notebook se širokoúhlým displejem, zvykl jsem si mít ve Windows panel na pravé straně, což šetří místo. Stejného jsem chtěl docílit i v Chrome, tedy abych měl otevřené listy napravo a ne nahoře, ovšem tohle není v Google Chrome možné. Výjimkou bylo jisté mezidobí, kdy toto šlo pomocí experimentálních možností Chrome. Tímto se ušetřilo místo a navíc šel kdykoli přečíst titulek stránky. O této funkcionalitě jsem psal zde.

Google se však rozhodl, že tuto možnost zruší bez náhrady, což vyvolalo spoustu negativních ohlasů, a také byla vytvořena internetová petice za zachování této funkcionality.

Řešení tohoto problému jsou dva:
  • Smířit se s tím a počkat na chvíli, kdy Google tuhle funkci opět povolí (pokud se tak stane)
  • Použít Operu či jiný prohlížeč, který tuhle funkci má
Výše uvedené problémy mně na Google Chrome velmi mrzí, a proto jsem se i o nich zde rozepsal. Jak jsem již napsal výše, Google Chrome je dle mého názoru v dnešní době nejlepším prohlížeč, má však, stejně jako každý softwarový produkt, ještě co zlepšovat. Pevně věřím, že alespoň poslední dva body budou časem vyřešeny ze strany Google.

Chrome u mne vítězí hlavně v oblastech bezpečnosti (používá sandbox, který chrání napadení počítače viry a malwarem), rychlostí načítání stránek, podporou webových standardů a hlavně kvalitou synchronizace a doplňky.

2 komentáře:

  1. Firefox má vymazleného download mnagera - umožňuje stahování přerušit - vypnout PC - po zapnutí opět aktivovat a stahuje tam, kde před tím skončil. Chromě jsem měl asi před týdnem - nebyl jsem spokojen, byl sice rychlý - možná proto, že je roztahaný v RAM, ale nevyhovuje mi ovládání, navíc mi tam nevyhovovaly rozšiřujcí plug-iny. Chromě je prostě zabitý..zlatý Firefox

    OdpovědětVymazat
  2. Současná Opera 11.64 je zajímavější a praktičtější (proti Chrome, Safari, o FF a IE nemluvě, aspoň na Mac OS X) z mnoha dalších důvodů, než výše uvedeno. Jiný prohlížeč už nepoužívám.

    OdpovědětVymazat