1. ledna 2012

Co se mi nelíbí na Mafii II

K letošním Vánocům jsem mimo jiné dostal i Mafii II (klasickou DVD verzi) a dnes bych se rád rozepsal o negativech této hry, na které jsem doposud narazil.  Recenze her najdete např. zde nebo zde, stejně tak se můžete podívat např. na toto video, které ukazuje hraní demoverze:





Samotnou demoverzi si můžete stáhnout zde. Ke stažení je potřeba Steam. Ač se jedná o povedenou hru, rád bych tímto článkem upozornil na negativní stránku Mafie II, protože se o těchto problémech se povětšinou v recenzích nemluví.

a) Mafia II vyžaduje Steam

Stejně jako velké procento dnešních her, tak i Mafia II vyžaduje ke svému řádnému používání účet na Steamu, bez kterého nelze ani hru nainstalovat natož hrát. Jelikož již mám účet na Steamu z dřívějška, z doby, kdy jsem potřeboval stáhnout demoverzi této hry, nepovažoval jsem to za nějaký problém (nikdy předtím jsem žádnou hru vyžadující Steam neinstaloval - jsem spíše sváteční hráč), leč omyl je pravdou...

Problém byl v tom, že jakmile jsem zadal při instalaci aktivační kód hry, tak Steam automaticky začal stahovat hru z internetu místo toho, aby ji nainstaloval z DVD. Jelikož mám připojení na Internet 3 Mb/s a stažení celé hry by mi trvalo skoro 5 hodin, rozhodl jsem se, že budu hledat řešení, jak nainstalovat hru z DVD, které mám v mechanice.

Ano, čtete dobře, hra se prostě ve výchozím stavu neinstaluje z DVD, ač jsou na něm všechny potřebné soubory. Člověk si tak koupí hru, dostane DVD a stejně musí tu stejnou hru, která je na DVD ještě stahovat naprosto zbytečně z Steamu.

Řešení bylo naprosto jednoduché, leč člověk musí umět anglicky, musí hledat na Internetu a ještě musí něco málo umět s počítačem (práce s příkazovou řádkou). Řešení najdete zde.

Musíte provést tyto kroky:

1) Nejprve si vyhledejte v Steam klientovi v sekci Library (knihovna) Mafii 2 a klikněte na název hry pravým tlačítkem myši
2) Z kontextového menu vyberte možnost "Delete local content" (odstranit místní obsah) a vypněte Steam.
3) Poté stačí vložit DVD do mechaniky a pomocí klávesové zkratky WIN+R vyvolat dialog pro spuštění aplikace
4) Do tohoto dialogu musíte vepsat do uvozovek celou cestu k souboru stream.exe a za uvozovky ještě dopsat:  "-install E:" (toto již bez uvozovek, kde E je písmenko DVD mechaniky, ve které máte instalační DVD) a celé to potvrdit kliknutím na tlačítko OK. Celý řádek tedy může obsahovat např. toto: ""C:\Program Files\Steam\Steam.exe" -install E:"

Nyní se již spustí instalace z DVD. Opravdu nechápu, proč se instalátor nezeptá, zda chce uživatel instalovat hru z DVD nebo ze Steamu.

Myšlenka Steamu - distribuce her digitální cestou - je velmi hezká, ale tyto problémy jen ztrpčují lidem život. Ti se mnohdy raději uchylují k nelegálním praktikám a trpí opět jen platící zákazník. Tomu říkám spravedlnost...

b) Nezvládnuté save pointy

Proti nemožnosti ukládání hry a místo toho ukládání hry jen na určitých místech (save pointy) nic nemám, ale tyto body by měli být vhodně rozmístěny. Bohužel ani Mafia se v tomto nevyvarovala chyb. Mnohdy se stávalo, že save point byl zcela nevhodně zvolen a např. hráč musel po zabití jezdit opět přes půlku města místo toho, aby se hra uložila až ve chvíli, kdy je hráč v místě určení.

c) Absolutně nezvládnuté informace o misi

Drtivá většina her umožňuje hráči se kdykoli podívat do seznamu úkolů po stisknutí určitého tlačítka (většinou TAB). To se hodí v případě, kdy člověk pozapomene, co má vlastně dělat. Ne tak Mafia II, ta zobrazí úkol pouze jednou na určitou dobu, a poté se musíte přepnout do mapy, kde u cíle vidíte jednořádkovou informaci o úkolu. Toto je nepraktické a zdržující řešení.

d) Nelze automaticky vypnout rádio v autě

Stejně jako např. GTA obsahuje i Mafia II rádio v autě, které vám pouští hudbu. V GTA, pokud se nepletu, lze však v nastavení hry nastavit své oblíbené či jej vypnout, ne však v Mafii, zde musíte vždy po nasednutí do auta přeladit rádio nebo jej vypnout. V nastavení hry je sice možné zeslabit rádio, ale poté se nedá kdykoli v případě potřeby rádio zesílit přímo ve hře, musí se to provést opět v menu. Opět velmi nepraktické a zdržující.

Toto jsou 4 největší problémy, na které jsem zatím narazil při hraní hry. Pokud bych narazil na další, rád o tom napíši. Mafia II se mi velmi líbí, ale výše uvedené mě na ní opravdu štve.

5 komentářů:

  1. Dík za radu, s instalací se mi to stalo už u Empire TW (a od te doby jsem reseni zapomnel), a nejraději bych celý steam... Je to úplně na palici, přineseš si DVD z prodejny a jantar chce stahovat z netu 8GB...

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj chcem ta len poprosiť že či môžeš napísať že ako to ma biť v tom prikazovom riadku ten príkaz za odpoveď ďakujem .

    OdpovědětVymazat
  3. klikol som na nazov tej hry v kniznici ale nieje tam taka moznost ze delete local content co stym

    OdpovědětVymazat
  4. ďakujem za radu s inštaláciou z dvd.. moc si mi pomohol :)

    OdpovědětVymazat
  5. Také velmi děkuji za návod na instalaci z DVD. Mafii jsem už mnohokrát instaloval, vždy postup zapomenu, a vždy správný návod najdu na těchto stránkách. Díky!

    OdpovědětVymazat