4. června 2011

Jak nainstalovat WAMP

Jelikož si můj notebook zatím příliš nerozumí s grafickými ovládači pro Linux v Ubuntu (ani s těmi ze stránek výrobce) a aktuálně nemám moc času ani chuti na řešení tohoto problému, musel jsem si dočasně nainstalovat WAMP (Windows, Apache, MySQL, PHP) na Windows 7, které byly součástí notebooku. Po zkušenostech s LAMP (totéž, ale na GNU/Linuxu (dále jen Linux)), kde celá instalace spočívala na instalaci několika balíčků jsem si myslel, že ani ve Windows 7 to nebude problém, bohužel byl, ale pěkně popořadě...

Jak to vlastně bylo

Nejprve jsem si stáhl instalační balíky Apache, PHP a MySQL. Jako první jsem nainstaloval MySQL, které je nezávislé jak na Apache, tak PHP. Poté nainstaloval Apache a nakonec PHP. Po instalaci jsem zadal do prohlížeče tradiční formulku "localhost" a svůj požadavek odeslal. Když se mi zobrazila stránka s textem "It works!", byl jsem klidnější.

Poté jsem si vytvořil tradiční testovací PHP soubor s kódem:

php phpinfo(); (kód je schválně bez tagu ?> aby jej Váš prohlížeč nepokládal za PHP kód)

Jaké bylo mé překvapení, když se místo infostránky s dlouhým výpisem o nainstalovaném PHP zobrazil jen zdrojový kód. Původně by mě to ani nezarazilo, kdyby se instalátor PHP neptal po umístění instalačního adresáře Apache, aby jej mohl nakonfigurovat. Proto jsem se také divil, že PHP nefunguje, ač by mělo, co tam tedy instalátor konfiguroval, když PHP nefunguje jak má?

Hledání důvodu mi zabralo nějaký čas, vyzkoušel jsem řadu postupů (z knihy, z Internetu), vždy jsem se dostal do dvou možných stavů - PHP nefunguje, Apache nestartuje nebo PHP nefunguje, Apache ano. Nakonec jsem analýzou přišel na to, že problém je s přidáním modulu, který se má načíst při startu Apache, Apache jej odmítal načíst a odmítl i nastartovat, přesněji problém byl v tomto řádku konfiguračního souboru Apache:

LoadModule php5_module "c:/php/php5apache2.dll"

Cestu ke knihovně (která je zkopírovaná z dokumentace) jsem několikrát kontroloval. Pokud jsem tuto řádku smazal, Apache nastartoval, ale místo vykonání PHP kódu jen umožnil stažení daného PHP souboru. S tímto řádkem nenastartoval Apache vůbec.

Nakonec jsem narazil na zmínku o XAMPPu, což je, jak jsem následně zjistil, balík obsahující Apache, PHP, MySQL a několik programů, např. Tomcat pro vývoj J2EE aplikací, který stačí nainstalovat a začít používat. Když jsem poprvé zavítal na jejich domovské stránky, tak jsem si myslel, že to je nějaký podvrh, a že se jedná o nějaký podvodný server nebo něco podobného. Proto jsem se také nejprve podíval na Wikipedii, zda jsou to jejich domovské stránky, což se následně potvrdilo. Sedící či stojící ženy na stránkách nějaké IT firmy či produktu jsem dlouho neviděl....Tento balík nemusíte používat jen ve Windows, ale i na jiných platformách.

Balík jsem tedy stáhnul, nainstaloval a bylo po problému, najednou ihned fungoval Apache, PHP i MySQL, bez mého jediného zásahu (kromě vlastní instalace, která byla opravdu jednoduchá). Jediné, co jsem "hledal" je úvodní stránka nástroje phpMyAdmin, který slouží ke správě MySQL databáze, a to jen proto, že jsem se v adrese překlepl, phpMyAdmin najdete na tradičním místě, tedy na localhost/phpmyadmin.

Bonusem pak je existence pěkné webové administrace celého XAMPPu, tu najdete zde: http://localhost/xampp/. Nevýhodou pak je, že jednotlivé komponenty XAMPPu jsou jemně starší, což je pochopitelné, tvorba a otestování takovéhoto balíku je jistě poměrně složitá věc a jistě není možné toto provádět u každé nové verze PHP nebo MySQL. Neměl by však být problém aktualizovat ručně alespoň některé součásti balíku, např. MySQL.

Zatím používám XAMPP pár hodin, tak na jakékoli závěry je brzy, zatím jej hodnotím kladně, jen je škoda, že jsem se o něm nedozvěděl dříve, ušetřil bych si půl dne laborování s instalací Apache + MySQL + PHP na Windows 7. Velmi kladně hodnotím jednoduchost instalace, která se blíží ke snadnosti instalace LAMPu, jak je to s bezpečností, stabilitou, výkonem a vyladěností je věc druhá, na kterou mi odpoví pravděpodobně až čas...

Žádné komentáře:

Okomentovat