21. května 2011

První stabilní verze Google Chrome pro Linux byla vydána před rokem

Google Chrome je mladý webový prohlížeč, který podporuje nejen Windows, ale i MacOS a GNU/Linux (dále jen Linux). První verze Google Chrome byla vydána 2. září 2008 a v září tohoto roku si tak dočká třetích narozenin. Tehdy se jednalo o první, velmi ranou verzi, první stabilní verze Google Chrome pak byla vydána 11. prosince 2008. Tato verze byla samozřejmě pouze pro platformu Windows, uživatelé alternativních systémů si tak museli počkat.

Jejich chvíle přišla až v prosinci roku 2009, kdy byla vydána první beta verze pro MacOS i Linux. První finální verze Google Chrome přišla na svět až 25. května 2010, ve středu to tedy bude přesně rok, co uživatelé alternativních systémů mohou používat finální verze Google Chrome.

Google Chrome je v dnešní době fenoménem a jedním z nejúspěšnějších produktů Google. Dalšími úspěšnými produkty jsou bezesporu vyhledávač, reklamní systém, Android a samozřejmě GMail. V současné době je Google Chrome na 3. místě co do počtu uživatelů a to jak ve světě, tak i u nás, viz zde a zde. Pro korektnost dodávám, že odkazované statistiky měří používanost Google Chrome coby jedno číslo, kdežto konkurenční prohlížeče jsou rozlišovány dle verze, pro korektní porovnání je tak nutné čísla u ostatních prohlížečů posčítat, pořadí by však mělo být stále stejné.

První je stále Internet Explorer, druhý Firefox a třetí právě Chrome. Chrome však jako jediný prakticky neustále posiluje a to na úkor právě Internet Exploreru a Firefoxu (a případných dalších).

Můj komentář:

Osobně si myslím, že Google Chrome převezme úlohu Firefoxu a stane se tržní dvojkou a bude bojovat s Internet Explorer o první pozici. Firefox bude mít co dělat, aby postupem času nemusel bojovat o třetí místo s Operou či Safari.

Proč si to myslím:

1) Na trhu není moc místa pro dva principiálně stejné prohlížeče (Chrome a Firefox)
2) Google Chrome je dle mého názoru lepším prohlížečem (bezpečnost, výkonnost, funkce ...) než je Firefox
3) Za Chromem stojí Google, za Internet Explorerem(dále jen IE) stojí Microsoft, za Firefoxem Mozilla a komunita. První dvě firmy disponují obrovskou finanční a lidskou silou, třetí je hnána především komunitou, která zdarma sdílí kód.
4) Google již tak štědře nepodporuje Firefox jako tomu bylo v době, kdy Google neměl prohlížeč. Google byl jedním z největších investorů Firefoxu.
5) IE se bohužel používá stále ve firemní sféře.

Jak bych si to přál:

1) Google Chrome
2) Firefox
3) Opera

Ano, IE není uveden - nemám jej rád a moc bych si přál, aby již neexistoval. To se však pravděpodobně jen tak nestane, bohužel :( .

Poznámky:

Vše v sekci "Můj komentář" je jen a pouze můj názor, může se stát, že všechno bude nakonec zcela jinak, uvidíme...

3 komentáře:

  1. Já bych přál Opeře lepší pozici. Sice ji nevyužívám jako hlavní prohlížeč, spíš jako doplňkový, ale je to dobrý kus softu. Možná až na nějaké ty výkyvy.
    Osobně zatím zůstávám u Firefoxu. Jednak zvyk, druhak doplňky.
    Kdybych měl říct svoje pořadí, tak by to vypadalo asi takto:
    1) Firefox
    2) Opera
    3) Chrome/Chromium
    4) Safari
    5) další alternativy
    ... dlouho nic
    x) IE

    Aminux

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych to Opeře taky přál, ale je to jeden z nejstarších prohlížečů a má stále cca 5% na trhu :(

    Dlouhou dobu jsem ji i používal...

    OdpovědětVymazat
  3. Opera je super prohlížeč, bohužel však propadá v podpoře webů.
    Nejvíc jsem to pocítil v korporátní síti, kde třeba pořádně neumí automatické nastavení proxy.
    I když jsem Operu používal řadu let, musím říct, že s Chrome jsem spokojenější. Ještě se mi nestalo, aby mi sám spadnul (pouze pokud se vrtám ve speciálním nastavení nebo prostě dělám psí kusy), kdežto Opera mi padala tak 1x denně.

    Ono je potřeba si zvyknout a nalézt ty správné doplňky.

    OdpovědětVymazat