24. května 2011

Proč používám Google Chrome

Je to již rok, dva měsíce a tři dny, co oficiálně používám Google Chrome. Nejprve to bylo po přechodnou dobu, ale nakonec se tak stalo již na stálo, ač jsem odjakživa byl zásadně proti podobnému konceptu prohlížeče, jaký zavedl Firefox - koncept základní prohlížeč + rozšíření. Po celou dobu jsem tak používal Operu, kterou jsem si nemohl až do minulého roku vynachválit.

Prvotním důvodem, proč jsem začal uvažovat o změně prohlížeče byl fakt, že Opera v Linuxu byla méně vyladěna než ve Windows - problémy jsem měl i s například GMailem. K tomu se přidali problémy ideologické - Opera jeden čas nevydávala verze pro Linux a věnovala se výhradně Windows, sice předem toto avizovala a dalo se to chápat - Ballot screen, ovšem i po vydání Opery 10.5 se nic nedělo a linuxová verze nikde. Ta se objevila až ve verzi 10.6, pokud si dobře pamatuji. Navíc v té době již byly dostupné beta verze Google Chrome pro Linux a já začal testovat další alternativní prohlížeč, po Firefoxu a několika dalších to byl právě Chrome...

Důvod první - synchronizace

První věcí, krom obligátní rychlosti a stability (dlouhou dobu jsem používal pouze a jen DEV verze, tedy nejméně stabilní verze Chrome, které ani tak prakticky vůbec nepadaly) která mě ohromila byla synchronizace.  V té době byla standardem maximálně synchronizace záložek a několika dalších věcí, nejpokročilejší synchronizaci měla dlouhou dobu právě Opera, Firefox se naučil synchronizovat až ve své 4. verzi (bez doplňků), čili před pár týdny.

Chrome však šel v synchronizaci daleko dále a rázem ji měl nejlepší a to bez jakýchkoli doplňků. Chrome již v té době uměl synchronizovat prakticky vše, co se u něj synchronizovat dá, tedy: záložky, nastavení, motivy, rozšíření (včetně jejich nastavení - toto musí ale naimplementovat i tvůrce rozšíření), aplikace, automatické vyplňování a jako poslední doplnil hesla. Pravda - ne všechny věci uměl synchronizovat už tehdy, některá se naučil až postupem času, ale i dnes, pokud vím, žádný jiný prohlížeč neumí synchronizovat tolik věcí, jako právě Chrome.

Synchronizaci člověk nejvíce ocení v případě, kdy používá více počítačů, osobně používám Chrome v práci a doma, cokoli udělám doma hned vidím i na druhý den v práci, navíc počáteční nastavení bylo velmi jednoduché, stačilo napsat uživatelské jméno a heslo v nastavení Google Chrome, vše se pěkně stáhlo ze serveru Google a za pár sekund jsem měl Chrome stejné jako doma. Nemusel jsem stahovat a instalovat rozšíření jako u konkurenčních prohlížečů, stejně tak jsem měl Chrome nastaven stejně jako doma.

Jen je škoda, že většina rozšíření nepodporuje synchronizaci nastavení (což je chyba vývojářů, Chrome toto podporuje), rozšíření se sice nainstaluje, ale musí se ještě nastavit.

Synchronizace se však hodí i těm, co nemají více počítačů, a to v případě, kdy jim třeba havaruje systém, je potřeba jej reinstalovat, čímž pochopitelně ztratí i nastavení. Po nainstalování systému je tak potřeba jen nainstalovat Chrome a zapnout synchronizaci - do pár sekund je tak Chrome připraven ve stejném stavu, v jakém byl v předchozím systému,

Samozřejmě se toto hodí i těm, co používají více systémů a podobně, důvodů proč synchronizaci používat je nespočet.

Bezpečnost

Další věcí je bezpečnost - přesněji Sandbox. Google Chrome se pravidelně zúčastňuje Pwn2Own, což je soutěž ve kterém se snaží několik týmů hledat bezpečnostní chyby v prohlížečích a infikovat pomocí nich hostitelský systém. Google si natolik věřil, že z vlastní kapsy nabídl dalších 20 000 USD (základní výhra byla 15 000 USD) tomu týmu, který najde v jeho prohlížeči chybu, pomocí které dokáže infikovat hostitelský systém. Avšak ani 35 000 USD nestačilo k tomu, aby se to někomu podařilo a Chrome tak opět vyhrál tuto soutěž, tentokrát i s Firefoxem. Více jsem o letošním ročníku psal zde.

U Google Chrome totiž musí útočník přelstít jednak vlastní prohlížeč, tak i sandbox. Google dále zavedl odměňování za nalezení bezpečnostních chyb ve svém prohlížeči, za každou nahlášenou chybu tak daný člověk získá určitý obnos amerických dolarů. Základní sazba je 500 USD, maximální pak přes 3 000 USD, což je přes 52 000 kč, odměny se sčítají. Podobnou praxi zavedl i Firefox. Microsoft naopak nedává ani dolar za nalezené chyby. I tyto kroky vedou v konečném důsledku k bezpečnějšímu prohlížeči a spokojenějšímu zákazníkovi, čehož si je Google jistě dobře vědom.

Adresní řádek

Velmi se mi líbí i adresní řádek, který je velmi propracovaný, nejvíce mě uchvátilo vyhledávání. Základní funkcionalita je stále stejná, člověk napíše hledaný řetězec a on se mu vyhledá ve výchozím prohlížeči. Chrome mě ohromil ale něčím jiným, čeho jsem si nevšiml u žádného jiného prohlížeče.

Stejně jako konkurence pochopitelně podporuje i vytváření uživatelských vyhledávačů - pokud tedy často vyhledáváte na např. csfd.cz, tak není problém si tento vyhledávač přidat a vyhledávat pomocí něj i v adresním řádku, kdy si nastavíte určitou zkratku, např. cs a za ni doplníte jméno filmu, čímž se Vám daný film vyhledá na csfd.cz.

Až doposud stále stejné jako u konkurence, Google toto opět rozšířil a řekl si asi něco podobného: "Proč by měl uživatel "složitě" vytvářet vlastní vyhledávač, když mu jej můžeme přidávat automaticky po prvním použití na dané stránce?". A z myšlenek se staly činy a Chrome tak byl prvním, co tohle umožňuje.

Napoprvé použijete klasickou cestou daný vyhledávač, třeba právě na csfd.cz a on se Vám zcela automaticky přidá mezi použivané a jako klávesovou zkratku použije doménu 2. a 3. stupně, tedy v tomto případě csfd.cz. Pro lepší dostupnost příkazový řádek podporuje automatický doplňovač, který Vám po napsání dvou až třech znaků a zmáčknutí TAB automaticky doplní zkratku, Vám tak zbývá jen doplnit jméno filmu a je hotovo. Samozřejmě toto funguje s jakýmkoli vyhledávačem, stačí jej jen jednou ručně použit a od té chvíle jej můžete používat zcela automaticky i v adresním řádku, samozřejmě si jej můžete modifikovat, např. si změnit zkratku.

Osobně toto pokládám za jednu z nejergonomičtějších výhod Chrome, který neskutečně urychlí práci. Místo toho, aby člověk otevíral stránku s csfd a psal do kolonky co hledá, tak stačí do adresního řádku napsat kouzelnou formulku a je hotovo :). Nejkrásnější je na tom ta automatika....

Provázanost a vyladěnost se službami Google

Jednu z nejdůležitějších věcí jsem si ponechal na závěr tohoto článku - a to je provázanost s a vyladěnost Chrome s Google službami. O tomto by se dalo pravděpodobně napsat dalších x stránek, já se změřím na to nejdůležitější z tohoto bodu z mého pohledu.

Rád využívám služeb Google v největší možné míře. Vše začalo již před dávnou dobou, kdy jsem si oblíbil Google ještě v době, kdy u nás nebyl tolik populární, v době, kdy ještě nebylo indexové vyhledávání tolik populární a slovo Google bylo u nás cosi neznámého. Začalo to tedy Googlem jako takovým, pokračovalo to hlavně GMailem, kterého mám už přes 6 let a dnes to končí Chromem, Google Readerem a dalšími.

Každý den zahajuji tím, že zapnu notebook, zapnu Chrome a přihlásím se to GMailu. Pak si přečtu RSS a z něj některé zajímavé články. GMail mám zapnutý prakticky celý den, nebo po celou dobu, co je počítač zapnutý, K práci s tímto vším používám různé rozšíření, ale o nich až jindy.

Teď k tomu, co nabízí Chrome jako takový - zde bych hlavně zmínil notifikace na příchozí emaily a chaty, stačí mít otevřený GMail a máte ihned o všem přehled, kdykoli Vám přijde email, tak se Vám nad hodinami zobrazí notifikace a to může být Chrome i minimalizovaný.

Jistě bych našel více důvodů, proč používám právě Google Chrome, časem napíši druhý díl, snad tento první díl někoho zaujme :) .

4 komentáře:

  1. Pěkný. To vyhledávání z adresního řádku je výborná věc. Mně by zajímalo, jestli funguje to, že když napíšu třeba wikipedie a zmáčknu enter, tak aby se mi otevřela rovnou Wikipedie a ne vyhledávač. U Firefoxu verze 3 to fungovalo, u 4 ne. U Chromu to funguje?

    Aminux

    OdpovědětVymazat
  2. jj, toto funguje taky, jestli tě dobře chápu...

    Jsem rád, že se článek líbí ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Píšeš docela dobře. Klidně bys moh mít blog i na nějakým IT webu. Tady je to takový trošku osamocený.

    Aminux

    OdpovědětVymazat
  4. To právě nechci, tady si můžu psát očemkoli, jinde mají pravidla, co můžu a nemůžu psát...ale děkuji za pochvalu ;)

    OdpovědětVymazat