9. dubna 2011

Možnosti sdílení dat v Dropboxu

Jednou z nejlepších vlastností Dropboxu je bezesporu model sdílení dat mezi  uživateli Dropboxu, případně mezi uživatelem Droboxu a někým, kdo nemá účet na Dropboxu. Dneska si tedy ukážeme, jak na sdílení dat, což se hodí třeba v případě, kdy chcete někomu poslat např. nějaký váš soubor - obrázek, fotku, text...

Veřejné složky

Nejjednodušší cestou, jak někomu umožnit stahovat Vaše data v Dropboxu, je umístit do veřejné složky či jakékoli její podsložky. Stačí tak komukoli poslat vygenerovaný odkaz a kdokoli si tak může stáhnout Vaše data, nepotřebuje k tomu účet na Dropboxu.

Do těchto složek tedy umisťujte pouze data, která chcete, aby byla veřejná, dostupná pro kohokoli.

Sdílené odkazy (Shareable links) 

Tento typ odkazů byl představen v jedné z vývojových verzí Dropboxu a do dnešních dnů se o těchto složkách méně ví, protože nejsou ve výchozím stavu aktivní a nedají se ani aktivovat v nastavení. Musí se k tomu použít speciální link uvedený pouze v nápovědě, ale k tomu se dostaneme později.

V tomto případě se jedná o složky, které jsou privátní a nemají tak veřejný odkaz a vidí je jen vlastník. Vlastník si pak může nechat vygenerovat speciální odkaz (tzv. sdílený odkaz), pomocí kterého tyto data (či adresáře) zviditelní pro ty, kterým předá tento vygenerovaný odkaz.

Příjemce opět nepotřebuje účet na Dropboxu. Příjemce jen klikne na daný odkaz a uvidí obsah adresáře, případně bude moci stáhnout daný soubor, záleží na tom, co uživatel Dropboxu nechal zviditelnit.

Sdílené odkazy nejsou ve výchozím nastavení aktivní, stačí kliknout na tento odkaz, čímž je aktivujete. Ti, co v dřívějších dobách používali testovací verze Dropboxu (tehdy se jednalo o verzi 0.8 a novější), tak by je měli mít aktivní automaticky. O Sdílených odkazech se můžete dočíst více zde a zde.

Vygenerovat sdílený odkaz není těžké, stačí označit ve webové prostředí Dropboxu (obdobným způsobem lze použít i Průzkumník ve Windows, Nautilus v GNOME...)  libovolný adresář či soubor (obojí nesmí být ve veřejné složce, ani v jakékoli její podsložce) a v z menu (modrý trojúhelníček zcela vpravo) vybrat možnost "Shareable links". Vygeneruje se Vám veřejný odkaz k Vašim privátním datům, který můžete komukoli poslat a on si bude moct prohlédnou Vámi vybraný adresář (a stáhnout z něj libovolný soubory či soubory), či přímo stáhnout soubor, na který směřuje vygenerovaný soubor. Účet na Dropboxu nepotřebuje.

Osobně nechápu, proč takovou dobrou funkcionalitu "pohřbili" vývojáři Dropboxu tím, že ji nelze zapnout v nastavení účtu a není ani aktivní ve výchozím nastavení - místo toho se musí použít pro zapnutí odkaz schovaný v nápovědě.

Sdílené složky

Sdílené složky jako jediné vyžadují, aby příjemce měl účet na Dropboxu, za to jsou ale nejbezpečnější (na soubory nesměřuje žádný odkaz, nikdo nepovolaný se k nim nedostane) a nejpraktičtější (kdokoli provede změnu ve sdílených datech, tak se změny provedou u všech, co složku sdílí, sdílené složky jsou standardní součástí adresářů všech, kteří sdílí daný adresář ).

Sdílet se dají opět jakékoli neveřejné data (nelze sdílet pouze soubory, musíte vždy sdílet celé adresáře i se soubory), příjemců může být více, osobně nevím, jestli existuje horní omezení, dokumentace žádná omezení v tomto smyslu nezmiňuje.

Sdílenou složku vytvoříte tak, že z kontextové nabídky daného adresáře vyberete možnost "Invite people" (nebo "Share folder"), kde musíte zadat email uživatelů, které chcete vyzvat ke sdílení. K pozvání můžete připojit i vlastní text. Jakmile přijmou sdílení, tak se jim automaticky tyto složky vytvoří a načtou se do nich i patřičná data. Od té chvíle mají všichni stejná práva ke všem sdíleným souborům a adresářům - zatím není možné definovat, kdo může co. Pouze platí, že pozvat ke sdílení může kdokoli, ale "vyhazovat" uživatele od sdílení může pouze původní tvůrce složky. Měnit, mazat, vytvářet a další akce se soubory a složkami tak může provádět kdokoli, kdo sdílí daný adresář.

Tento typ sdílení je nejbezpečnějším typem sdílení, které je prakticky k dispozici, veškerá komunikace je šifrována, a to jak mezi Vámi a servery Dropboxu, tak i mezi dalšími, co složky sdílejí. V neposlední řadě je šifrován i obsah na serverech Dropboxu, takže jak sami tvůrci Dropboxu uvádějí na svých stránkách, tak ani oni nemají přístup k datům uživatele, které mají v privátních složkách, toto samozřejmě je nutné ale již brát s rezervou.

Dropbox považuji za jednu z přelomových služeb současného webu, kterou můžete používat na tisíc způsobů, třeba jako . Další inspiraci můžete najít třeba zde. Pro Dropbox existují i doplňky (addons).

A co vy, používáte Dropbox? Podělte se o své zkušenosti diskuzi.

Reference:

Všechny jsou odkazovány v článku. Mé další články o Dropboxu najdete zde.

2 komentáře:

  1. Když si vytvářel repozitář tak jsi dal k dispozici sdílené odkazy nebo jak to funguje?
    Jinak Dropbox je fajn věc. Jen by to chtělo větší kapacitu. Tak 2 TB... :-)

    Aminux

    OdpovědětVymazat
  2. Ad kapacita: Musíš si zaplaťit :D
    Ad repozitář: Nene, jednalo se o klasický veřejný adresář - sice jeho obsah nejde vidět v prohlížeči (lze se odkazovat přímo jen na soubory), ale jinak je normálně dostupný...čili repozitář nebyl problém...stačilo si otevřít adresář s balíčky a provést jeden příkaz, bohužel si už nepamatuju jaký, najdeš to ale na mém blogu...toť vše...vznikly soubory nutné pro repozitář, ten byl ihned dostupný pro kohokoli, přidával se jako každý jiný....

    OdpovědětVymazat