18. února 2011

Dá se žít pouze s GNOME?

Jak možná víte, před několika dny jsem musel reinstalovat systém,věc nemilá, ale musí se s ní počítat. Jelikož mám podezření, že za "zkázu" svého systému může pravděpodobně nepovedená instalace editoru Kile, rozhodl jsem se, že po čisté instalaci Ubuntu 10.10 již KDE nenainstaluji a ponechám si pouze "čisté Ubuntu", tedy GNOME.

Cíl je tedy jasný, Ubuntu bez KDE knihoven, otázkou ale je, zda je tento cíl reálný?...Osobně si totiž myslím, že velké % lidí pokládá Kaffeine za nejlepší aplikaci pro sledování TV pomocí TV karty, a už ten závisí na mnoha knihovnách z KDE, dále bychom mohli pokračovat třeba vypalovacím programem K3b a několika dalšími.

Vím, že existují v GNOME alternativní aplikace, zkoušel jsem Brasero, zkoušel jsem MeTV, ale třeba druhý jmenovaný je hrozně náročný na HW počítače. Na mém počítači je velmi pomalý a sledování televize tak není moc dobře možné. Na téže sestavě mi TV funguje moc dobře pomocí zmíněného Kaffeine či i SMPlayeru.

Když už jsme u SMPlayeru, musel jsem se dlouze rozvažovat, zda ho nainstaluji, protože je závislý na Qt knihovnách, ty však nejsou součástí KDE jako takového, ale spravuje je Nokia, čili jsem nakonec SMPlayer nainstaloval, už jen proto, že to je pravděpodobně nejlepší videopřehrávač pro GNU/Linux.

Abych byl přesnější, SMPlayer je tzv. "frontendem" pro MPlayer, čili SMPlayer je "jen grafickým obalem" pro konzolový MPplayer, který je pak jeden z nejlepších (ne-li nejlepší) multimediální přehrávač nejen pro GNU/Linux. O MPlayeru se dočtete zde, o SMPlayeru zde.

Rád bych tedy vyvolal přátelskou debatu nad tím, zda-li lze používat Ubuntu či jinou distribuci pouze s programy, které nesmějí být součástí projektu KDE. Najde se mezi Vámi tedy někdo, kdo výše uvedenému odpovídá? A další otázka, jaký program používáte pro sledování DVB-T televize?

Budu rád, když se o Vaše názory podělíte v diskuzi pod článkem, předem děkuji za odpovědi. Jsou vítány jakékoli informace o problematice článku, nemusíte se tedy bát něco napsat ;)

9 komentářů:

  1. No to bude asi problém. Tady jsem našel nějakou stránku o problematice DVB-S,T. Je tam zmíněno pár aplikací.
    http://web.natur.cuni.cz/~kuda/howtos/dvb.html#aplikace
    Dalším ne zrovna jednoduchým řešením může být zkompilovat si vždy danou aplikaci sám a nainstalovat do svého adresáře.

    Aminux

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za ten seznam programů, až bude chvilka, zkusím Klear a VDR, uvidíme ;)

    Co náhrada z K3b?

    OdpovědětVymazat
  3. Tak Klear je závislý na KDE, potřebuje kdelibs5-data a podobně, minimálně tři knihovny a dvě nějaké další, ale ty už asi nespadaj do KDE, ale co, když nic lepšího neseženu ...;)

    Na druhou stranu nahrávat zatím nepotřebuju, vše ostatní zařídí SMPlayer, uvidíme ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Škoda, že IMGBurn nejni nativně pro Linux. Ale píšou tam, že snad běží ve WINE. Já to ale nezkoušel.
    http://www.imgburn.com/index.php?act=news

    Aminux

    OdpovědětVymazat
  5. Dá sa používať samozrejme, ale načo to používať, keď si môžeš nainštalovať čisté Kubuntu s novým KDE a máš tam aj svoje obľúbené aplikácie z KDE.

    Jay

    OdpovědětVymazat
  6. to zas pak budu muset nainstalovat část GNOME kvůli několika aplikacím z něj :D

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem zkusil nainstalovat přes WINE ten IMGburn. Nainstaluje a spustí se bez problémů, ale nevim jak nastavit WINE aby viděl vypalovačku. Nevíte někdo jak na to? Docela rád bych to rozběhal. IMGBurn je fakt dobrej kus softu.

    Aminux

    OdpovědětVymazat
  8. Jakub, no tak to máš potom úplne jedno :) nainštaluj všetko.

    Jay

    OdpovědětVymazat
  9. Aminux: Zkus použít winecfg, tam najdeš v jedné záložce nastavení mechanik...;)

    OdpovědětVymazat