28. listopadu 2010

Koupil jsem si Nokii C5

Dnešní článek, jak již jeho jméno napovídá, nebude až tolik o počítačích, ale o mobilech. Asi před měsícem a půl jsem se rozhodl, že si koupím mobilní telefon. Jelikož jsem doposud o mobilních telefonech nic nevěděl, musel jsem nejprve vše pečlivě nastudovat.

Původně jsem uvažoval o nějakém dotykovém modelu do maximálně 7 000 vč. DPH (víc určitě ne, už 7 000 se mi zdálo hodně a nakonec jsem snížil maximální cenu na 5 000 kč vč. DPH), úplně prvním telefonem, který mě zaujal byl LG GW620, což je první telefon od LG používající Android. Zaujal mě hned na první pohled, avšak obsahuje Android 1.6, který má mnoho nevýhod.

Postupně jsem uvažoval o několika dalších modelech, avšak vždy mě něčím zklamaly, například se mi líbil jeden ze Samsungů (byl to tuším Monte), byl takřa dokonalý (v dané cenové úrovni), avšak neobsahoval QWERTY klávesnici (softwarovou), pouze klasickou normální, což byla jeho jediná nevýhoda, ale opravdu zcela zásadní - QWERTY klávesnice je naprostým standardem u všech dotykových mobilů a podstatně zrychluje práci s telefonem (psaní zpráv a podobně).

Nakonec jsem si vybral LG Optimus ONE, který jsem si byl i vyzkoušet do prodejny, avšak mě poměrně zklamal. I když má kapacitní displej, měl jsem několikrát problém spustit nějakou aplikaci a několikrát jsem musel použít i klasické tlačítka, ač by šla daná situace vyřešit i dotykovou cestou (alespoň dle selského rozumu, s Androidem nemám zkušenosti). Navíc fotoaparát je achilovou patou tohoto moblního telefonu.

Když jsem k tomu připočetl nemožnost ovládat telefon přes rukavici v zimě (ani obyčejné zvednutí hovoru, přečtení SMS a podobně, konkurenční rezistivní displeje nejsou zas příliž citlivé), rozhodl jsem se, že letos nekoupím dotykový model a vyberu si nějaký nedotykový. A za dva roky, až zase si budu vybírat mobil, tak třeba vezmu již dotykový, pokud tuto nevýhodu výrobci mobilních telefonů odstraní.

Navíc jsem se náhodou dozvěděl, že chytré telefony s dotykovým displejem mají i tu nevýhodu, že pokud se Vám zcela vybijí, pak musíte nějaký čas čekat při nabíjení, než jej budete opět moci zapnout, prodavačka tvrdila i přes 15 minut, tuto informaci jsem však bral s rezervou, byla pro mě zcela novou informací, nikde jsem se o tomto nedočetl. Budu rád, když tuto informaci někdo popře/vyvrátí.

Nakonec mě v prodejně zaujala Nokia C5 a po vyzkoušení mobilního telefonu v prodejně jsem se rozhodl, že jej zkusím. Jedná se o levný telefon s operačním systémem (Symbian S60 3. vydání s 2. "feature" balíčkem), má fotoaparát s bleskem a s rozlišením 3,2 MPx, navigaci, podporuje krom WIFI všechny datové technologie a nejvíce mě upoutalo pěkné prostředí a velmi kvalitní zpracování klávesnice.

WIFI sice nepodporuje, ale jelikož nemám domací WIFI sít, v okolí není žádný free hotspot, aplikace do mobilního telefonu se dají stáhnout i pomocí počítače, tak bych zatím pravděpodobně WIFI moc u telefonu nevyužil a navíc by mě čekala investice do vytvoření domácí WIFI sítě (router hlavně a pak kabeláž).

O mých prozatimních zkušenostech s tímto telefonem napíši pravděpodobně ještě dnes další článek. Do blogu budu i postupem času psát další užitečné informace o tomto telefonu.

Žádné komentáře:

Okomentovat