6. listopadu 2010

Povýšení Ubuntu na verzi 10.10

Cest, jak provést povýšení Ubuntu je více, já si vybral nakonec možnost povýšení z Alternate CD (už jen z důvodu, abych měl později při ruce instalační médium). Stáhl jsem si tedy obraz (32 bitový procesor, 64 bitový procesor) této verze systému a vypálil na DVD. První, co mě zaskočilo bylo, že povýšení se provádí přímo v běžícím systému a ne pomocí nabootování z tohoto CD (touto cestou máte možnost pouhé instalace, povýšení ne).

Stačí tedy zasunout vypálené médium do mechaniky a chvíli počkat do chvíle, až se Vám zobrazí dialogové okno nabízející povýšení systému, viz výše uvedený návod na českých stránkách Ubuntu. Klikněte tedy na tlačítko "Provést aktualizaci" a dále pokračujte dle průvodce.

Vřele doporučuji povolit průvodci stažení aktualizovaných balíčků z Internetu (pokud máte rychlé připojení na Internet), kterých se mi stáhlo 1584 a stahování trvalo půl hodiny na 3 Mbit/s lince. Povýšení systému je, alespoň touto cestou, poměrně časově náročné, i se stažením aktualizovaných balíčků totiž zabralo více jak 3 hodiny, navíc se mě instalátor ke konci povýšení ptal na věci, které jsem až tolik nechápal, třeba zda-li má ponechat soubor s nastavením GRUBu (odtušil jsem dle jména souboru, o který se jednalo, bohužel si již nepamatuji přesně název), nebo má vytvořit nový, raději jsem tedy zvolil, aby vytvořil nový. Takových poměrně nic neříkajících dotazů bylo více a většinou jsem ani nepochopil, o co přesně jde.

V tomto má Mandriva na vrch, upgrade je rychlejší (a to je prosím prováděn z DVD) a nezatěžuje uživatele nejasnými otázkami.

Povýšení nakonec dopadlo dobře, jediné, co bylo potřeba ještě vyřešit, byly ovládače ke grafické kartě. Jak již jsem psal v předešlém dnešním článku, doposud neexistují balíčky s ovládači pro mou grafickou kartu, ovládače jsem tak musel stáhnout ze stránek NVidie (samozřejmě ještě před vlastním povýšením, odkaz na ovládače uvádím v odkazovaném článku) a nainstalovat je přes konzoli, která se mi zobrazila po startu systému místo grafického prostředí, protože původní ovládače samozřejmě nefungovali.

Stačilo se tedy přihlásit jako uživatel, který má možnost používat příkaz sudo, poté přejít pomocí příkazu "cd" do adresáře s ovládači a poté spustit instalátor ovládače pomocí příkazu sudo sh jmeno_souboru.run. Následně stačilo jen několikrát kliknout na tlačítko OK a následně provést instalaci. Po instalaci se Vás ještě instalátor zeptá, zda-li má modifikovat potřebné soubory tak, aby byly ovládače funkční, což mu samozřejmě umožněte. Po ukončení instalace již můžete restartovat počítač, který Vám by již měl naběhnout do grafického prostředí a nic by Vám již nemělo bránit v používání Ubuntu 10.10.

3 komentáře:

  1. Používaš Ubuntu alebo Kubuntu?

    OdpovědětVymazat
  2. Napsal jsem to myslím už v předchozích příspěvcích jasně, používám Ubuntu a doinstaloval jsem si KDE.

    OdpovědětVymazat
  3. Používáš linux a nevíš co je GRUB ?

    OdpovědětVymazat